Pages

Thursday, 5 December 2013

DIY montessori toy for toddler: numbers

bismillahirrahmanirrahim... assalamualaikum.

alhamdulillah..hari ni masih sihat dan kuat nak menguruskan rumah tanggakan?

ni permainan i buat dua-tiga hari yang lepas. i perasan maryam ni suka jenia permainan match-match puzzle-puzzle macam ni. dia boleh mengadap sepanjang hari. dan sebab dia suka dia lagi senang nak mengikut arahan. tak cepat bosan. boleh bagi kerjasama sampai habis 10 number tu berkali-kali.

1,2,3 puzzle dia panggil

peralatan diperlukan kotak saiz sama 2 keping, gam, en dan pencil kaler ke, ape,ape untuk nampak menarik kalerful. pisau

potong siap-siap sendiri, lepas tu aktiviti mewarna tu boleh buat bersama anak-anak. biar je dia warna jugar biar dia rasa menyumbang sesuatu. pastu kita kemaskan lah mana tak kemas tu.

nanti dia lagi bersemangat nak main sebab dia cakap,

"puzzle kakak make ngan ummi"

sambil buat muka bangga bila bercerita ngan walid dia aktiviti dia haritu =)

dalam dia ade dot-dot. kaler terang, biar dia mengira dot. guna warna terang. warna merah.

test drive dulu

final touch. buat jugak dot kat luar, dengan kaler lain. sebab no 9 dan 10 tu dot tak teratur dia susah nak kira




permainan nyakene ade ummi monitor. kira dot dalam lubang tu, pastu cari number. dia dah berjaya kira sampai 10 dan dah kenal sampai no 10. cuma kadang-kadang kira tu ade terkurang dan terlebih bila dia tak fokus.

kalau ummi tak monitor dia main sorang-sorang, dia buang dan masuk je tanpa kira dot tu, still boleh improve motor skill.

3 comments:

Petak Bunga said...

smart.. nanti leh tiru.
anak kecil lg... belum pandai lg..

LisaLisut said...

bagusnya. xterfikir pn nk diy. i sll nmpk kt kedai je. tggu masa nk beli huhu. good idea :)

nor hayati abdul halim said...

gud idea..blh try wat ngn anak saya =)

izatishop.blogspot.com