Pages

Thursday, 31 October 2013

aktiviti harini

 assalamualaikum...

hari ni mimpi ape entah maryam bangun awal. mak nye baru masuk dapo dok pikiaq nak masak ape pagi ni. tiba-tiba dia datang senegh jenguk omak nye kat dapo. so ajak dia main-main buat breakfast sama-sama.





 ni lah hasilnya. dengan bantuan ummi lah. roti dengan jem buah ara/tin/fig dengan roti keju berkismis.

sekelip mata jer dia makan kalau banyak ni. mengepau lagi roti ummi sebab tak cukup dia punya. hehe

lepas makan-makan tengok tv main-main. tiba-tiba dia masuk bilik keluar dah pakai telekung. nak solat. haha

 
dhuha kut hahaha 

sebenarnya dia suka la solat sebab kene ambik air sembahyang dulu. boleh main air. sampai basah baju la kalau ambik air sembahyang tu

adik pulak alhamdulillah. 2-3 hari ni makan boleh lah. ebih la dari biasa walaupon banyak menyusu pon. gigi dia dah naik dah. kesian adik, 4 batang gigi terus naik serentak atas bawah. padan la yang tak nak makan sangat sebelum ni.

 hari ni masakkan dia ayam sweet sour dengan brown rice

bahan: isi ayam dicincang, brokoli ambik floret je, tomato, labu, bawang putih dan holland dicincang

tumis bawang putih dan holland dengan pure olive oil sampai wangi. masukkan sedikit air, tomato dan labu, masak sampai lembik, lenyek-lenyek sedikit. masukkan ayam bila dah hampir masak baru masukkan brokoli floret.

siap ayam sweet sour, makan lah dengan nasi dimasak lembik

 ni plak menu maryam dan ummi. ayam goreng kunyit (stir fried je), sayur air, dan telur dadar.

tiada dalam gambar: sambal belacan ummi

mana boleh tahan makan food tak pedas macam ni. menderita batin mak.

  lunch maryam dan fateemah

i suap dua-dua. cepat sikit dan rumah tak sepah. lagi penuh kasih sayang kalau makan bersuap kan. hehe

ni tengah makan la ni

3 comments:

Byzura Mj (By) said...

tim tim dah boleh berdiri? cepat nya membesarkan magh...

magh farah said...

dia 9 bulan dah boleh berdiri by. cepat jugok lah dia. huhu

Mama LiaSyaAme said...

Ala...nanti kalau dah cepat diri mesti kebambam-man berkurangan kan kan - tengok gambar Ame dulu camtu lar