i ade berjuta-juta gambar anak-anak tido. i suka tengok anak-anak tido. ade satu perasaan yang tak tergambar bila tengok anak-anak tid...

bad mom moments

06:09 magh farah 11 Comments


i ade berjuta-juta gambar anak-anak tido. i suka tengok anak-anak tido. ade satu perasaan yang tak tergambar bila tengok anak-anak tido. perasaan lain kalau anak tido dalam kegembiraan. perasaan tu lain kalau anak-anak tido sebelum tu kene marah. walaupon sebelum tido tu dah bermaaf-maafan. dan berpeluk-pelukan. 

bila anak-anak besar nanti, i nak jadi sahabat baik kepada anak-anak. nak jadi contoh yang baik kepada nak-anak. nak jadi idola mereka. nak jadi orang yang akan mereka cari bila dalam kegembiraan ataupon kesedihan. dengan ummi yang semalam, i tak rasa anak-anak akan anggap i begitu. 

semalam hari tertarzan dan ternaga. tak tahu lah kenapa. maryam ni menguji kesabaran sangat 2-3 hari ni. eh. i tahu kenapa. sebab dia nak perhatian. bila dia nak perhatian i sepatut nya bagi perhatian. ni dok marah lagi. lagi la dia buat perangai. maryam ni anak manja walid. dah 2 minggu kan tak jumpa walid. dia rindu la tu. masa minggu pertama dia ok. yelah. sebelum-sebelum ni bukan walid tak pernah tinggal. tapi paling lama pon seminggu jer. so mungkin dia expect minggu ni walid dah ade. tapi walid tak jugak balik-balik. so masuk minggu ke dua ni macam-macam lahai.

rumah ade anak kecik jangan cakap lah nak bersih bersinar-sinar sokmo. mungkin lah ade. tapi bukan rumah i lah. rumah ni permainan dia ade segenap ruang. i akan kutip sekali sehari jer bila nak vacuum dan mop lantai. lepas -lepas tu memang bertaburan. kalau dia happy mainan dia bertaburan begitu biarlah. ummi boleh tutup mata. ummi happy bila anak happy.

i mop dan vacuum lantai hari-hari sebelum ade anak lagi. sebab walid dia memang sensitive bab lantai. so bila ade anak i tak kisah pon kene mop lantai sebab dia tumpah kan jus atau susu yang dia minum. i tak kisah pon vacuum habuk-habuk biskut yang merata-rata bila dia makan sambil bermain. i tak kisah pon lap sisa makanan melekit-lekit lepas dia makan. budak kan, tak sepah tak budak la.

tapi kalau tu betul sisa dari dia makan la. kalau dia makan bubur pastu dia sembur macam tengah gosok gigi habis semua kerusi lantai tikar. klau dia makan buah dia saja lenyek-lenyek atas carpet air dar buah yang dia lenyek tu dia g sapu kat dinding pulak buat 'hi 5' dia cakap. kalau dia minum susu bersepah satu meja solek. nak kene basuh benda atas meja solek tu lagi. pastu bagi minum kat luar dia g sembur dan tumpahkan dan siap berenang lagi. pastu jalan merta-rata penuh tapak kaki belengas disegenap ruang. amarah lah omak nye.

kita tinggal dia skejap je sebenarnya nak sembahyang ke, nak mandikan adik, nak susukan adik. pastu tengok dia buat project cepat-cepat sebab nak selesaikan project sebanyak yang boleh biar ummi ni marah semarah yang boleh. i memang tengok dia berusaha laju-laju tempek tangan dia kat dinding tu sebanyak tempat yang mungkin. sebab lagi sepah lagi ummi marah. itu yang kita nak. ummi marah!

adoi anak. bukan awok jer tak cukup kasih sayang ni. ummi pon tak cukup kasih sayang ni. kalau cukup kasih sayang mungkin kurang lah sikit baran nya ni. tapi dah selamat dah lah menaga. tapi lepas menaga baru i tahu, bubur lambuk yang dia main sembur-sembur tu rupanya pedas. lepas bukak puasa la baru tahu kan. pastu fresh milk yang i bagi dia minum tu rupanya masam. patut la dia tak nak minum. bukak botol lain yang baru pon masam jugak. rupanya memang susu tu rosak sebelum bukak lagi. alahai. kesian anak.

main-main dengan buah tu memang perangai dia kalau kenyang. salah ummi la bagi banyak sebenarnya.

so sebenarnya bukan salah maryam pon disini. ummi nak expect awak terus berperangai macam orang besar, bila sekali cakap terus dengar susah la kan. sori lah kakak.

so hari ni mari kita bukak buku baru nak? jangan difikir kan sangat pasal tak cukup kasih sayang ni. rindu-rinduan pon malam-malam kan kita cakap jer ngan walid. walid ade kat kl pon dia kerja jugak siang hari. kadang-kadang malam tu ummi layan awak sorang je bila walid g main badminton ke, keluar melepak ke. boleh jer ummi sabar tak menaga walaupon penat. so mari kita buang perasaan tak cukup kasih sayang dan kepenatan  ni. mind set jah ni. 

jom kakak kita bekerjasama. mana tahu walid balik nanti kakak dapat dapur mainan yang ummi nak tu. ke slide yang ummi nak tu (mainan kakak kenapa ummi yang nak?). mana tahu ummi dapat gelang baru barang seutas dua. kalau tak gelang cincin pon takpa. kan kakak?? *ehem*

11 comments:

 assalamualaikum...  kepenatan semalam balik dari giant. membel groceries je pon. kalau husband ade tu aktiviti kegemaran la kan. sebab ...

anak dara ummi

06:02 magh farah 2 Comments

 assalamualaikum...

 kepenatan semalam balik dari giant. membel groceries je pon. kalau husband ade tu aktiviti kegemaran la kan. sebab bila keluar, ambik-ambik barang letak dalam troli je. benda lain tak yah pikir. ni semua benda buat sendiri laaaa. ngan si kecik kene kendong. ngan si besar kene layan dan dijaga moodnya. balik rumah kene angkut barang lagi. T_T memang rindu suami kalau bab -bab begini. hahaha. memang rindu suami bab begini jer. bila kene buang sampah sendiri, bila kene buang habuk vacuum sendiri. =P

semalam kemalasan lampau, tak masak pon untuk berbuka. along belanja makan kat manggo chili giant. bukak puasa alas perut kat rumah, bermaghrib dirumah, siapkan anak, terus zasss ke giant. sampai kat giant, maryam tak nak masuk kedai makan tu. biasalah dia kan. ummi lapar ni anok.

 jadi belikan dia stroller berbaby ni.

memang dah lama i cari stroller ni. i nak stroller je, tak nak baby tu. sebab anak-anak patung macam ni mak tak suka la. tapi yang jumpa memang ade anak patung ni, so beli jelah. sekarang kat rumah dia dah jarang sangat main masak-masak ke, block ke, dok pretend playjaga anak-anak jelah kerja dia. dah memang budak suka meniru kan. memang dia nampak ummi jer hari-hari. tiru la ummi jaga baby. suka la dia ade baby betul!

juadah mengisi perut. tq along.

boleh la ummi makan dengan aman kan. itulah pon yang paling penting. hahaha

kalau dengan husband, stok buah ngan sayur ni i beli 2-3 hari sekali. sebab sayur-sayuran berdaun yang i guna nak buat jus ke, smoothie ke macam kurang kesegaran kalau lama-lama. tambah-tambah kalau bayam kan. kalau kailan ngan sawi ok sikit. kalau simpan dalam tupperware ok sikit. tapi masalah problem nya malashh. haha.  tapi sekarang ni macam tak kuasa nak keluar sokmo. so beli stok banyak-banyak.

romaine dan bayam sedang direndam cuka. naknti keringkan. pastu nak simpan dalam freezer. tahan lama sikit.
 
 anak dara masa berbuka puasa dengan kawan-kawan 2-3 hari lepas


 i suka nak anggap maryam ni kecik lagi. kalau orang tanya i cakap dia 2 tahun. hahaha. padahal kalau ikut tahun dah 3 tahun dah dia. sekarang ni perasan dia sangat anak dara dah. tambah-tambah bila pandai bercakap nikan. ayat cliche yang perlu ade adalah, 'cepatnya awak membesar. anak adik lagi?' hahaha.

2 comments:

i sebenarnya dilahirkan dalam family yang tak menyambut sangat pon birthday. bila dah besar-besar ni lah baru sambut pon. kalau lah sambut p...

