bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum, masa husband balik sebelum dia ke jepun kiteorang pergi makan breakfast kat masjid bandar ki...

resepi kulit karipap senang

03:47 magh farah 7 Comments


 bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum,

masa husband balik sebelum dia ke jepun kiteorang pergi makan breakfast kat masjid bandar kinrara. ade lah jual karipap terengganu, isi ikan. dah belikan maryam sepinggan nasi lemak, tapi bila dia tengok karipap, dia mintak karipap. banyak jugak dia makan haritu, siap tapau bawak balik pon dia makan banyak jugak. baru tahu anak ummi suka karipap rupanya.

sejak haritu, ade la jugak cita2 nak buat karipap sendiri. hehehe. cita2 jelah. sebab pernah buat sekali. fail sangat. kulit tak jadi sebab susah nak bentuk adunan jadi liat sangat. isi dah la masin. hehehe. tapi pada suatu haritu, maryam mintak nak karipap. bila beli groceries ummi beli la bahan-bahan dia. tapi 2-3 hari lepas tu baru ade kekuatan nak buat.


kuih karipap ni bukan kuih traditional family i. tak pernah sepanjang hayat buat karipap. so kiranya i ni beginner la buat karipap. resipe ni fool proof. komfem jadi sape first time buat pon. dan resultnya alhamdulillahsedap. tak mengecewakan. rangup je.

kulit karipap:

bahan-bahan:

4 cawan tepung gandum
1/2 cawan butter
secubit garam
1 cawan air masak sejuk (air peti)

cair kan butter dengan api sederhana, masa panas tu, buat lubang kat tengah2 tepung gandum, curahkan butter cair, gaul sampai tepung jadi crumble. masukkan garam, pastu masukkan air sejuk.  gaul sampai jadi doh yang lembut. jangan terlebih sangat gaul kang liat. cukup sekadar semua dah sebati. pastu rehatkan dalam bekas tertutup.

sementara tu kita buat inti.

2 tin sardin cap ayam (tin sederhana tu i guna)
bawang besar sebiji cincang
awang merah 5 ulas cincang
carrot sebatang cincang halus
sedikit perahan limau
garam, gula

tumis bawang dengan carrot, sehingga wangi, carrot lembut. pastu masukkan isi sardin je. dengan 2 sudu kuah sardin sikit. hancurkan isi sardin. masak sampai kering sikit, perasakan garam gula, dan perah limau ikut citarasa.

(boleh je nak tambah kentang ka, cili ka, ikut ciarasa, i takde kentang, pastu cili takut pedas kanak-kanak nak makan. kalau makan sendiri i prefer pedas sikit. apakan dayo, ade anok ni kene ikut citarasa anak, kalau boh kentang, goreng kentang dulu sampai lembut, baru bawang ngan carrot.)

pastu tunggu inti sejuk sedikit, boleh la start mengelim karipap anda. kalau pandai kelim la kan. mak tak pan dai. kalau kelim sendiri jadi seperti yang di bawah.

mueehehe. reyok petok. fail!

dan kurang kesabaran. lambat. hahaha

taraaaa

ni baru cantik. guna acuan jela yeh. hahahaha



puas hati ummi buat. memang banyak sangat dia makan. 

puas hati buat karipap sendiri sebab kita boleh pilih bahan yang kita guna. guna butter instead of margarine. guna unbleached flour bebas benzyl peroxide. tapi next time ummi nak try belajar resepi inti karipap terengganu, dia guna ikan fresh instead of ikan tin ni. rasa pon lagi sedap. kalau berjaya buat insyaallah i share lagi. 

selamat mencuba resepi karipap rangup yang sangat senang ni! komfem jadi kalau first tiem buat tu. insyaallah.
 astaghfirullahalazim

7 comments:

bismillahirrahmanirrahim. assalamualaikum =)  pregnancy ke 4, anak yang ke 3, insyaallah ramai dah kut tahu. sebab mak memang keco...

kali ke 4

03:28 magh farah 10 Comments

bismillahirrahmanirrahim. assalamualaikum =)

 pregnancy ke 4, anak yang ke 3, insyaallah

ramai dah kut tahu. sebab mak memang kecoh laikdat. hahaha. ape salahnya berkongsi kegembiraan kan? boleh sama2 berdoa.

pengalaman berbeza la kali ni. ni pregnancy paling seksa setakat ni. sepanjang hari pening. tapi boleh tahan lagi la. bau pelik2 sikit muntah. xdela pelik sangat pon, bau bawang, bau ikan, bau poopoo budak2 ni, ape2 saja bau yang memang mengadap hari2, tapi sekarang kalau kuat sikit muntah la mak. boleh je jaga budak2 lagi, boleh je masak. kalau tak tahan sangat tu, baring je. ni la kelebihan dok dirumah. memang tak paksa diri pon. tak larat tak buat. lara buat. rumah sepah sangat kadang tu. tapi takde kudrat nak buat pape. abaikan jelah. lagipon tok laki tak dok. hehehe

mak suka masa-masa pregnancy sebelum-sebelum ni. sebab bila pregnant, suami layan macam tuan puteri. hehe. tapi kali ni suami tak dak sapa nak layan hang macam tuanputeri kan? hang yang kene layan puteri-puteri. hahahaha

tiada rungutan disitu. allah masih bagu kuderat. alhamdulillah.

memang tak mampu nak bermanja-manja sekarang ni. doa mak hari-hari, biarlah pregnancy kali ni, lalu sajor makan nya. nak energy uruskan budak2 ni. jangan lah terlalu kuat simptom2 nya. nak tak de langsung memang tak boleh la kan? badan tengah berubah. alhamdulillah. hidup lagi setakat ni. hehe

dan semalam first time pergi check up. tanpa ditemani suami. sedih la jugak. sebab tak pernah. i know ade wanita gagah diluar sana memang dari 1st pregnancy, anak dah sepuluh , laki tak pernah teman check up. tapi mak tak pernah. kalau sesema pon laki bawak pergi klinik, ape tah lagi merandungkan anak beliau.memang biasa pergi klinik, borang pon tak pernah isi, suami yang isikan. tadi ngan kepala tingtong pening kepala, baru lepas muntah, kene isi borang lagi dalam kotak kecik-kecik, OMG BIEEE I MISS U SO MUCHHHH! kalau la u ade tolong isi borang!

haha. over kan. isi borang je pon. 

tapi buat macho je lah jumpa doc. buat macho jelah wa suami. sebab i tau. dia lagi sedih kut kat sana. lagi rindu anak2. mak at least ade kekuatan jugaklah tengok anak2. ummi kene gagah, insyaallah anak2 pon nanti gagah.

emosi kali ni pon kurang stabil. kurang kesabaran. kesian anak2 kene marah. bangun pagi macam biasa, berazam xnak marah2, cakap baik2, budak bangun je pang pung pang.hurmphhh

i pon kene kurangkan melepak di media sosial. mungkin kene lebihkan update blog je. sebab i rasa sesetengah orang kat dunia sosial ni memang suka kalau orang tak suka dia kut? mencuba untuk mengignore. so saya buat keputusan kurangkanlah mengadap fb. tak baik untuk mata. tak baik untuk hati,


anak2, pengubat hati.

p/s: dah sebulan lebih takupdate blog. tak rindu pon tapi. hahaha. akan try update kerap sikit okeh. pendek2 pon takpelah.

astaghfirullahalazim

10 comments: