Pages

Thursday, 14 August 2014

ampunkan saya!

assalamualaikum...

maaflah. nak merempan lagi! boring dah sebut kata rindu. rindu. tapi memang rindu pon. lagi rindu bila penat xlarat nak melayan dua orang ni sorang-sorang. masa boring nak keluar tapi tak tau nak ajak sapa keluar. masa ade barang tak cukup dalam rumah. masa beli groceries. masa-masa lain biasa-biasalah. huhu

sebenarnya sepatur sekarang mokcik mengahbiskan masa di kampung. tai memikirin banyak sangat kerja rumah ni tak settle-settle. stor dah macam sarang tikus. nak cari barang pon tak jumpa. banyak sangat barang tak tau dok kat mana sebab sangat tak organize saya kene mngemas secara besar-besaran. kononnya. taoi hari-hari energy ade untuk buat kerja sama je. bangun buat breakfast, kemas rumah, vacuum, mop, basuh baju. masak, layan anak lebih kurang, kemas balik rumah, tengok-tengok dah malam. tak sempat nak kemas stor seperti dirancang, cuci coridor, lipat baju. menjahit apatah lagi. rndu mesin jahit mok cik. malam-malam lagi lah mok cik habis energy dah. anak-anak tido lambat pon mengundang , ape lagi nak mengemas bagai. malam untuk tido. malam ni jer rasa macam tak boleh tido. mengadap blog sekejap.

 kakak sweet adik cute. eh puji anak sendiri

selalu sangat menaga sekarang. tapi bila dieorang berperangai baik, mood okey, terpikir jugak didalam hati, camane boleh menaga dengan makhluk secute ini.

astu bila dieorang buat perangai, tak cute mana. tu yang kene marah tu.

anak-anak, bagi kerjasama yeh?



setahun 8 bulan adik.

 officially sudah makan garam gula. tapi bahan perisa belum lagi lah. sos2, kicap segala. air-air manis pon elak kan lagi. kecuali yang tak dapat dikawal
tu. 

sebelum-sebelum ni ade dia makan, tapi still mok cik memang masak kan asing. tapi dia lagi berminat nak makan food kakak dia. kalau suap se


pinggan, tapi asingkan dia dan kakak punya pon dia still tahu. bijak budak-budak ni kalau dia dah try. so sikarang mok cik give up.

setahun lebih sebenarnya dah ok nak bagi makan garam, tapi jumlah yang sedikit maknanya tak semasin food kita makan, lagi bagus kalau nak tunggu 2 tahun. masakkan maryam pon memang kurangkan pon masin, tak macam masakkan  untuk husband, tapi niatnya nak berlaku adil, kakak 2 tahun++ baru makan garam gula, adik nak la macam tu jugak.

tapi ternyata. susahnya lahai. tambah-tambah dengan kakak nya yang pemurah. toys gaduh sokmo berebut tak nak share. tap bab food lajuuuu je bagi adik. 

jadi sekarang kami berkongsi makanan yer. senang kerja ummi. mih mih mih

makan kue tiaw goreng singapore. kenapa singapore. sebab takde tambahan sos segala. macam buat bihun singapore la, letak black pepper. letak lauk udang. kalau ade udang, ape pon jadi sedap ye dok?

syukurlah maryam ni jenis tak memilih. senang la nak control sos kicap adik tu kan. dia jenis kalau musim makan tu, masak la camane pon, dia telan jer. kalau dah tak nak makan, masak la sedap macam food istana pon, tetapppp tak nak makan.

lain pulak ngan adik. i perasan sekarang, food yang sedap di lidah ummi, ok lah dia makan, kalau kita rasa pon dah kurang, langsung dia tak nak makan. amboi sangat kan dia. grrrr

so sekarang ummi kene la gali-gali resepi nak tackle selera makan dieorang. tanpa perisa tambahan. semalam dan 2 hari lepas makan menu ni. buat 2 hari berturut-turut sebab berselera dua-dua makan. dan senang. kih kih.

ayam masak halia-habbatussauda 

perap ayam dengan halia, garlic, garam. tumis bawang putih, halia, masukkan ayam perap tadi, bawang holland.masukkan air, brokoli, habbatussauda masak sehingga lembut. akhir sekali renjis sedikit cuka apple bila dah masak.

 makan dengan nasi panas-panas.

selamat mencuba!

mok cik rasa nak buat column resepi untuk tackle selera kanak-kanak pulok. baby-baby ni kita sambung bila berbaby baru. insyaallah.






1 comments:

Rizziela said...

Manisnya kakak..adik memang cute