Pages

Wednesday, 30 May 2012

alif ba ta

cak!

 sori sebab lama tak update blog. ceyyy. feeling retis.

saya adalah tersangat tired dan penat(eh ade beza ke?). diserang all day sickness. bukan setakat morning jer. sesungguhnya setiap pregnancy lain-lain cabarannya kan. masa maryam dulu tak dak pon muntah-muntah. tapi sampai bedridden. pregnancy kali ni harapnya lancar lah. muntah-muntah loya-loya ni i boleh tahan. sikit kecil punya hal.

orang kata nursing during pregnancy adalah penat. rupanya bukannya penat, tapi PENAT GILERRRRRRRR

tapi demi mu maryam. ummi tak merungut. ummi cakap jer. ummi tak kisah pon. asalkan maryam dapat yang terbaik, selagi ummi mampu.


breakfast pagi ni. pancake ngan madu


 
i tak stick dengan mana2 resepi pancake lagi. still lagi berada dalam tahap improvement. tapi kali ni tepung atta habis pulok. i pulak malas nak buat list nak suruh walid dia beli barang dapo. huhu. habiskan dulu mana yang ada la

 kali ni guna.
1 biji telur gred C
1/2 cawan tapung naik sendiri
60 ml air/ susu
1 sudu minyak zaitun

blen telur ngan minyak, masukkan air, masukkan tepung naik sendiri. siap. semua guna blender jer. rehatkan barang 30-1 jam sebelum masak.

dapat lah bayak ni mini pancake



maryam makan sampai ke tengahari cicah kari.

Friday, 25 May 2012

siapakah mastermind?

i tengah menjemur baju di yard. nampak kelibat budak kecik masuk dapur, ambik something atas bangku. masa tu tengah kemas dapur, so raga yang isi roti, and buah letak atas bangku. lepas ambik benda dia nak. dia terkedek-kedek lari dengan laju. i biarkan jer sambung jemur baju. bila keluar ape jadi?

 
dah dapat roti satu sorang dah

roti tu dah habis dah pon. tinggal yang atas bawah tak de orang nak makan. i nak bakar nak buat breadcrumb sebenarnya. tapi dieorang dah selamat bagi-bagi ambik satu sorang dah. sape mastermind nye? siapa budak kecik yang kalau ambik something kat dapor cepat-cepat lari terkedek-kedek takut ummi tengok? (padahal orang dah tengok)

gadis yang dok enak baring sambil makan roti tuuuu....

maryam asyik lapar jer sekarang. masa ni masa snek dia. ummi lambat bagi makan ler tewww. terus cari makanan sendiri okeh! afeef sebab dia tido pagi sampai tengahari, masa snek petang maryam dia baru lepas lunch jer tuh. tu yang dia main-main jer ngan roti tu.

dahhhhh kene vacuum carpet sekali lagi T_T

dinner mereka buatkan sup ikan simple ler.

bahan-bahan

bawang merah
bawang purih halia
renpah 4 beradik
serai
rempah sup serbuk adabi
celery
carrot
cendawan tiram
ikan dori

tumis bawang, halia, rempah 4 beradik dengan pure olive oil sehingga naik bau. masukkan rempah sup, serai, masukkan air, sayur-mayur dan isi ikan. masak sehingga sayur lembut.

sup ikan cendawan

menu dikala malas. sup la terbaik kan? campak2 jer=P

sekarang makan sendiri ok. masuk la mulut sikit. tapi tak terer lagi.

dan kene monitor la. kalau dibiarkan, jap lagi meja yang makan, telinga makan, rambut makan. grrrr. 

kalau xbiar makan sendiri tak nak makan langsung masalahnya. takpelah. kata nak jadi kakak kan. kene la prektis berdikari. practice makes perfect.setakat kene mop lantai ngan sapu tu ape lah sangat. kalau ummi pening *ehem* malas*ehem* walid buat. kalau sama-sama malas sama-sama biar tapi penghujung cerita ummi jugak yang kene kemas T_T

lepas tu sambil2 ummi masak kat walid. makan tembikai pulokkk

masa tengah lalu makan ni layan kan ajorr








 semalam makan benda sedapppp

ikan pekasam. lalalala~

singgang sotong. ikan pekasam. sayur kailan goreng belacan. bendi celur. budu. jus tembikai kaw kaw

sayur kailan tu walid maryam punya. mak makan bendi jer cicah budu. ikan pekasam. perghhhh. ade lagi sikit. buat lunch hari ni. hihi

Thursday, 24 May 2012

cucur kurma

cucur kurma

breakfast maryam pagi ni

kurma cincang kasar
tepung atta
air
baking powder (optional)

buat mcm cucur bisalah. bancuh semua, the goreng.


untuk ummi ngan walid : cucur kurma dengan homemade air soya kurang manisssss

i bagi dia sepotong buah pear. boleh dia xnak yang sepotong kecik, nak yang sebijik. aishhh..lawan tokey ok budak ini.

makan sebijik gigih la sikit



 nom nom nom


Tuesday, 22 May 2012

sementara maryam menyusu

hari ni busy, sebab maryam ade appointment ngan doc dia. nak kene masak and siapkan budak-budak sebelum pukul 11. sementara maryam menyusu curi masa update blog sekejapan sebab takut u ol rindu i..teeeheeee

ok baiklah. bukan. update blog melepaskan gian. semalam habis siap semua kerja rumah. eh, xsiap pon. dapur xkemas sebab dah terlampau penat dah. tido pon tak sedar ape-ape semalam. maryam bangun menyusu pon macam sedar tak sedar jer. im sooooo tired.

menu kanak-kanak semalam

ikan bakar

i tumbuk bawang putih, bawang merah, halia, kunyit, serai. wangiiii. balut ngan aluminium foil..kalau ade daun kunyit lagi setap kan.


 
ikan bakar sayur air bayam.

sayur air bayam macam biasa lah. tumbuk bawang merah sikit, bawang putih tersangat sikit, ikan bilis, lada hitam.

i pon makan menu ni jugak. cuma ikan mak ade garam la. sayur tumpang jer sayur tawar dieorang. senang bukan? hihi

ini lah kanak-kanak tersebut..afeef still makan food hancur, xnak makan bayam kalau kasar. so dia menelan sanagt cepat. 3 suap dia, maryam baru sesuap. pastu maryam dah siap, afeef makan lagi. huhu. memang banyak boy makan.

tapi sebab ade kawan kut, maryam makan banyak la sikit dari biasa. tak pon memang selera dia dah kembali...

oklah. nak mandikan budak-budak.




Monday, 21 May 2012

selera mak

sekarang ni semua orang dalam rumah ni ikut selera i. sebab i tukang masak so i berkuasa. muahaha

western-western tak berapa nak boleh sekarang. cheese lagi lah! terus kembang tengakak.

seafood olio menu terpaksa. ni menu masa maryam demam. nangis jer. masa lunch pon mak xsempat lagi makan. so masak jer ape yang senang, dia boleh makan sekali.  tapi lepas asingkan untuk maryam, untuk diri sendiri mak tambah cili potong, perah asam limau banyak2..nyum nyum..

petangnya terasa nak makan nasi air. so satu family la kene makan nasi air. hehe

maryam punya: nasi air+ stir fried sawi + capsicum + ikan bilis goreng

ni untuk mak bapak. sawi goreng tocu + ikan bilis

tak perlu susah-susah makan nasi air kat kedai.hehe

kalau tengahari tiba-tiba nak makan nasi air, tapi malas nak masak nasi, i makan ngan oat jer. setappp jugak..tapi tu menu husband mak takde lah..kalau dia ade mana nak pandang oat-oat ni.

pregnant kali ni hari hari ade jer benda nak makan. macam bila nak tu hari ni jugak kene dapatkan sebab macam batul-betul nak makan. tak sure ni selera anak ke selera mak. tapi selera sama jer masa pregnantkan maryam, i suka something yang rasa kuat, masin, masam, pedas. menu rasa bland terus rasa bluekkk. tapi setakat hari ni, kalau rasa nak makan something mesti gigih masak sendiri jer..yelah..setakat nak makan ikan tenggiri dengan telur ikan tenggiri goreng kunyit, tutup mata pon boleh buat...benda-benda simple macam ni jer boleh masuk tekak..hehe bagusla kan. tak menyusahkan orang.

ok lah. takde masa sangat nak merapu. ade dua kanak-kanak yang hendak dilayan. adios~

Friday, 18 May 2012

tepung atta tu ape?


sebab dalam resepi i banyak guna tepung atta, so ramai tanya tepung atta di ape. boleh baca kat bawah ni. mak copy paste jer. dia tepung orang buat capati. banyak jer kat supermarket. cari kat bahagian tepung-tepung. of cos la maghfarah! -____-"  tak kan nak cari bahagian pampers

kat rumah ni, i dah gantikan tepung putih biasa dengan tepung atta dah.pancake ni i buat guna tepung atta. lembut jer  u ollls~

harga mahal sikit lah. tapi tak delah beza sangat. lagi pon bukan hari-hari makan tepung dok?

i ade jugak beli unbleached flour yang organic. tapi tak bukak-bukak lagi. beli yang high protein konon-konon nak buat roti tapi sampai sekarang dok peram dalam gobok ajaib. hari ni hari tepung atta, kita cerita pasal tepung atta dulu.


"Atta" actually means "flour" in most East Indian dialects. Atta flour is not actually a 'type of flour'. Most East Indians, when they refer to atta in a recipe, will use a mixture of whole-wheat and all-purpose flour (most often a two to one ratio). Exclusively whole-wheat flour could be used if it is very finely ground, and in this case, the earlier answer may apply. (The definition given below of 'atta' being the flour made from the grain and the endosperm (without the bran) would be a very fine flour, and could indeed be used to make many East Indian recipes, such as chapattis or rotis. )



But the correct answer here is that 'atta' really means flour, so there is no real 'correct' answer to this question!

A grain of wheat is made up of three main parts. The germ is the bit in the middle, which holds the most nutrients and the endosperm makes up the bulk of the grain with starches and sugars. The husk or bran is the tough skin, like you find on the outside of brown rice. This is very high in dietary fibre.

Brown or wholewheat flour contains all three parts of the grain.

White flour contains only the endosperm which means it retains the carbohydrates loses most of the minerals and vitamins.

Atta flour on the other hand uses the germ and the endosperm. But not the bran. Bran fibre is insoluble, so atta flour is a much lighter more easily digested flour. And good digestion is the key to good health.

Read more: http://wiki.answers.com/Q/What_is_the_difference_between_wheat_and_atta_flour#ixzz1vB268eTC



 pancake pisang

bahan-bahan:

sebiji telur
150 ml fresh milk 
1 cawan tepung atta
1 1/4 sudu teh baking powder
1 sudu besarolive oil
1 sudu besar madu
2 biji pisang dilenyek

blend telur sampai kembang, masukkan minyak, blend lagi, masukkan susu, tepung. blend lagi.
tuang adunan dalam bekas lain, masukkan madu dan pisang, kacau sebati. rehatkan adunan selama 30-sejam untuk memastikan kegebuan.

sapu minyak atas non stick pan guna tisu jer. pastu tuang adunan sesenduk..tunggu berbuih2 sehingga buih masak baru balikkan. api perlahan jer guna.

 tetap gebu macam guna tepung putih biasa.

Thursday, 17 May 2012

maryam dah sihat

 semalam maryam dah bebas ubat..suhu tak turun rendah sangat pon lagi. tapi malas dah nak bagi ubat. hari ni alhamdulillah dah xdemam. tapi heat rashes makin menjadi-jadi. malam tido memang lah dengan ekon. tak kan siang-siang pon nak ekpon jugak anak? tapi setakat ni guna cream moogoo je. katakan tidak pada steroid. doakan lah kulit maryam kembali cantik. sekarang heat rashes merata-rata kat badan. kalau tengahri panas makin nampak merh-merah. haih. sush hati. cepat lah baik wahai anak.

breakfast semalam

roti + scrambled egg + apple smoothies + mango

dia tengah susah sangat nak makan. buah jer laju sikit. tu pon tak laju macam biasa. roti makan sesuap jer kut. telur 2 suap. selebihnya makan mango dan minum smoothies.




 dinner, bihun sup daging maryam

 bihun sup ummi dengan sambal kicap

 ade raksaksa menyerang bihun sup saya~

sekarang susah nak ambik gambar sebab dia dah pandai panjat meja. aduyai pon anak~

macam-macam pulak sakit maryam ni sekarang. my mom cakap, biasalah, kiteorang adik beradik pon dulu sebelum komfem pregnant lagi dah selalu sakit bila nak ade adik. logic ke benda macam ni?

walaubagaimanapon, maryam, cepat la baik... =(

Wednesday, 16 May 2012

menu korek peti

pagi-pagi lagi memang terasa nak makan lontong. call along. lupa dah nak buat camane. lama tak buat. tapi lepas tu nyusukan maryam. tertido.

bangun dah lambat baru kalut nak masak.

macam biasalah. menu cap ibu dan anak

ni nama dia lontong derhaka giler. sebab sayur2nye dan bahan guna ape yang ade dalam peti jer..

tumbuk ikan bilis sikit , bawang merah, bawang putih sikit, kunyit sikit, lengkuas ketuk2 sikit..serai sebatang ketuk-ketuk jugak sikit.
lepas tu tumis, letak santan untuk maryam i letak snap peas, brokoli tempe, udang jer.

lepas tu asingkan letak cili besar ngan carot untuk mak maryam. dan garam sikit.

siap menu dua beranak. hehe

nasi himpit pulak guna beras perang. xsempat keras pon mak dah ngap. tak saborrr.heheh

makan ngan sambal ikan bilis.

maryam punya. bebas garam. bebas sambal..hihihi

heaveng dapat menurut nafsu perut

ok lah wpon banyak bahan tak de. ade orang buat lontong guna brokoli ngan snap peas? ado?? dapur mak jewwwww...agak kecewa jugak lah xde fucuk. tauhu mak xberapa kisah sangat..tapi habis semangkuk kira ape tak cukup bahan pong.

burpp..alhamdulillah.

weekend hari tu tak beli barang dapur. kekeringan peti gue. jom bie, giant jom.

