Pages

Wednesday, 3 October 2012

homemade jem kiwi


2 biji kiwi dah lembik
air
madu secukupnya

lenyek kiwi dengan masher. (ngan garpu ke, ngan tangan ke) campur air. masak sambil kacau kadang-kadang sampai air pekat sikit. masukkan madu. done!

buah kiwi ni sebenarnya beli masa offer. so beli banyak. sebab maryam dulu-dulu dia suka jer kiwi, tengok-tengok maryam tak nak makan. walid dia lagi lah tak pandang. mak jer makan. bosan. tinggal 2 biji tak habis. tapi dah lembik. nak makan pon tak sedap kan. daripada membazir baiklah mak buat something dengan buah kiwi ni. buah kiwi ni manis. manis buah kiwi lah. tapi bila masak, jadi masam la pulok. takut maryam tak makan, i campur madu. jadi masam-masam manis. hehe
 makan ngan roti

orang tua makan pon sedap jugak. ala-ala jem nenas jer rasa dia. 


budak moody dipagi hari

i rase maryam dah membulat balik sedikit. excited soh walid timbang semalam. naiklah 100g. so berat dia sekarang 9.4 kg. heee. ok la tukan dari tak naik langsung. nak buek macam mana, makan banyak, main banyak, berak pon banyak.


7 comments:

eyndayusoff said...

Pandai Maryam makan macam tu :-)

Dina Sallehudin said...

thanks for the idea magh! itulah skrg risau sgt2 zabi aydan ni dah 13 months berat 9 kg x naik2 since 12 months. makan banyak. org dah complain2 risau tgk dia kurus. kadang boleh nampak ribs dia. =( agak2 normal ek budak umur setahun ke atas berat naik lambat. penat dina timbang tiap2 minggu =(

MUMMY AISY said...

Thanks utk resipi yg menarikni dear dah lm sgt nak bg aisy Mkn Jem my aisy pun dah 1 thn 3 Bln Mkn banyak aktif tak pyh ckp lah smalam check up ms setahun 9 kg. smalam br 9.8kg jer mmg agknya tgh aktif Berat tak naik

maya amir said...

laaaa...kalau farah post ni awal sikit, kite buat jem ikut resepi ni.. banyak kiwi ari tu, dah lembik..pastu tadek sape nak makan..isk..isk..rugi jek!..*tunjal sket kepala ni,tak kreatif tau maya ni..hehehe*

rafaliah said...

menariks nihh.. boleh try harini.. campur madu sikit ekk, takdelar rasa masam si kiwi tu.. hehe.. anak saya ni memilih sikit makan..

nway, jom join GA kami, hadiah rm100 menanti anda :-)

tna said...

hi dear,
suker baca blog nih cz leh tgk2 resepi2 menarik tuk bb..hihi
cutenyer bentuk2 love tuh..ada alat khas ker nk buat bentuk2 tuh?

SURIA AMANDA said...

menarik..leh buat utk family makan jugak kan?