Pages

Thursday, 13 November 2014

Bihun goreng taucu

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum



Haritu ade beli taucu sebab nak buat projek. Tapi biasalah cita2 je tinggi. Kerajinan tu tiada. Akhirnya takvtau nak buat ape ngan taucu ni, jumpa la resepi goreng taucu ni.

Sedap la jugak hasilnya, tapi.macam takde rasa taucu sangat pon bila.dah siap macam bihub goreng normal je mak rasa, mungkin sebab dah campur semua2 rempah. Pastu dia tak leh letak banyak sangat. Masin berdengung. Ni pon letak sikit dah tam tambah gram
dah. Resepi dia mudah jer, tapi bukan untuk kanak2 la, sebab taucu pon ade msg jugak. Tapi kalau nak guna pon bukan selalu la. Berpada2 yer ibuk2

Resepi bihun goreng taucu

3 ulas bawang merah*
2 ulas bwang putih*

Tumbuk dua baahan diatas, tumis dengan sedikit minyak. Tumis sehingga wangi.

Masukkan sesudu besar cili kering kisar. (buang biji, rwbus, kisar) masak hingga garibg.

Masukkan protein. I.letak.udang sikit. Sotong sikit.

Masukkan sesudu taucu.

Pastu masukkan sayur-sayuran. (i guna sawi, kubis, ciki merah) seimbangkan rasa masin manis. I tambah molasses sikit. Garam takyah dah. Taucu dah masin.

Dah cukuo rasa semua. Masukkan bihun yang dah direndam lemvut. Kacau la sampai masak. Makan dengan perahan limau. Bawang goreng, dan daun sup kalau ade. Kalau xde belasah la dengan ape yang ade.

Alhamdulillah. Puas hati dengan masakan sendiri harini. Sejak.merandung ni, asyik xberkenan je.food masak.sendiri. Selamat mencuba!

Astaghfirullahalazim

Fateemah

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum


Fateemah merajuk maryam.tak nak tunggu dia

Alhamdulillah, seminggu dua ni dia tiba2 dia punya vocab bergitu pesat membangun (marah la cikgu bm ambo baco blog ambo.)

Tiba2 dah nak sebut nama sendiri, nak ikut bila org suruh sebut. Kalau kakak mengaji tu, dia ikut ade yang sama la brlakang. Alhamdulillah. Ummi memang tahu masanya akan tiba. Memang anak- anak ummi tak nak tunjuk bakat awal2, ummi redha. Hahaha

Harini tiba2 dah cakap 3 perkataan

"ummi nak air"

"ummi nak beg"

"ummi kak uatt. Putt" (kakak buat. Takut)

I think, factor yang menyumbang vocab yang pesat membangun ni sebab dia selalu skype ngan walid. Boleh tengok progress. Dari dia tengok je walid tak cakap pape. Pastu angguk3 je. Pastu lama2 jawab "ermm" 'ha'. Sekarang dia.mcm dah ade minat bercakap. Alhamdulillah. Sape cakap dok jauh xleh ajar anak kan?

Syukur Alhamdulillah.

Astaghfirullahalazim


Membebel sorang2 sepatah pon ummi xpaham pin banyak. Alhamdulillah. Ummi love you dikkk

Sekarang ni, dah tak mengamuk kalau kakak minum susu. Dia dah redha ummi takkan bagi dia minum.sabar la fateemah. Sikit lagi.

Tuesday, 11 November 2014

Suasana malam





Dieorang sebelum tido.

Weekend haritu, along tanya, nak soh dia stay lama tak kat rumah. Malas nak susahkan dia. So dia stay.sampai isnin jela haritu. Sebenarnya kalau dok bertiga ni boringggg sangat. Sunyi. Sebab tu kene beranak ramai2. Supaya meriah sikit rumah. Boleh gitu? Huhuhu. Padahal bila dah besar nanti sunyi.jugak anak ramai pon. Kubur pon nanti berseorangan jugak.

Srkarang tengah baring diantara anak2 yang tengah tido. Sunyi dan aman bersatu. Heheh. Kalau dieorang bising bergaduh ummi cakap bising plak. Pastu kata sunyi kan. Baby dalam perut pon mengeras. Memang awal sungguh adik menunjukkan diri.semoga sihat la dok dalam tu. Xlama.dah check up nak tengok baby lagi. Tapi.mungkin next check.up pon walid.xde lagi.

Bertabahlah hati. Demi sesuap nasi.

Mak.memang setiap kali pregnant, cengeng nya lebih. Eh. Memang cengeng nya lebih orangnya. Tapi kalau xpregnant tu ade la sebab nya. Tapi bila pregnant ni, sunyi pon rasa nak nangis. Haha. Kaki lenguh sebab swim pon rasa nak nangis. Kene.urut sendiri kaki.lenguh ngan letak minyak zaiton kat perut pon nak.nangis. Padahal kalau ade laki pon, macam la laki awok tu nak buat semua.benda.tu kalau xsuruh. Kene urut dia lagi ade. :p

Anak2 mak cengeng, mak salahkan penyakit cengeng yang berlebihan bila.pregnant ni. So kali.ni nak kurangankan kecengengan. Tapi ternyata sama sahaja. Enggak dapat di.control. Saya salahkan hormonnya. Heheh

Dah nak masuk 2nd trimester. Perasan keinginan terhadap asam dah berkurangan. Pening masa masak.pon dah kurang. Tapi kadang masih datang peningnya. Xleh lambat makan. Malas masih disitu. Ya ampunnnn. Malas sungguhhh. Kadang rasa macam hantu mak limah kat rumah. Naseb la husband xde. Masak malas. Mandi malas. Ngemas malas. Nak beraktiviti ngan.anak2 xde mood. Semua malas. Rasa gemuk, jerawat kat muka.bertambah. Bersyukur kadang husband takde.masa.ni. Hahah. Pulokkkk. Kadang jelah.

K lah. Bila dah menaip xreti berhenti. Cukup la dulu mengutuk diri sendiri. Nak keluar bilik kejap menjenguk ruang tamu yang bagai tokang.

Astaghfirullahalazim