27

11:30 magh farah 1 Comments

i sebenarnya dilahirkan dalam family yang tak menyambut sangat pon birthday. bila dah besar-besar ni lah baru sambut pon. kalau lah sambut pon beli kek sebiji potong makan ramai-ramai kat rumah. tapi tu dah besar lah. berlaku kat adik-adik jer. birthday i macam tak ingat pon pernah dicelebrate. huhu

oleh yang demikian. birthday adalah hari usia makin bertambah jer pon. yang cutenya macam biasalah, mak saya memang tak pernah gagal tak inagt birthday saya. haha. pagi esoknya dia call,

mak: ayah (panggilan manja gue kat rumah), abah post dah barang kak long tadi. kuih tepung gomok ayah skali.

anak : ouh. yoko. terima kasih. mok, marin birthday ore.

mak: lah. yoko. mok tok ingat. marin 17 haribule ko?

anak: bithday ayah 16 la mokkkk

mak: hehe. ya allah. astaghfirullahalazim. mok tukar sokmo.  tak polah gitu gak. tepung gomok tu kiro hadioh birthday lah

hahahah. comel kan. bukan setakat tak ingat tariikh. dia memang selalu tertukar 17 ke 16. kalau zaman tak cukup kasih sayang dulu, dah merajuk dah. hahaha. tapi sekarang boleh gelak-gelak jer. begitu la mak saya. =) terima kasih sebab lahirkan saya di dunia ni. kalau tanya abah saya lagiiiii lah. walaubagaimana pon, terima kasih kerana membesar dan mendidik saya dengan penuh kasih sayang.

i pon dont expect orang wish birthday sebab birthday orang pon i tak ingat. haha. mak memang gagal bab-bab ni. kat fb pon tak letak tarikh sebab malas nak balas 'tq' bila orang wish. bajet retissss sangat kannn. macam la berkoyan-koyan orang nak wish kalau letak. =P

orang cakap kita takde lah nak kecewa sangat bila kita expect less kan. malah, kalau lebih dari jangkaan, kita akan melompat keriangan. hari birthday saya yang biasa-biasa sebalum ni biasanya akan ade surprise dari husband. (terima kasih suami) tapi surprise tu biasanya dia suruh kawan saya yang buat (terima kasih kawan-kawan. kerana sanggup melayan permintaan suami saya. hahaha. dah banyak kali dah surprise masa baby shower pon surprise yang lebih kurang sama. tapi setakat ni memang berjaya lah meng-surprisekan saya.

kali ni, husband jauh (walaupon boleh je dia whatsapp suruh buat surprise kan). tapi i tak bajet ape-ape. berjanji ngan kawan-kawan nak bukak puasa sama-sama jer sempena birthday.

tapi petangnya, sampai lah sebiji kek


cakap la tak expect ape-ape macam mana pon. bila dapat ape-ape yang memang khas untuk kita. happy tak terkira. ape lagi dapat sebiji kek di hari lahir kan?

tulisan atas kek? lagi yummyyyy

kek itu memang menceriakan. menceriakan maryam terutamanya. 

terima kasih suami diatas ingatan. 


yang surprise sebenarnya adalah rakan-rakan lah kan. sebab tiba-tiba kene buat surprise. hahaha. sebab cakap last minit kut. dah la hari bekerja. tak sampai separuh yang datang. tak ape. semangat-semangat yang tak dapat join memng sentiasa ade bersama-sama bila berkumpul. tak kira ramai ke tak ramai.

yang surprise kedua nya. i adalah masih surprise dengan surprise ulangan begini. hahaha

i rase lepas ni u kene buat cara lain bie. lepas ni i tau doh la. ekekeke

i'm so blessed. syukur ya allah diatas rezeki, diatas nikmat dan kurniaan.

