Pages

Friday, 15 August 2014

banana buttermilk pancake sangat gebu gebas

bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum.

banana buttermilk pancake

hari ni rasa nak share resepi buttermilk pancake ni, sebelum terlupa

1 1/2 cawan tepung gandum
sebiji telur
1/2 cawan minyak sayuran (i guna pure olive oil)
1 buttermilk (i campur 1 cawan susu segar dengan 1 sudu besar perahan lemon)
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
pisang berangan. (i buat separuh je dari adunan ni, letak 3 biji. suka hati lah nak letak banyak mana kan. tapi 3 biji tu just nice, tak manis sangat)

campur semua bahan sekali, kacau sehingga sebati. rehatkan 20 minit. lepas tu masak macam biasa atas non stick pan.


  mek fateemah ni sekarang banayk sungguh akal dia. memang sel-sel otak sedang berhubung sungguh. tak boleh lepa mata. ada je idea dia. huhu

abaikan sofa berceloreng. nak cakap nya buzy, nak basuh sarung sofa dari hari isnin, tak sempat-sempat lagi. haha


0 comments: