***ehemmm..pemalas betul nak buat entry bagu. so mak update entry ni jer untuk update resepi. harap membantu=)*** semua orang tayang food ...

bukak puasa dan sahur *updated: tambah resepi*

12:30 magh farah 15 Comments

***ehemmm..pemalas betul nak buat entry bagu. so mak update entry ni jer untuk update resepi. harap membantu=)***

semua orang tayang food sahur ngan bukak puasa. mak nak jugakkkk...hehehe. alhamdulillah. setakat ni masih lagi bertahan tak jejak kaki lagi kat param. masak sendiri jer. tapi simple-simple sajor lah. asal kenyang. dan masak ikut selera mak buyong. hehe

hari mula-mula puasa. sahur ngan telur masak kicap campak semua sayur dalam tu. satu lauk jer. makan ngan nasi panas-panas. tak rasa nak makan food lain. nak makan telur kicap jer.

untuk bukak puasa, buat buah melaka aka onde2

 buat agak banyak la jugak. setengah kilo tepung pulut. sebab pok we nak datang and kirim jugak kat adik yang duduk kat uitm puncak alam. tinggal sepinggan kecik ni jer untuk rumah. tu pon i makan sorang jer. husband mak makan lah sebijik dua. dia bukan makan sangat kueh-kueh ni. 

makan sup tulang, telur dadar dan paru air asam

paru air asam

resepi air asam ni:

rebus oaru dengan garam secukup rasa. lepas tu bila paru dah empuk, ambik paru, dan sedikit air rbusan. perah asam limau, hiris bawang, hiris cili api. kalau nak tambah rasa boleh tambah daun kesom. kalau takde pon takpe. tak penting.

terasa nak makan perut lembu air asam. tapi tak lalu la nak makan perut kat sini. putih bersih macam kena clorox. beli paru jer

sahur hari ke dua, makan jer food bukak puasa. sup tulang buat banyak pastu goreng telur dadar. bukak puasa  pulak kat rumah kawan husband. buat pot luck. mak masak pepahat masak sambal jer. husband beli cendol. setel!

hari ke 3,

sayur hari ke dua. sotong rebus dengan bok choy goreng sos tiram

 bukak puasa pulak

cucur udang

ikan cencaru sumbat, kerabu timun. ulam dan budu. hehe. terrrbaik!

husband beli ulam-ulam kat pasar borong selangor. daun selom ngan pegaga tu dah kira biasa dibeli. selalu jumpa, yang special nya hari tu dia jumpa pucuk "jenerih". setapp. tak tahu lah ape anma sebenar. tapi kat kelantan panggil pucuk jenerih jer. hehe

tapi star og the day adalah kerabu timun ni

sangat segar bagi i makan kerabu timun ni masa bulan puasa. sahur pon sedap gak makan.

kerabu timun ni adalah teramat simple.

perah santan guna air panas. tumbuk bawang merah dengan sedikit lada hitam dan garam. cincang timun kecik kecik. gaul sebati semua bahan. done! dia macam salad timun la. sangat fresh. sebelum makan simpan dalam peti kalau mak nak tambah kesedapan.

hari ke 4,

sotong goreng kunyit, sayur tumis sawi

bukak puasa: kerabu ikan bilis. sambal udang. air longan.

kuih tarak. sebab kalau buat pon, sendiri masak sendiri makan. tak best. cepat la maryam besar. jadi kawan ummi makan kueh-kueh

star of the day adalah kerabu ikan bilis. setapppp. eh

sendiri masak sendiri puji pon adalaah perlu...hahaha

resepi kerabu bilis ni pon simple campak-campak.

2 batang serai
setengah batang bunga kantan
sebiji tomato saiz kecik
1 biji bawang besar merah saiz sederhana(mak suka bawang, if tak suka bawang boleh kurangkan)
3-4 biji cili padi (bergantung kepada nak pedas mana)
daun selom (guna daun selom sebab ganti kacang panjang, kacang panjang takde. boleh guna kacang panjang jugak)
peraham limau
garam
gula
sos ikan
ikan bilis digoreng rangup


hiris halus semua bahan. tomato potong dadu. gaul semua bahan dengan penuh kasih sayang kecuali ikan bilis jangan letak lagi. tambah kan garam, gula, asam limau secukup rasa, sos ikan (nampla) sikit renjis-renjis. gaul sebati. bila nak makan baru lah tambah ikan bilis untuk mengekalkan kerangupan ikan bilis tu.


kerabu ni kalau letak ikan bilis jadi la nama dia kerabu ikan bilis. if letak sotong, jadi lah kerabu sotong, kalau letak udang, jadi lah kerabu udang. kalau campur letak semua. jadi lah kerabu seafood. tapi kalau nak letak seafood rebus siap2. lepas tu gaul jer sekali. seafood takpe, tak hilang kerangupan.


 hari ke 5,

sahur, sayur campur, telur mata, left over bukak puasa sambal udang


 bukak puasa, udang goreng kunyit ngan sayur campur msak lemak. ngan air longan lagi. dan tiada kueh lagi.

air longan bertindak 2 dalam satu. selain setap boleh hilangkan dahaga boleh jadi milk booster jugak. semalam masak cepat-cepat sebab 640 petang baru sampai rumah. g check up adik maryam.

hari ni, hari ke 6



sahur hari ni, sayur tumis air kubis ngan fucuk, ayam kampung masak halia. left over bukak puasa. udang goreng kunyit



resepi ayam masak halia 

ayam kampung untuk 2 orang makan. potong kecik-kecik
4 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah'
halia muda sebesar ibu jari 
2-3 sudu sos tiram
1 labu bawang holland
2-3 biji cili padi
daun bawang

tumis bawang, halia yang dimayang halus dengan minyak lebih sikit sehingga wangi. masukkan ayam. kacau sehingga ayam masak. sambil tu masukkan sos tiram, garam gula dan bawang holland, dan cili padi. akhir sekali masukkan daun bawang. siap!

 husband beli halia muda. letak banyak-banyak. sedap jer kutip makan halia muda tu begitu sahaja. hehe

hari-hari mak ade assistant. mak bangun dia bangun la. sekali jer tak bangun sebab tido dah lambat pastu bila nak bangun masak tu suruh husband tido dekat dengan dia biar dia rasa ade orang.

hari ni bangun awal dari ummi. kul 4 dah bangun kejut suruh masak gamoknye. awal sangat anok weii..mok mung masok kuca-kuca jah. tak yoh la bangun awa sangat.




hari ni tak pikir lagi nak masak ape~

15 comments:

lunch maryam hari ni. sama jer buat dengan kari kita. cuma kurangkan serbuk kari. kang pedas sangat. lebihkan bawang dan tomato. ...

kari daging maryam

13:20 magh farah 3 Comments

lunch maryam hari ni.

sama jer buat dengan kari kita. cuma kurangkan serbuk kari. kang pedas sangat. lebihkan bawang dan tomato.

daging batang pinang (cincang/hiris halus)
1 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit halia
serba sedikit rempah tumis (rempah 4 beradik)
1 sudu teh serbuk kari
1/4 biji tomato blend
1/2 tomato cincang
kentang
carrot
santan
daun kari.

yang ni bahan yang i guna tadi la. buat mcm kita baut kari.
tumis bawang dengan rempah 4 beradik dengan daun kari. masukkan serbuk kari yang dicampur sengan sedikit air. masak sehingga pecah minyak. masukkan tomato dan daging. bila daging dah empuk, masukkan semua bahan lain. masak sehingga carrot dan kentang empuk,
 

3 comments:

teringin nak makan nasi lemak tetek sebelum puasa lagi. tahu nasi lemak tetek? ala nasi lemak bungkus murah-murah bentuk piramid. ade daun...

sik mok tetek

11:15 magh farah 6 Comments


teringin nak makan nasi lemak tetek sebelum puasa lagi. tahu nasi lemak tetek? ala nasi lemak bungkus murah-murah bentuk piramid. ade daun pisang segala tu. daun pisang yang mahal. nak buat sendiri tak kuasa nak beli daun pisang dan pembungkus semata-mata nak dapat aroma daun pisang tu

nasi lemak ayam berempah

wangi. tapi bukan bau daun pisang lah. bau halba, bawang dan halia. dan daun pandan. daun pandan tu wajib. dan masak sendiri mestilah kene dengan citarasa sendiri. nikmat giler bukak puasa makan sik mok! heheheh. tapi buat cukup-cukup jer laki bini tak boleh menambah. kang lepas berbuka jadi dugong terdampar. terawih entah kemana.


 nasi lemak maryam. dengan 'sambal udang'


untuk nasi kali ni masak sekali arung jer. cuma tak letak garam la sebab maryam nak makan sekali. 

untuk sambal udang:

4 ekor udang saiz kecik-kecik
1 biji tomato
1/2 biji kurma
1 sudu besar bawang merah, bawang putih, halia blend. (juga sekali arung, dah blend bahan-bahan untuk sambal orang tua punya, ambik satu sudu jer untuk kegunaan maryam)

tumis bawang, halia sehingga naik bau. masukkan tomato dan kurma yang telah diblend. masak sehingga masak. masukkan udang. done!

resepi ni boleh dah baby 10++ nak makan, tapi jangan lah guna udang. guna lah protein yang dia dah boleh makan. hehehe

lebihan sambal buat flat bread pizza untuk breakfast

huduh giler rupa dia sebab bangun pagi tadi mata tak leh bukak lagi dah ade budak amukan kelaparan. kantuksss.








dah boleh bayangkan muka anak mak kalau boy? hahahaha. budak ni suka sangat pakai kopiah. walid dia adalah idola dia. ade walid jangan harap la nak layan ummi. kalau walid ade, makan nasi pon tak nak ummi. kalau elok-elok ummi tengah suap, tiba-tiba walid dia balik boleh pulak dia tunjuk walid dia pulak suap dia. huh! diskriminasi.. tapiiii ummi lagi suka lah maryam~ hahaha

kalau ikut kiteorang sembahyang pon nak pakaikan telekung tak nak sekarang. dia nak pakai kopiah. yappada maryam~

6 comments:

assalamualaikum dan hai! (bulan puasa kheeenn) hari ni bercerita pasal maryam, adik maryam dan mak maryam (nak jugak sikit). bila masuk se...

17 minggu, 1 tahun 7 bulan dan masih menyusu

14:03 magh farah 6 Comments

assalamualaikum dan hai! (bulan puasa kheeenn)

hari ni bercerita pasal maryam, adik maryam dan mak maryam (nak jugak sikit). bila masuk setahun 7 bulan tiba-tiba maryam pandai sebut macam-macam. dan dia dah boleh tiru kita cakap. suka membebel tu memang dah biasa, tapi dulu german sangat mak tak faham. sekarang dah banyak lah faham. dah tahu lah bahasa dia. bila kita faham ape yang dia nak, at least dia tak mengamuk sangat. dulu dia agak kuat mengamuk sebab mak tak paham. haha.

dia sangat obses dengan belon. sekecik-kecik belon dalam buku, belon dekat pasarraya. belon diangkasa (ceh skema nye). orang tak nampak dia dah nampak dulu dah. pastu sibuk "babell..babel..babel". haha. yes. penat mak ajar belon dia tak nak ikut. dia panggil bubbles jugak. belon panggil bubbles, bubbles pon panggil bubbles.

dah tahu kalau nak keluar bilik tutup lampu. nak masuk bilik kalau dari ruang tamu sibuk nak tutup tv dan kipas dulu. bagus. jadi macam walid. jangan jadi macam ummi. pembazirooonn.

kalau jatuh walaupon tak sakit suka berlakon sakit. jatuh sakit lah bahagian mana pon, dia akan tetap datang tunjuk sambil gosok-gosok lutut kanan. orang gosok-gosok sikit lari-lari balik.

sangaaaaatttttttttttttttttttttttttttttt suka memanjat. dah tak de tempat tinggi yang dia tak panjat dah. kecuali atas almari. kalau almari pon dia panjat mak pengsan! almari solek yang xde kerusi tu dia dah naik berdiri atas tu. ngan perfium kaca-kaca segala atas tu. sakit jantung mak dibuatnya. kerusi ngan meja makan dah lama. sekarang kuri ngan meja bar plop. kerusi meja makan dah naik atas meja. lepas ni ada harapan kerusi bar pon naik atas bar jugak.

sekarang dia dah tak menyakiti diri sendiri dah. dulu asal amukan jer hentak kepala. asal amukan jer sakitkan diri sendiri nak perhatian. sekarang tahu pon sakit! dah lepas dah phase tu. sekarang phase guling pulok. tak dapat barang dia nak terus guling-guling. sabar jelah anok!

sangat suka main sorok-sorok. kadang-kadang tiba-tiba takde dok belakang sofa. kadang-kadang dok belakang langsir. kadang-kadang bukan dia main sorok-sorok. tiba-tiba hilang sebab buat projek dalam bilik mainan dia or dalam bilik tido. tapi panggil jer, komfem dia datang lari terkedek-kedek. hehe. dia lari sangat comel. masih lagi terkedek-kedek. hihi

budak kecik kan. semua pon comel. sekarang dia adalah sayang penyayang. kalau mak tengah mengdap lappy tak layan dia tiba-tiba dia datang tutup lappy pastu datang kiss-kiss. hug-hug. sampai hati lagi nak mengadap lappy memeng dok laaaahh..masa untuk bergomol..hehe suka datang kiss, hug, and peluk-peluk perut jugak bila cakap pasal baby.

dah pandai buat kerja rumah! kadang-kadang ambik kain lap kabinet tv. yelaaahhh..mak nye pemalas kannnn..anak lah lap debu-debu kat rak tv tu. kalau orang basuh pinggan sibuk jugak tolak stool nak basuh pinggan jugak. so bagi lah dia berdiri kat sebelah. bagi cawan plastik seketul setel dah. suka main masak-masak ambik senduk-senduk bekas-bekas kat dapo. kadang-kadang mak saja bagi dia main sebab tak nak dia mengacau orang makan or masak. bagi main tupperware ngan senduk-senduk ni lagi dia suka dari mainan dia. tengok lah anak sape kheeenn..eehhh

ni dia tumpahkan air lepas makan.

dah tahu kalau ade air tumpah terkedek-kedek masuk dapur amik ape saja dia nak ambik sebab nak lap. tu dia ambik tisu yang mak dah guna buat goreng keropok ikan. sebelum ni lantai ummi basah jer maryam tumpah kan air. lepas maryam lap lantai tu jadi basah dan berminyak. bagus maryam bagus!

masa kecik-kecik dia suka berkawan, tapi entah bila tiba-tiba dia jadi macam takut ngan kawan sama umur. maybe kawan-kawan sebaya dia yang dia jumpa selama ni ganas-ganas sangat. dia ayu dan manja kededek-dek-dek. so dia adalah jadi penakut ngan rakan sebaya. kalau 4 tahun keatas dia ok. baru-baru ni husband rakan-rakannya buat pot luck bukak puasa, dia nak main ngan zara anak kawan husband. ok pulak dia main. ngan budak-budak lembut dia ok kut. ataupon sekarang dia dah nak main balik.









 eh panjang pulak bercerita kannn..tapi sebenarnya membesarkan anak ni benda paling best adalah tengok dia dari tak tahu nak buat ape jadi budak yang tiba-tiba "eh..maryam dah pandai buat tuu" "eh...maryam dah pandai sebut tuuu" walaupon memanjat, tapi tu dah kira satu pencapaian bila dia dapat akal nak panjat benda makin tinggi. huhu. tapi mak sakit jantung la dulu. -____-"


 17 minngu. bergambar sementara tunggu walid maryam balik ambik nak pegi check up mengintai baby

vain depan cermin pon kesukaan dia jugak.

dah 17 minggu ++ dah. weekend ni dah nak masuk 18 dah sebenarnya. malan birthday mak hari tu masa 16 minggu dia mengeras. esoknya masa tengah rehat-rehat mengadap lappy dan tengok tv dimalam hari terasa pergerakan kecil. alhamdulillah. dia aktive dalam tu.

pergi check up hari tu harapnya nampak la boy ke girl sebab masa maryam dulu masa ni dah nampak. position maryam sampai kesudah kangkang. sekarang pon position selesa dia kangkang. huhu. tapi lain ngan adik dia ni. kepit. pemalu kut. tak bagi ummi ngan walid tengok. surpriseeee katanya. kene tunggu lepas raya la mengintai lagi.

baby dan mak baby ok-ok sajor. sihat sejahtera. berat naik sekilo jer. yeay! sebab puasa kut. haha dan sebab petang masa tu. placenta ok jer dok kat atas, size ok, panjang, lilitan kepala, bla bla bla semua ok. alhamdulillah~

yang bestnya maryam pon dah pandai excited tengok gambar-gambar kat screen sambil jerit-jerit. semoga menjadi kakak yang baik yer maryam.

anak dah nak dua tapi mak tak tahu camane nak baca bendalah ni. dengan doc cakap jer

dan mak masih menyusu kan maryam. maryam masih minum susu ummi sepenuhnya. alhamdulillah rezeki maryam ade lagi. agak mencabar la sekarang sebab nipple rasa sakit balik macam awal-awal pregnant. tapi masih terkawal.

milk production rasanya semakin ok kalau nak compare ngan bulan lepas. mungkin sebab kurma adalah peneman setia sekarang. bukak puasa makan kurma, snek malam-malam makan kurma, bangun masak sahur kunyah kurma. kalau malas nak kunya mak blend buat air. milo dan oat juga minum sebab tu memang booster yang sedap. ehek ehek. supper sebelum tido kalau rajin. tapi bangun sahur wajin. campur ngan fresh milk. kali ni malaih nak minum anmum, minum fresh milk jer.

setakat ni masih boleh bertahan la berpuasa. tak delah penat lampau sampai nak pengsan or gigil ke ape. lagipon i tak paksa diri nak buat kerja-kerja berat pon. if penat mak tido. ape ade hal kan?? tapi penat sakit-sakit badan tu adalah. rasa macam nak pergi mengurut jer. dan malam-malam jangan mengaharapkan mak nak buat ape-ape kerja. penat giler dah. memang pengsan awal. siang-siang pon tak mampu nak buat kerja rumah sangat. masak pon simple-simple jer. selebihnya mak simpan energy nak urusin maryam. dia yang paling penting penting. huhu

terima kasih kerana sudi membaca. hehe. sekian. hari ni mak tak masak tu yang senang hati buat entry panjang-panjang tu. jiran ajak berbuka makan nasi arab. mak on jerrr.

assalamualaikum~

6 comments:

buat food cantik-cantik kat maryam ni adalah macam satu terapi (cantik ke?) . kepuasan disitu. tapi kerajinan bukan ade sokmo. heheh ni...

french toast rajin dan malas

13:16 magh farah 6 Comments

buat food cantik-cantik kat maryam ni adalah macam satu terapi (cantik ke?) . kepuasan disitu. tapi kerajinan bukan ade sokmo. heheh

ni masa rajin. 123 broccoli french toast

sila telengkan kepala. dengki blogspot ni. sukahati dia nak rotate.

 maryam pon nampak happy bila bentuk cantik macam ni. 

senang sangat nak buat brokoli french toast ni. hanya perlukan.

2 keping roti
sebiji telur (pukul)
brokoli floret

cara nak buat dia. tekap roti keping guna acuan. celup roti dalam telur. goreng atas pan yang diletak sedikit minyak, tabur brokoli foret atas dia. balikkan biar dua-dua permukaan masak.

 
kalau malas jadi macam ni jer

hehehe. pukul telur, campak sekeping roti, goreng atas pan, tabur brokoli floret, setel!

pastu potong kecik-kecik sekali ngap.

habis jugak makan. cuma kurang laju je lah. huhu

kalau malas lagi jadi lah macam ni. cheesy raisin toast. hihi

tabur cheese ngan raisin atas roti, bakar dalam sandwich maker. done!



6 comments:

 amboih..puasanya mak..sampai tak sempat nak update blog. -___-" hari ni pon pukul berapa baru celik mata. maryam pon kalau ummi tido...

brunch!

