Pages

Wednesday, 29 February 2012

tak sihat

Kalau tak period harus ingat pregnant ni. Dari pagi tadi rase lemah gemalai. Sakit kepala.tp tak boleh tido ngan cik kak ni dok tarik rambut je. Maryam mkn ape yg ade je. Dinner xde food LG ni..adoi


Published with Blogger-droid v2.0.4

maryam makan ape hari ni?

menu semalam maryam...


oat+ kiwi+ pear+ yogurt+ perahan oren (setahun keatas)

kali ni guna quick cook oat jer. sebab maryam dah marayu-rayu nak makan. over anak mak. semalam jumpa cara cepat masak rolled oat...nak try la nanti

untuk lunch pulak,

first time dia makan, daging masak kurma


bahan-bahan:

rempah 4 beradik
seulas bawang putih, seulas bawang merah, halia sikit (hiris)
1 sudu penuh serbuk rempah kurma adabi
sayur mayur (carrot, peas,sebiji tomato)
daging cincang9cincang)
santan cair

tumis bawang dan halia dengan rempah 4 beradik sehingga wangi masukkan 1 sudu rempah kurma yang dah dicampur air sedikit, masak sehingga rempah masak. bila dah masak pecah minyak, masukkan daging. bila daging masak, campan santan dan sayur mayur ikut yang paling lambat masak.

daging macam biasa i cincang sendiri jer guna daging batang pinang. semalam jumpa cara senang. sebab malas nak tunggu dia mencair, i cincang masa beku. lagi senang nak cincang masa dia beku kut...lagi haluih dari daging cincang ramly okeh..tak payah beli food processor dah la macam ni..

nasi beras perang+ beras siam makan ngan kurma daging

3-4 sudu nasi

alhamdulillah dia makan. tak habis tu normal-____-"

maryam pernah melalui stage dimana dia tak nak makan langsung. susah nyelah hati mak masa tu kan..tapi masa tu dia bawang 1 tahun lagi. masih bergantung ngan susu..kalau dia tak makan memang dia menyusu banyak giler so sepatutnya tak payah risau dah..hehe

sekarang dia pon dah besar..semestinya lah makan lagi banyak..tapi jangan expect baby makan banyak giler habis satu pinggan penuh kan..perut baby besar mana jer pon. segenggam tangan dia jer..nak isi susu lagi kan..purata maryam makan 10-15 suap la..kadang-kadang time tak nak makan tu 5-6 suap jer. i dah puas hati dah, as long as dia makan..breakfast kadang-kadang 3-4 suap jer. sebab breakfast bangun-bangun jer dia menyusu maybe kenyang..tapi biasanya dia sambung makan masa snek..kalau tak makan snek memang dia akan mengamuk la tengahari tu sebab lapar sangat..haha tapi pernah la jugak datang mood makan banyak dia..20 suap habis! lepas makan terus lembik ngantuk terlebih makan..haha tak elok jugak baby terlebih makan..boleh menyebabkan ketidak hadaman..huhu

ok..berbalik kepada tajuk entry..semalam mil call cakap ngan husband..memang husband buat loud speaker sebab nak cakap ngan maryam jugak..tapi maryam ni, mana lah dia nak cakap kan..so dengar la mil tanya,

"maryam makan ape hari ni?"

"erm..entah la..ape entah..tak tahu nama"

hahaha..logic la kan..sebab memang pelik pon.=P

cheesy lempeng berlauk

kurma daging tu i panaskan sampai kering..bancuh 3 sudu tepung atta dengan air jer, tabur cheddar ches..masak atas pan..atas tabur daging kurma yang dah dikeringkan tu..

adunan tu cair macam kita buat lempeng la

dapat idea ni masa buat bingka berlauk hari tu..tapi tak letak telur dan santan..santan dah ade dalam kurma tu..lagi cepat dan pantas kan? tak payah nak bakar-bakar..kalau malas resepi bingka tu boleh la buat macam ni..hehe..tapi bingaka tu lagi lembut la sebab bertelur bagai. ni kosong jer

pastu mil tanya lagi,

" walid ngan ummi makan ape pulak?"

"errr..entah..u masak ape tadi yang? bihun sup?"

bihun ladna

menu yang almost every week ade bila rasa nak masak dengan cepat dan tuntas. tapi still xtahu nama?-___-"

ok lah..sebab berkuah bihun sup diterima la..-___-"

walid buat spot check semalam. balik awal nak tengok ummi kemas rumah tak..kemas hokeii..cuma xsiap lagi jer..ekekek..dapo tak siap kemas lagi..

walid tido..maryam nak main ngan walid




dia suka lempeng..habsi sebijik..lepas walid makan, walid pulak sambung suap..ummi nak sembahyang..tengok-tengok habis sebijik..

(takdelah omputeh sangat anak mak..suka makan lempeng je haaa)

i siap sembahyang dia nyendeng-nyendeng macam lapar lagi..huk huk..ummi malas dah la nak masak maryam. makan roti je lah..=P

food walid macam lagi setappp jer

Tuesday, 28 February 2012

thanks bie

Thanks sebab bagi I dok rumah jaga maryam. Walaupon tak kaya I bersyukur berpeluang tengok maryam membesar depan Mata. I akan try jaga and Didik dia biar dia jadi manusia yang berguna. Dunia akhirat. And I janji tok demand doh benda luar kemampuan u. Hok u sediakan ni pon more than enough. Thanks bie.thanks.thanks.thanks


Published with Blogger-droid v2.0.4

semalam hari makan

mood tak nak makan dia dah habis kut. semalam makan oat+ yogurt+ buah..senang kan makan yogurt ngan oat..boleh buat satu mangkuk besar makan sekali ngan ummi. maryam pon makan dengan enjoy sebab konon-konon makan food ummi la teww..padahal ummi yang makan food awak..cuma dalam mangkuk ummi jer. hehe

lunch: kemalasan terserlah. flat bread pizza. he he he

semalam sebab dok bercakap pasal belut kat group teringat kat belut dalam peti. masak padpik tak tahu lah eja cmane..muahaha..tapi masa keci i sebut paprik jer..bila besau baru tahu ooo paprik lain. ni pakpik/ pad pik..mak pon tak tahu la nyahhh...nenek mak dia sebut jer..tak ajar mengeja la pulak kan..hehe

 sebab mak yang masak..so mak yang layak letak nama kan. mak nak letak nama padpik..husband pon panggil paprik sebenarnya..sama ngan i panggil kecik- kecik

resepi padpik/paprik belut

2 labu bawang merah besar
4 ulas bawang putih
1 incihalia
1 inci kunyit
2 batang serai

(semua bahan diatas diblend)

2-3 sudu besar cili kering giling
hirisan daun limau purut
garam dan gila sebai perisa

belut lumur dengan garam kunyit. goreng garing

tumis bahan blend sehingga naik bau. masukkan cili  kering. masak sehingga pecak minyak. campak daun limau. perasakan dengan garam dan gula. masak sehingga pekat. campur dengan belut yang dah digoreng tadi. siap~

kalau awoh saya buat dia guna cili padi. so pedas bedesing sampai meleleh air hidung. mak guna cili kering je. tu pon dah pedas. huhu

semalam makan ngan sup bening/ sayur air bayam. husband suka belut masak macam ni. semalam dia makan bertambah sampai senak. haha. dah la malam nak main badminton. =) tak puji sedap pon i tahu sedap. kan bie?=P

maryam pon nak belut padpik jugak laaaaaaaaaaaaa...


1 sudu bahan blend kat atas (bawang merah, bawang putih, halia, kunyit, serai)
tomato puree
sayur (i guna carrot ngan brokoli floret)
daun limau purut
belut lumur kunyit pastu shallow fried sampai masak

tumis bahan blend sehingga wangi. masukkan tomato puree dan carrot. masak sehingga tomato masak, masukkan brokoli.  pastu gaul sekali ngan belut
 belut padpik/paprik maryam. hihi

i masak pon sekali arung. masak beras putih ngan beras perang. walid, ummi, maryam semua makan nasi tu jer. tapi masak tak keras sangat=)

 maryam makan sambil ummi masak dinner walid

tak nak dok atas kerusi. duduk la awak bawah kerusi

dia makan=)

i rasa bau-bau wangi serai daun limau tu menaikkan selera dia kut..habis nasi 3 sudu besar.

Monday, 27 February 2012

breakfast di hari ahad~

 kalau weekend memang selalu buntu nak masak breakfast. sebab asyik- asyik makan benda sama jer kan. husband mak bukan pencinta mamak. makan mamak kalau terpaksa je kut. dia pencinta homemade. masak cucur jadi dah. asalkan wife dia yang masak. senang jer nak handle husband mak. hehe

pagi-pagi memang sesimple yang boleh jer menu. tak kisah la menu tempatan ke obersi kan *wink*

yang penting berkhasiat!

menu kesukaan kami. i suka masak sebab senang. husband suka makan sebab ada udang.

prawn olio

bawang putih 4-5 ulas hiris
bawang besar 1/2 bijik cincang dadu
udang 14 ekor saiz sederhana
cendawan shitake fresh
cendawan tiram (kalau nak tambah, xde pon takpe)
chili flake
olive oil
mix herb (kalau tak letak pon tersangat sedap dah)
perahan limau sikit

tumis bawang dengan olive oil, campak chili flakes, campak udang, campak cendawan, bila semua dah masak, campak spaghetti 2 orang makn, perisakan dengan garam gula, peram asamlimau sikit. done!

senang kannnn.. tak payah tambah kicap sos segala pon dah sedap.


maryam flat bread pizza. walid prawn olio

 kiteorang nak keluar sebenarnya. i kalau weekend pagi memang ni lah kerja nya. sebab weekend biasanya kiteorang keluar. so makanan maryam haruslah disediakan kan..so memang pagi tu ketung ketang masak breakfast sambil masak lunch ngan dinner maryam. tapi kalau nak menyenangkan kerja i masak benda yang boleh makan sekali 3 meal sekali harung la kan? so lunch ngan dinner maryam makan spaghetti ngan marinara sauce. resepi marinara sauce for baby boleh ambik sini. pastu saya ambik sikit sauce tu, sapu kat roti, tabur cheese. masuk microwave. jadilah flat bread pizza. senang jugak kan?

fresh orange juice for kami-kami...mak perah sendiri yer. haha

budak makan breakfast

ni snek maryam. bungkus. kalau keluar snek kene sentiasa ada. 


mak bapak minum juice, anak bagi makan buah jelah. dia isap-isap jer oren tu..habis comot!

menu tempatan vs menu omputih. ape kata anda?

for mak, as long as berkhasiat and senang nak prepare mak layan jerrr...

budu, ikan singgang, daging singgang, tempoyak tetap pujaan hati mak..tapi 365 hari nak makan tuuuuu jer ape celop kan? 

renung-renungkan dan selamat beramal~

dear walid

Amik tupperware kat dapo. Duduk jadi kerusi. U tak rase tu hint nak kerusi ke?? Kerusi kecik daiso pon ok dah kalo tak nak yang ikea. Hihi


Published with Blogger-droid v2.0.4

hari APA PON TAK NAK!

sekarang ni tengah berjuang kat dapur. maryam susah sangat nak makan yaw. i rasa nak naik gigi kut. sebab suka main air liur sekarang. tapi xnampak pon ade gigi nak keluar

pisang+strawberry +yogurt dia tak nak you bila nak suap. geleng-geleng kepala tarikan muka.

hurmppphh..so masuk lah dapor balik. edit-edit kut-kut masak version lain dia nak

hasilnya

lempeng pisang yogurt makan dengan  fresh yogurt ngan strawberry jugak.

buah strawberi
sebiji pisang
2 sudu tepung atta
1sudu yogurt

kacau semua. masak atas pan letak sedikit minyak. hidang dengan buah2 potong dan fresh yogurt. yang ni dia makan pulok..strawberry fresh nga yogurt tu habis. lempeng habis separuh

ok bagus!

snek pon makan lempeng. lebihan breakfast. hihi. mak tak kuasa nyah nak makan. sebab dah kenyang.

tengahari konon tak nak susah-susah, masak jer benda yang dia komfem makan. biasa kalau masak ommelete macam ni dia tak pernah reject.

 ni untuk 2 hidangan

wholemeal pasta rebus 2 kali makan
2-3 oz lebihan inti bingka. resepi boleh tengok kat resepi bingka berlauk
telur sebiji
2 oz puree butternutsquash (labu pon molehhh )

ambik separuh dari adunan, masak atas pan.letak minyak sedikit sahaja. masak dengan api perlahan. 

 ommelete pasta

tak nak ummi~

makan 5-6 suap jer. pastu tak nak. 

sebab tak laju sangat dia makan, untuk dinner i tak buat ommelete yang lebih tu..i kacau-kacau buat ala-ala goreng jer...lagi laaa semulut pon tak nak masuk mulut.

nak masak puding oat. tapi rasa macam pagi petang siang malam makan telur ape celop kan? so buat puding tanpa telur. which is sebenanya jadi macam oat kukus ngan buah-buah jelah. tapi nak letak nama puding jugak. ade sape nak marah? haha

 eggless oat puding

1/8 cup rolled oat
1/8 yogurt
3/8 air
buah2..(saya guna kiwi+strawberry)

jadi lah eggless pudding

ummi..nak nak nak~ 

masa nak hidang tu tambah lagi satu sudu yogurt fresh. sebab yogurt yang di steam sekali ngan oat tu, bacteria baik dah innalillah dah.

walid yang suap makan kat beranda sebab dia tarik tangan walid dia pergi kat beranda pastu tepuk-tepuk kerusi nak makan kat situ. habis lah 3/4 mangkuk tu

dah lama sebenarnya dia tak nak makan oat. petang tu saja try jer kukus sambil masak dinner untuk walid. dah semua food tak nak kan. oat yang dah lama dipandang sebelah mata ni nak pulak. ape celop maryam. ape celop?

dan dinner walid

spaghetti goreng basah

walid request tak ank pedas. tapi terrrpedas jugak sikit. hik hik. sowi yer bie. tak pedas tak umphhh lah.

Saturday, 25 February 2012

maryam makan seteroberi






sumbat banyak sangat sampai nak muntah..huhu

dia suka sangat makan strawberry. eh. buah ape yang dia tak suka kan. haha. eh. ade. avocado!

Friday, 24 February 2012

oasis

Start hari ni dengan bukak oasis. Hooked to this channel...byk Sangat rancangan best menginsafkan.


Mode: hari jemahat


Published with Blogger-droid v2.0.4