Pages

Friday, 29 June 2012

urusan rumah tangga

bieeeeee~ * suara paling menggoda*


nak mesin jahit seketul..

pleaseeeeeee

breakfast keadaan terkawal

 sekarang ni, masa makan yang dia paling banyak makan adalah breakfast. kalau breakfast buat lah ape saja, dia makan insyaAllah. dengan syarat jangan asyik makanan sama lah. kita pon boring kalau mengadap food sama. ye dok?

breakfast pagi ni: fruit salad (honey dew, oren, anggur), fish fillet open sandwich

fish fillet ni sonang jer buat. fillet ikan dori, golek dalam tepung, celup telur, golek breadcrumb

warna dia hitam-hitam sitompok manggis sebab i guna homemade breadcrumb. guna kulit roti wholegrain tu pastu guna yang atas bawah..memang hitam gelap lah kalu breadcrumb mak..

hiris roti, tabur cheese parut atas roti, pastu letak fish fillet tu..bakar sekejapan jer sebab nak bagi cheese tu cair..


 muka serius tengok tv

serius lagi

tiba-tiba senyum

serius balik

 ok, dah kenyang dah!

Thursday, 28 June 2012

nasi bukhari ayam

kadang-kadang bangun tido jer terus pikir hari ni nak masak ape eh untuk maryam.mak buntu lah! buntu. tambah-tambah musim sekarang ni..dia tengah nak naik gigi geraham dua-dua kat atas. selera dia sangat lah susah nak jangka. kalau makan tu banyaaaakkk habis satu pinggan. kalau tak nak terus tak nak. kesudahan bila tak nak mak lah yang penat sebab dia asyik menyusu jer.

resepi asal kat sini

nasi bukhari ayam

ubah-ubah sikit ikut kesesuaian perut maryam

bahan tumis:
rempah 4 beradik (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)
bawang putih, bawang merah, halia (dimayang)
unsalted butter (resepi asal guna minyak sapi tapi takde)
1 sudu teh rempah kurma

tomato
daun ketumbar
ayam organic(masukkan sekali ngan kulit untuk perisa, tapi tayah la makan kulit)
1 pot beras perang
susu segar (yogurt pong boleh)
kismis hitam
mix veggies
air secukupnya

1)dalam periuk nasi, tumis rempah 4 beradik dengan unsalted butter sampai naik bau, masukkan bahan dimayang.
2)tunggu sehingga wangi, masukkan rempah kurma yang dicampur sedikit air. masak sehingga rempah kurma masak dan wangi. 
3)bila dah wangi, masukkan ayam , tomato dan daun ketumbar, kacau2 sikit, masukkan beras.
4)lepas tu transfer kedalam rice cooker, masukkan susu dan air secukupnya. sebab beras perang, i lebihkan air.
5)lepas tu masukkan kismis, masak seperti biasa. bila dah agak-agak nak kering baru masukkan sayur.

ayam tu nak makan carik-carikkan

jimat masa dan tenaga. sayur dan lauk dah ade skali dalam nasi. muahahaha

sebanyak lah kan sebenarnya masak 1 pot nasi untuk maryam sorang. kalau buat untuk sorang budak makan, kurangkan separuh resepi je ke. tapi kalau imacam biasalah, ummi maryam memang makan food maryam. sedap okeh nasi ni walaupon xde garam gula. resepi asal memang lah letak garam gula. i pon makan macam maryam. macam macam tu jer dah sedap. next time boleh try buatkan untuk walid maryam pulak. guna ayam kampung ke, kambing ke, mesti lagi sodap




selamat mencuba!

Tuesday, 26 June 2012

keropok ikan dori

i adalah sangat sihat hari ni. weeheeeheee

well, kalau cukup tido dan cukup kasih sayang insyaAllah sihat =P

pagi tadi i breakfast keropok lekor yang adik beli kat kuala kemamang hari tu, maryam i buatkan oat+ buah

dia kutip makan buah jer, pastu dia buat buat muka " blerghhh.. ape ni ummi. breakfast benda yang sama dua hari berturut-turut. tak nakkkk" *sambil tengok tv. dipendek kan cerita, lepas habis buah dia tak nak dah. hurmm

tapi dok sibuk nak keropok lekor mak. manaboleyhhhh!!!

so i pon defrost lah itu kepingan ikan dori. nak buat keropok express. masuk kepingan ikan dori, seketul ais, tepung ubi dalam food processor sampai dia membentuh doh. pastu gentel2. masa gentel tu xnak melekat guna tepung jugak. rebus sampai masak adunan terapung. pastu goreng. memang express. terima kasih kepada food processor.


sebab nak express, bentuk pon macam-macam.

 my first keropok



guna ikan isi hitam lagi cantik la kut result dia. huhu. tapi malas la pulok nak perisi ikan. ikan dori senang sebab dah xde tulang. lalala~

emang dasar pemalas.

Monday, 25 June 2012

sup sayur pecah telur

 pening kapla. kesihatan tak berapa mengizinkan plus ngantuk amat sebab semalam tak boleh tido. (eh. eh. asyik ayat macam ni jer dalam blog ni. bila nak hilang nii) breakfast pagi tadi dia makan oat ngan buah-buah jer.

tengahari nasi dengan sup sayur pecah telur

ummi suka la lauk all in one macam ni. =P

buat sup sayur macam biasa jer tumis bawang putih. cuma pecah kan telur. alah masakan tutup mata pong boleh.

hasilnya?

licin

kali ni suap sepenuhnya. malas nak bagi dia makan sendiri. dia ade mintak tapi buat tak faham jer. naseb baek lauk dia berkenan, so dia redha jer kene suap. kalau makan sendiri jawab dia sepahan lah. rumah dah cukup sepah malas nak sepahkan lagi. sepahan yang ade ni pong tak larat nak start mengemas.


sweet getaway: bithday walid @ gold coast morib

 i ade masalah bila nak update ape-ape event yang gambar setimbun. pemalash lipas. tapi kene jugak update kali ni untuk jadi sebuah kisah klasik dimasa hadapan.

7/6 hari tu genaplah 30 tahun dah walid maryam. kebetulan pulak masa tu ummi sangat memerlukan percutian kemana-mana sahaja asalkan keluar dari rumah so kiteorang decide mahu stay dimana-mana hotel yang dekat-dekat jer. sambil berhornymoon. sambil celebrate birthday, sambil bawak maryam main pasir pandai.

masa check in. ramai ornag masa ni cuti sekolah plus ade company buat family la. bla bla bla




 dalam bilik. katil asing. asing. maryam satu. ummi ngan walid satu. eh


maryam la orang paling happy. sebab asyik main air jer. sampai-sampai jer main air dalam jakuzi jer walaupon kat luar bilik hotel ade waterpark. lepas main tido kepenatan. =) ummi pulak yang kedua happy sebab kebanyakan masa ummi tido. maryam walid layan. memang ummi nak stay hotel sebab mahu berehat seberehatnya pon. eh ja, ni birthday sapa? gagagaga





 one happy family





 ni adalah pukul 540 pagi okeh!

amukan nak main air nak buat caner. walid teman la jawab dia











happiness please stay!

Sunday, 24 June 2012

kul 330 pagi

pukul 330 pagi tengah buat sambal nasi lemak untuk breakfast pagi esok untuk PIL. menantu mithali dok? haha

padahal nye semalam tido sangat awal sebab tersangat tak larat dan pening. bangun-bangun kul 330 sebab lapar dan tengok dapor is clean and clear mil kemas kut. mithali la sangattttttt...

satar

bukan alif satar mahupon aziz satar

jahak dokkk? jahak kannnn...adik kesayangan beli kat kuala kemamang

cey..dan dan kesayang bila dah belikan satar idaman. bukan mengidam, tapi teringin=D

 teringin bila nampak perkataan terengganu. paling teringin makan sotong, ikang, fishball celop tepong, kepok lekor , pah minung air jagung lepok sorang-sorang kat keda tepi pata masa lunch. layang bluesss.

pagi-pagi makang nasi lemok ikang aye ngan nasi minyok cukup rasa ngan husband kat kedai-kedai tepi jalan. owoh rinduuuu...

rindu pantai terengganu.

Friday, 22 June 2012

bunga-bunga cinta

happy Friday everyone! 

hari ni nak tempek gambar-gambar breakfast maryam ngan dinner semalam jer. kene membanting tulang kemas rumah.

 
budak baru bangun tido makan. sila abaikan rambut dia..haha

macaroni dengan sup ayam. dengan buah honey dew dan secebis anggur. =P

macam biasa. serang buah dulu. huhu

 
lepas tu baru makan makanan ruji. ikut sunnah nabi katanya =)

breakfast pagi ni, lebihan sup semalam, lenye jer isi ayam dah sayur mayur dalam sup, tanpa kuah sup..buat chicken sandwich

buat 7 ketul sebelum sesibergambar dah habis dua ketul sebab budak baru bangun tido lapar sangat. tak menyempat

buat sandwich mcm ni senang dia nak ngap. tak berterabur. caranya sama dengan buat sandwich bentuk love hari tu. acuan jer bentuk lain. kali ni tema bunga-bunga. boleh tengok kat SINI

makan honeydew jugak pagi ni

ade jer tangan tak sabar kan (-______-")

jadi lah walaupon buah dah berlubang satu




habis cerita~