1 comments:

 assalamualaikum... heheh... i kesian sebenarnya kat fateemah sebab cerita dia tak banyak dalam blog ni. bila dia keluar ummi dah tak raj...

so yesterday

01:18 magh farah 6 Comments


 assalamualaikum...

heheh... i kesian sebenarnya kat fateemah sebab cerita dia tak banyak dalam blog ni. bila dia keluar ummi dah tak rajin nak mengarang blog dahhh. kesian teem sayang ummi.

kadang-kadang ade reader blog yang cakap dia baca blog ni dari awal. omg! malunyaaaa. mak pon tak sanggup nak baca entry-entry lama tuh. sungguh kanak-kanak. sungguh melucukan rasa nak menyorok bawh meja bila baca. rasa nak delete. tapi tak pelah. seksok sek sok bila anak baca boleh dieorang fikir. ' its ok to be tidak matured. sebab sampai masa nanti matured lah'. hahaha masalah sekarang, matured ke sekaranggggg. matured la dari dulu. improving at least. muehehe

tidak yakin diri, rendah diri, rasa hidup ini tidak best, membandingkan hidup dengan orang lain, merungut, merungut, merungut, merungut adalah sooooooo yesterday.

orang kampung saya kata, ' love your life. life will love you back'

prof muhaya kata. orng bahagia, mampu membahagiakan.

saya bahagia. mari saya bahagiakan kamu. kamu. kamu.
























6 comments:

assalamualaikum~ 3 hari bulan julai baru perasan dah bulan julai la hai. dah lebih separuh dah tahun ni. ape jelah kita buat hari-...

hei dah julai

05:13 magh farah 5 Comments


assalamualaikum~


3 hari bulan julai baru perasan dah bulan julai la hai. dah lebih separuh dah tahun ni. ape jelah kita buat hari-hari kan. nanti pejam celik pejam celik eh dah akhir tahun. insyaallah lah kalau panjang umur. janji manis ku nak update blog kerap sikit pon tinggal janji jelah. hahaha. poyo je dulu ade orang sakap die tak update blog sebab phone tak best update blog. katernyaaa

husband pon sekarang dah tak bertanya khabar dah kalau blog tak berupdate. dah memang sokmo tak berupdate kan. kalau update je baru pelik kut nye. =P  " hai bie, rindu kan penulisan isterimu? sabar yer, tengah menaip la ni" *lambai-lambai tangan*

jadi...... apekah yang berlaku sampai kau takde masa sangat nak update blog? jangan bajet buzy sangat lahahhh. macam lah orang tak nampak wasap kau online sokmo, instagram update gambar 'sepuluh keping semeta'. jawapan dia senang. takdak mood. hehe.

hidup indah buat masa ni. alhamdulillah.

pemandangan indah kan?

i senang dipuaskan. *ehem* digembirakan. so i tak perlukan benda-benda besar untuk gembira. cukup lah dengan melihat kegembiraan. insyaallah gembiralah saya. tapi bila kesayangan tidak gembira, kita pon tak mampu nak bahagia. saya harap benda ni akan selesai secepat mungkin. allah sedang menduga kita. semua benda ade hikmahnya. mungkin salah satu hikmah yang i nampak sekarang ni, mungkin dengan dugaan ini, kita akan lebih mengahargai kegembiraan dan kebahagiaan kita.

fateemah tak sihat minggu lepas. biasalah. budak beralih bulan. tapi dia baby yang sangat happy. sakit-sakit pon senyum tak tinggal. sengih je tunjuk gusi. tapi mak mane suka tengok anak sakit. sakit sikit, sakit banyak pon. sakit jugok. cara orang nak hadapi benda ni pon lain-lain. sebab jiwa resah ni, maka mengasingkan diri la sikit dari dunia sosial. i tak suka nak ambik gambar gambar anak sakit, sebab tak nak ingat pon dieorang sakit. biar yang indah-indah jer dalam kepala. kalau yang tahu pon mungkin orang yang i selesa. sekarang dah sihat sepenuhnya. alhamdulilaah bertambah happy la cik fateemah bam bam.

musim jerebu semua orang nak sakit kan? husband pulak sakit. kesian dia jerebu-jerebu pon keluar mencari rezeki naik motor. allah je boleh balas pengorbanan u bie. we love u!

lepas tu ummi pulak sakit. kalau ummi sakit memang segala-gala nya payah lah. tapi berpeluanglah rehat setidak-tidaknya. hari ahad tu demam yang paling tak larat. so semua tugas jaga anak husband ambik alih. mak hanya supply susu sambil terbaring lesu (eh macam pantun). along kemas rumah. hehe. terima kasih kesayangan hamba.

daaaannnnnn...yang paling menyesakkan dada. badan ini bergurau dengan tuannya. semenjak dua menjak ni, selalu la jugak sakit kepala. pergi check tekanan darah normal. so i bajet sebab tak cukup minum air jelah kut. menyusukan dua orang budak, dan selalu lah lupa nak minum air. tapi semakin kerap pulak pening kepala ni muncul. sekali dua muntah-muntah. heiii.. pegi jumpa doc pon kalau cakap doktor suruh buat pregnancy test. apalagi mak yang takde ilmu ni. dengan keadaan sekarang yang sememangnya sangat obvious mak tak ready langsung cuak la hoiiiii

dan tiba-tiba jatuh sakit pulak. makin cuak lah saya. husband suruh buat test tak nak. takut nak terima kenyataan katanya. so dok buat la drama air mata malam-malam sambil tengok anak tido. last-last bila penat berdrama buat test jugak. satu line je. selamat!

so yes dik. lama lagi la adik pegang title 'adik' ni. bagi la chance ummi nak berehat. nak honeymoon. badan nak yang melahirkan pon tak habis menyembuh lagi. anak pon baru merasa susu ibu 6 bulan. jauh lagi perjalanan.

dan badan. jangan bergurau macam ni lagi. mak tak suka!

lepas ni kene lebih berhati-hati. *jeling husband*

last week i jugak membuat cubaan memm-potty training maryam. naluri seorang ibu cakap maryam tak ready lagi walaupon kalau check tanda-tanda budak dah ready tu banyak ciri-ciri tu ade kat maryam. walid pon dok tanya bila nak start potty train maryam ni. malas sebenarnya i nak tambah kekalutan harian. sekarang pon dah cukup kalut. so i nak lambat-lambatkaan lah sikit. tapi untuk memuaskan hati walidnya, buat jugak lah. ape sangat lah mop lantai 6-7 kali sehari kheeennnn.

 
hikmahnya, bersih anak-anak bulu maryam ni. tak pernah basuh. i jemur jer biasanya. tapi kalau dah kene najis mutawassitoh?

eleh..ape la sangat kalau setakat campak jer anak bulu ni dalam mesin. mesin pulak auto. tak penattt

basuh sarung sofa, basuh tompok-tompok najis mutawassitoh yang berbentuk pepejal atas carpet pon ape lah sangattt

2 hari mak lembik malam-malam penangan bermain  ngan najis mutawassitoh niii. husband tengok dia suruh stop lah dulu. mungkin maryam tak ready lagi. lagi pon dia tengok i kalut sangat. and i pon dok merungut penat. dan dok wasap dia setiap kali maryam accident. (hahaha..kesian tak tenang nak buat kerja bini dok merungut) 2 jam sekali la accident tu kan. ade lah sekali kut dia cakap yang dah kencing. dok diam-diam setempat. selebihnya tak cakap dan sambung bermain-main dengan gembira dengan seluar basah ataupon dia memang la cakap. tapi dok meround satu rumah cari ummi cakap dah kencing.

hari ke -3 tu walaupon husband dah suruh stop i buat jelah sebab alang-alang dah start kan. mana tahu dia slow-slow belajar. tapi masih begitu.

hari ke empat. masih lagi begitu. malam nya dah ade ciri-ciri i nak jatuh sakit, i tak larat sangat malam tu. so i pakaikan je pampers. tapi bila dia kencing, dia datang tunjuk pampers dia. dia tak selesa la kut. or rasa tak best sebab dah banyak hari dah jugak. baruuuuuuu lah nampak ade progress! tapi ummi dah demam dah keesokan haritu. tak larat dah nak bermain-main dengan najis mutawassitoh.

so kembali berpampers la kakak. mungkin penangan kakak la ni ummi demam. sejujurnya, penat sungguh. bukan fizikal jer. mental jugak. nak marah kutahan-tahan. termarah kang ku menyesal. tu yang sampai demam tu. but it's not your fault la kakak. ummi yang tak cukup kuat dan kamu pon belum ready. ini sebuah kisah klasik kelakar masa depan. ummi akan cerita bila kamu mengadu penat potty train anak kamu nanti. muehehehe

so mari lah kita menikmati masa-masa memakaikan kamu pampers dulukk sampailah ummi dan kakak ready yeh!

insyaallah la dugaan-dugaan ini akan perlahan-lahan pergi. allah rindu kita la ni. mungkin masa-masa diduga ni kita rasa nak berdoa lama sikit.

5 comments: