Pages

Tuesday, 2 October 2012

cheesy pumpkin soup


cheesy pumpkin soup with garlic bread

soup:

Bawang putih
bawang holland
daging cincang
labu
cheddar cheese

rebus bawang, dan daging dengan sedikit air. tunggu sehingga daging masak, masukkan labu. apabila labu sudah lembut masukkan cheese. lenyek2 semua bahan sebelum dihidangkan. blend jika perlu kalau nak texture lagi lembut.

*boleh tumis dulu bawang sebelum masukkan daging dan air. boleh tambah herb-herb lain untuk tambah rasa. boleh abaikan cheese kalau taknak. im so malas nak tumis-tumis so i just campak jer semua =P

garlic bread.

tunbuk seulas bawang. campur dengan satu sudu teh unsalted butter. sapu pada roti, bakar atas pan.




nyamuk berleluasa balik. cara natural tak berkesan and mak malas nak sedut chemical nak pasang ubat nyamuk. tskkkk

sebab nyamuk banyak kut semalam maryam sedar banyak kali. bangun menyusu 2 kali jer. selebihnya bangun suh garu. "gaaa" katanya. tapi dia sedar senang ah nak tido balik. gosok-gosok kaki sikit dia tido balik. mak niiiii. dah la susah nak tido balik. puas bergolek-golek. baru lah tido.

dia sangat well behaved 2,3 hari ni. sangatttt. suka dan bangga mak. ade la nangis sikit-sikit tu. tak nangis tak budak lah kan namanya. still boleh handle. tapiiii...

dia tak nak sorang-sorang. main sorang-sorang jer nanti datang cakap takuttt. sakettt, soh gosok.

 yelah, sini kalau siang bunyi orang drill, ketuk2 tu dia takut. semalam petang guruh. memang di takut. tapi tengahari semalam  senyap jer tak de bunyi ape, mak dengah masak lunch dia, dia datang cakap takut. soh teman dia tengok tv, main dalam bilik.


ok maryam. teman pon teman. asalkan maryam happy. jangan nanges~

2 comments:

nia said...

nice..boleh try dgn my daughter.;)

Anonymous said...

Salam.. just to share with you.. rumah saya pon banyak nyamuk sbb banyak pokok and bersebelahan storm drain.. Semua dah cuba.. fogging (temporary), ubat nyamuk mat (tak berkesan) and spray nyamuk (temporary and not good).. so what we did is we bought UV Mosquito lamp.. abit expensive tapi sangat berkesan.. Pasang sejam sebelum nak tidur sampai pagi. Hope it helps :)