Pages

Tuesday, 16 October 2012

ratu hati beta~












lagi 4 hari dah nak setahun 10 bulan dah! lagi 2 bulan nak umur 2 tahun. ummi ngan walid tak sure lagi nak celebrate birthday maryam macammana. kalau ade rezeki adalah eh maryam. kalau tak de rezeki betul-betul maryam dua tahun pon, lepas pantang kita buat. insyaAllah. biarlah lambat pon. maryam bukan tahu. =P yang penting nanti ade gambar. hahahaha

perkembangan maryam tak ade yang membimbangkan kan. semua sesuai dengan usia dia. kecuali mak nak sangat dia bercakap dengan cepat since sekarang tantrum dia kuat. dan kiteorang kenal pasti sebabnya dia tak dapat sampaikan ape yang dia nak. so bila dia amuk tu, kalau mood dia baik sedikit dia heret l tangan kita pergi tempat dia nak, tunjuk ape dia nak. sebab dia tak tahu nak cakap nak ape kan. tapi kadang-kadang tu, kita la kene angkat ke tempat man-mana kawasan yang dia nak tu soh tunjuk nak ape.

alhamdulillah cara tu berkesan la kalau dia mengamuk. 2-3 bulan kebelakangan ni pon kiteorang ubah cara komunikasi ngan dia. walaupon cara termudah adalah suruh dia tunjuk, kita sebut, tapi slow-slow ubah, kita yang tunjuk, suruh dia yang sebut. kalau tengok gambar-gambar or tengok tv.

kalau dulu, " maryam mana banana?", sekarang tukar, " maryam ni ape?" so dia ade lah kene berusaha bercakap sedikit kan.

dulu i suka tanya, " maryam, walid mana?" so dia tunjuk la walid pegi mana-mana. or goyang-goyang tangan cakap walid takde.

tapi sekarang dia dah jawab dah. " work"

kalau dia tengok tv ngan i, i try lah bercakap ape yang dalam tv tu. kalau dulu mana lah dia nak layan. so jadi lah nampak mak ni mak yang excited sorang-sorang anak takde perasaan pon. macam tu jugak kalau ajar baca buku ke ape.sebab tu dulu rasa macam maryam ni, kalau i ajar, semuaaaa dia tak nak ikut. tapi sampai masa dia akan slow-slow ikut kita kut. sekarang tengok tv mulut bising bukan main. point and sebut semua benda dalam tv, tepi jalan, baca buku.

tengok pergerakan pon dia tahu, tu jump, tu cry, dancing, clap.

satu lagi perkembangan terbaru baru pagi ni, dia tengah makan mangga. ade urat-urat mangga yang kasar tu, dia luah balik. so tangan ngan paha dia kotor. dia bising panggil i,

pastu bila datang kat dia, sofa, peha, tangan dia benuh ngan urat-urat mangga yang kasar tu. diacakp,

"eeeee...dirty" dia sebut dirty pastu heret tangan i pergi kat sink soh basuh.

perkembangan bercakap dia agak memberangsangkan lah. akhir-akhir ni banyak sangat perkataan yang keluar. jumpa nenek ngan nenek saudara dia baru ni pon dia dieorang perasan. padahal bukan lama sangat pon tak jumpa. mak nye pon makin excited bila setiap kali keluar perkataan baru mesti wasap walid. hahaha. setiap mak pon excited kan anak pandai benda baruuuuu..biarlah satu perkataan jer pong. lagipon memang ni lah pon yang i nak sangat.

 tapi tak leh nak tunjuk sangat, takut dia stress.rilex-rilex sudoh orang kampung mak cakap. walaupon kita nak dia bercakap, bagi galakan jelah. jangan memaksa. setiap anak ade perkembangan sendiri. insyaAllah, sampai masa bercakap lah tu. peer pressure, cakap-cakap orang luar dush-dush. tempis. hari-hari dok hadap, kita tahu perkembangan dia camane. and kita tahu ape yang terbaik. sambil-sambil berusaha sikit-sikit. doa banyak-banyak sebab Dia jer yang buat semua benda ni. insyaAllah.

6 comments:

Lady Windsor said...

suko maryam buleh main bowwoh...sabtu ni jange lupe yer...:)

zailamohamad said...

anak sulung meme lambat kecek sikit..mace anak kak ila Haziq tu..tapi HUsna & Ashraf cepat butir sebab di ada abang & kakak hok dok melayan dio sokmo

Anonymous said...

maryam y sgt2 comel!!!

wardahkamaruzzaman said...

comey la maryam!!lama xkomen kat blogsayahot neh hehehe..

Anonymous said...

Salam kak.
Akak still stay kat kinraramas ke? Okay x situ? Last week sy pegi view 1 unit kat situ mcm berkenan la pulak. So nk tny opinion pemastatutin situ la. Security okay? Pagi nak keluar jam teruk x? Tlg eh kak. Thanks.

mrs.spicy said...

salam anon, so far 2 tahun ++ dok sini ok lah. xde masalah sangat. nak menyewa ke nak beli? security so far ok, jem nak keluar pagi2 teruk jugak depan tu kalau lambat. tp sy pon xtau keadaannya since dok rumah jer. kalau ade ape2 nak tanya in details boleh email akak, maghfrah@gmail.com. kalau akak xtau boleh suruh husband tolong jawab. =)