Monday, 14 May 2012

breakfast ibu dan anak

 cucur nasi beras perang

nasi beras perang 2 sudu + tepung atta + ikan bilis + brokoli

nasi tu tumbuk sampai hancur, pastu campur la semua bahan, aga2.letak air sikit

ni idea along. dia pernah buat cucur nasi. setap rangup..so semalam, nasi ade lebih sikit jer..buatkan cucur untuk breakfast. mak dan bapak pulak goreng popia ihsan jiran. haha. malu pulak i kat baiti ni. sokmo antor food. thanks babe.

maryam demam sekarang ni..naik gegata halus-halus jugak. meragam nye hanya Allah yang tahu betapa hati ini menahan diri dari amukan..sabor je lah.

breakfastcap ibu dan anak

french toast ngan manggo lassi. mango lassi

mango lassi= 2 biji mango + 5 sudu besar yogurt asli  + fresh milk sikit

kalo xminum fresh milk lagi (1y ke bawah) letak air biasa pon dah sedap

kepekatan tu ikut suka..mak suka pekat2

*tarik nafas panjang2*

nak mengadap anakanda tengah meragam

adios.

sori kalau sape2 ade msg / email kalau tak terreply lagi. nanti bila emosi stabil aka maryam dah baik i mereply semua

Saturday, 12 May 2012

weekend~


breakfast anak beranak. cucur ikan bilis + kangkung dengan pisang tanduk goreng

bekal lunch maryam pon dah siap

baiti, thanks bagi pisang ni, jadi macam-macam pisang ni..haha..semoga makin murah rezeki ayah kau tanam pisang tanduk ni. boleh kami merasa lagi=D

semalam keluar lunch dengan cik hani maryam, bekalkan dia nasi sup ayam. tapi 2 suap jer dia makan. so balik buatkan cucur. banyak gak makan. dinner pon cucur.

cucur ikan bilis dengan kangkung

mood makan ketul-ketul kut sekarang ni

sekarang dah senang minum air masak. dengan syarat jagan letak air banyak-banyak. letak sikit jer. nanti dia tamak..pastu sembur..kalau letak sikit bila habis nanti dia mintak top up


okeh..jom ronggeng!

Friday, 11 May 2012

makanan cap ibu dan anak dan bapak

 sebelum tayang gambar food tayang budak dah banyak akal.

pagi bila entah, mandi pon belom ni, bukak almari ambik seluar soh ummi pakaikan. korean la sangat kat, pakai hot pant legging munga2..haha pastu beg munga-munga. ya allah! mangsa fesyen betul anak oi!


lepas tu baru tayang food. tayang secara pukal lah. sebab semalam tak de sesi menayang. hihi. semalam puasa noks. puasa ganti 6 hari lagi ni. melepek la semalam tak bermaya. nak berfikir tulis blog pon tak mampu.

breakfast: roti bakar telur buruk rupa..hihi..biasa susun pisang cantik2 atas roti. ni lenyek2 jer campur telur.

snek: banana+ avocado + yogurt

lunch: bubur sup daging

ni resepi ulangan jer. boleh search kat ruangan search tu kalau nak resepi..xpon cari kat list kat tepi ni.

ni menu breakfast ibu dan anak: pisang grilled cheese ngan oat+mangga+yogurt

ni lunch: nai+ telur dadar+ bayam tumis ikan bilis. untuk ummi goreng ikan kering sikit. lama xmakan ikan kering. lagipon telur dadar ngan sayur bayam tu tawaq hebeq. share ngan maryam kan. so umii need perasa. sekali ikan kering tu tak masin daa. tawar jugak..rasa ni ikan mak cik aku kasi dia beli kat kedah..xmasin langsung tapi rangup. nipis2 jer ikan kering nye. agak frust disitu sebab tak masin..hahaha..tiba2 rasa nak makan ikan pekasam.nyum nyum

ni hidangan bapak2.

asam pedas





 
 gulai kuning ikan tambang, ikan tambang goreng, ulam timun, budu

simple jer menu berbuka semalam. hehe