Pages

Tuesday, 15 April 2014

pancake roti pisang

 bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum...

dah lama tak tempek resepi-resepi makanan budak-budak ni. takde benda yang baru pon dieorang makan. balik-balik food sama je. hehehe

resepi ni pon sebenarnya dah selalu buat , ala-ala roti bakar telur pisang/ french toast pisang tapi nak kelainan sikit haritu lagi pon senang nak buat bentuk-bentuk nak menarik perhatian budak-budak ni makan i hancurkan roti tu.

bahan dia simple je. roti sekeping, telur sebiji gred A, pisang 2 bji.

pukul telur, carikkan roti, lenyek pisang bersama. nanti roti tu pon sendiri akan hancur bila lenyek pisang tu, masak macam masak pancake atas non stick pan.

 
sedia untuk dimakan. guna acuan bentuk love. tak cukup sebenarnya ni sebijik. kene masak lagi sebijik.

untuk variasikan, boleh la tambah kismis ke, kurma ke, habbatussauda ke, cheese ke.

buat lagi sebab budak-budak ni suka. tapi harini nak cepat *ehem* malas, bentuk bulat-bulat je. hehe




 
lunch. nasi goreng kampung dengan pasta goreng kampung.

kakak suka nasi, baby suka pasta. jadi ini la solution nya. bahan asas dia sama je. cuma bila dah siap tumis, asingkan, kakak letak nasi, baby letak pasta. senang! 


 beriadah petang sebab nak letihkan anak-anak.

balik tu berselera makan, lapaq kan berenang

lagipon ummi dah tukar nasi goreng kampung kakak jadi nasi goreng pattaya. tu yang beria beno makan tu. telur, suka sagat la dia. deko2 sikit

astaghfirullahalazim

5 comments:

Sella Shahbudin said...

pasta goreng kampung sangat comel nama dia.. heheee....

share la resipi lagi... sonok saya and my friend refer utk makanan anak2 kami.. hehehe....

dalila said...

comeinye umi deco..klu cmni auntie pun excited nak mkn..hikhik..

Suffi Izzara said...

salam.. akak ade instagram ke? name ape ye.. nak follow blh x?

nor nazliana said...

rajin n unik..
http://adna2029.blogspot.com/2014/05/mini-giveaway-kcolly-by-syiera-firdaus.html

Immanuel Kabuhung said...

Nice blog, nice pictures and happy family!!!

Salam myTaste Indonesia