12:54 magh farah 2 Comments

 amboih..puasanya mak..sampai tak sempat nak update blog. -___-"

hari ni pon pukul berapa baru celik mata. maryam pon kalau ummi tido sekali sedap lah dia... ni brunch maryam harini. breakfast kul 1130. brunch la dok..ni kul berapa la pulak jumpa nasi.

 
lempeng kurma tabur kismis

blend sebiji  dengan tepung atta, dengan sebiji telur, dengan air. tak dak sukatan. mak main campak-campak jer. anak dah kelaparan. tapi adunan cair lah. supaya dia fluffy-fluffy. masak atas pan, letak minyak skit, ratakan ngan tisu, guna api perlahan, masak lah sampai masak.

bila dah masak potong kecik-kecik sekali ngap. mak tak kuasa nak buat bendtuk santek-santek. hahaha. 

belasah lah

 muka berminyak sebab masa tengah masak dia dok buat projek main minyak dalam bilik. pastu masuk dapur tunjuk report tangan, muka habis berminyak. lantai bilik jangan ceritaaaa~

ape nak masak untuk maryam hari ni? nasi goreng jer aci maryam? hehehe

2 comments:

semalam bangun tido jer cuaca sesedap rasa untuk bermalas-malasan bergolek-golekan dengan maryam. redup, sejuk. ya allah.memang tak membangk...

hari bermalas-malasan

10:48 magh farah 8 Comments

semalam bangun tido jer cuaca sesedap rasa untuk bermalas-malasan bergolek-golekan dengan maryam. redup, sejuk. ya allah.memang tak membangkitkan mood rajin langsung. cakap kat husband.

" i sangat malas hari ni"

"bila u rajin?"

muahahah. tapi semalam betul-betul malas. sedar-sedar dah tengahari and i tak masak pon lagi untuk si maryam.

 telur dadar cheese

campakkan bawang, carrot, cendawan butang dan cheese dalam telur. goreng. siap!

mak cik ni pon tengahari tak mandi lagi. muehehe. sejuk kita mandi lambat la sikit kan? =P

semua benda bertali yang boleh sangkut kat bahu adalah handbag dia. biarlah dia,

lauk tengahari semalam

sayur tumis kubis dengan tomato dan fucuk, telur dadar, nasi beras perang. (nasi perang?)

 ready untuk dingap

 ummi ngan maryam. sayur adlah sama, cuma ummi goreng sotong kunyit untuk menambah perisa since sayur adalah bebas bahan perisa

 aummmmm~


selalu kalau join group mak-mak-tak-kerja-goyang-vontot-kat-rumah ni akan mendengar rungutan-rungutan, kepenatan, dan ketidakpuasan hati mereka dengan orang sekeliling yang tak suka mereka goyang vontot kat rumah. kenapa nak pikir benda tak tak best. kenapa? kenapa?

cuba kita berkata-kata benda yang positive dan indah. contohnya betapa heaven nya saya bermalas-malasan di rumah bergoleks-golekan dengan anakanda seharian dihari hujan. tanpa bigboss marah pon. *sebab dah cakap awal-awal* hehehe

pregnancy kali kali ni *ehem* tak tahu lah sebab pregnant ke sebab memang dasar pemalas. tapi rasanya biasanya takdelah sepemalas ini...hehehe

malas nak layan semua benda. malas nak gaduh benda tak penting. malas nak tengok fb, nak baca orang merungut pasal benda tak penting. nak baca orang mengeadu domba benda tak penting. bertikam lidah pasal benda yang sama. nak terasa benda sama. ayoyoyo. if kita tahu kita buat benda betul, teruskan jelah. biarlah orang sekeliling nak kata ape pon. husband sekali pon! eh. bunyi macam derhaka pulok. tapi kalau mengutuk belakang pong berdosa jugak. so pleaseeeeee...kurangkan benda tak penting pleaseeee

bulan puasa ni. jm lah berubah menjadi lebih baik.

*peringatan untuk diri sendiri jugok*

benda ni tak tujukan kepada sapa-sapa pon. hanyalah benda umum yang banyak kita jumpa kat fb. saya mintak ampun dan maaf kalau penulisan saya selama ni pernah mengguris hati mana2 piha. kawan diluar dunia blog, pernah mengguris dengan kata, dengan perbuatan. halalkan semua makan minum mak.

selamat menunaikan ibadah puasa. nak g terawih tapi agak-agak boleh dok ngan maryam ni?

8 comments: