Pages

Thursday, 21 November 2013

diy montessori toy: shapes and colours

 bismillahirrahmanirrahim..assalamualaikum,

ni project tergendala sebenarnya. dah lama nak buat tapi kat kl asyik xde masa je konon nk buat. permainan ni dah terlalu senang dah sebenarnya untuk maryam. sebab dia dah kenal bentk ngan warna. tapi boleh improvekan lagi fine motor skill kan. insyaallah.


buat ni pon malam bila dieorang dah tido. bapak dieorang ade dinner dekat kota kinabalu. bahan pon sangat la simple. 2 keping kertas dari kotak yang tebal tu, sama saiz (i ambik bahagian penutuh, senang tak payah potong banyak), pisau, gunting (sori bie, i ambik jugak gunting u walaupon u tak bagi. u beli gunting lain ah.=P) gam, dan pencil warna. cara tak yah cakap la. senang je korang tengok pon tahu. haha





 sebenarnya dia main ni, i tak siap sepenuhnya pon lagi. tak tulis-tulis lagi.

sekarang ni maryam dalam proces nak kenal huruf. i selalu main ngan dia guna flash card. kebanyakan huruf dia dah kenal. tapi ade la yang still tertukar-tukar lagi. sekarang ni dia suka game kita tanya-tanya ni huruf apa, ni huruf apa. tulisan kat kotak ni boleh membantu.

dia suka sangat. dia panggil 'game shape kakak'

sepanjang hari dok main benda ni sampai tak berapa nak buat aktiviti lain. i ajak pergi jalan-jalan petang tengok ikan pon dia tak nak. dia cakap nak dok rumah walid je, main shape. huhu

astaghfirullahalazim


4 comments:

Cik Puan Rara said...

hehehehe bagus lah maryam.cepat dia belajar ye.

NURSHAKIRA ABDUL HALIM said...

Bagus ni.. salah satu cara nak bagi anak2 cepat tangkap tanpa perlu mengeluarkan modal yang besar, tips berguna.. Thanks :)

MyCherita said...

kreatif nya... boleh buat mainan utk anak...

ily♥ said...

Assalamualaikum...
Great ideas..Saya pinjam idea sis ye!
Thanx a bunch =)