Pages

Monday, 31 March 2014

alhamdulillah ujian

 bismillahirrahmanirrahim...assalamualaikum

lepas maryam demam, turn ummi plak demam. lama tak sakit-sakit macam ni. rasa nya betul la kut orang cakap breast feeding boleh meningkatkan immune system mak selain anak. kalau zaman dulu, datang la musim sakit awal tahun, hujung tahun, tengah tahun, asal musim sakit je mesti mak kene. antibody lemoh bebeno. semenjak dua menjak ni memang suah nak sakit. asthma pon susah nak menyerang. alhamdulillah. allah buat molek doh. kalau mak nye sakit sape nak jaga anak-anak kan.

memang perancangan allah tu semua terbaik. bila ummi sakit teruk macam ni, kebetulan pulak, mak tok ngan abah tok datang kl. boleh dieorang tolong tengokkan anak-anak. ummi membongkang masuk bilik awal. dieorang main kat luar. bila dieorang nak tido masuk bilik, ummi kene tidokan jugak lah. dieorang dah tido ummi plak tak ngantuk, dan rasa sihat. ingat nak lipat kain, tapi update blog dulu lah. hehehe (ade je benda lain terlintas dikepala bila niat dihati yang tulus dan murni nak lipat kain)=P

ni pon antara sebab jugak tak boleh tido dah lepas tido kan dieorang

fateemah banyak kahak dan hidung tersumbat kut. tak selesa tido asyik nangis je. rayyan ngan kakak baru je tido dalam bilik tu. dia dok nangis-nangis tadi nak berdukung jer baru selesa tido, so bawak tido luar tak mengganggu orang lain tido. ok plak dia tido kat luar ni. baru lepas letak kunyit kat hidung ngan dahi, lepas muntah setambun. kalau anak-anak tengah batuk berkahak macam ni, kalau dieorang muntah, bukan setakat dieorang je kut rasa lega, ngan mak2 sekali lega. cepat-cepat sihat la dik. ummi takpe sakit, anak-anak ummi tak sihat ni ummi susah hati

benda yang perlu tanam dalam otak sekarang

sebab semua orang tengah alami masalah sama-kahak. jadi ni lah perjuangan ummi sekarang. beli groceries kene ingat benda-benda ni. kene tinggalkan food yang boleh create mucus sekejapan.

nak cerita pasal pembelian paling berguna semenjak dua menjak ni.

tandem stroller

 i memang sedang mencari tandem stroller yang mampu milik. dah lama cadangkan stroller ni dekat husband, tapi dia tak nak. so haritu i beli la stroller yang mampu milik sekali bila dapat besar gabak. tak muat mini cooper gue. hehe

i jual balik stroller tu, dan pergi cari stroller ni kat kedai rupanya dia dah tak keluarkan dah stroller ni. design-design baru tak berkenan dimata mak. so macam nak redha je lah guna stroller yang ade. dan mungkin consider beli carrier untuk saiz toddler pulak. i suka boba tu, sangat menyenangkan kerja, tapi fateemah dah besar i rasa boba tu dah tak boleh menampung berat dia.

tapi alhamdulillah, rezeki budak-budak ni, jiran beli stroller baru, so dia nak jual stroller ni. terus mak ambik. condisi dia sangat baik lagi, i ambik nak try bawak dieorang pergi klinik tu, terus kira jadi, malam tu terus basuh dan terus guna. hehe


maryam biasanya akan nak berjalan, tapi kalau masa dia penat mengantuk memang dia tak boleh nak tahan dah. terus lembik serta merta. memang perlu stroller. adik dia redha je mana-mana pon. kalau lepas berjalan pon dia suka. kalau nampak dia bosan lepas je dia berjalan. kalau nak cepat letak je dalam stroller la kan. 

sebenarnya perlu sangat tandem stroller ni bila keluar sorang nak kene handle dua orang. macam nak turun swim kat bawah, nak turun main palyground. dieorang ni kalau turun memang excited gembira jer. masing-masing kalau lepas berjalan gembira je masa turun tu. bila dah kene naik, dua-dua dah penat, buat perangai tak nak naik ke, masa ni la stroller diperlukan. hehe

dan walid pon tak blebe kalau ummi melayan stroller ni lasak-lasak sebab stroller ni murah je. hehe *peace walid*


 baru bangun tido




cukup tido dan cukup makan insyaallah ok jer dieorang ni. huhu

 ucu tak nak keluar 'stroller' dia. jadi maakn pon dalam troli jer. huhu

mak tok ngan abah tok

ibu.

masa ni ayoh ngah pon ade, tapi pergi jusco kejap dan rayyan plak tengah tido dalam stroller.

2 comments:

Rizziela said...

mmg skg ni musim x sihatkan..sana sini orang demam, batul selsema

sarah said...

haiii..jalan2 kat blog nih...