weekend lepas

cerita weekend masa hari merdeka tapi hari rabu baru nak update... i tak de lah buzy sangat pon. cuma tak de mood nak mengadap lappy. kita salah kan hormon lah. apalaga.=D

walid maryam ke pasar pagi-pagi hari lagi sebab peti sejuk betul-betul ketandusan bahan basah. baik lauk, mahu pon sayur.

sebab takde sayuran, tiada warna hijau dalam cucur maryam hari tu. 

cucur ikan bilis berkentang.

customer yang happy sokmo bila boleh makan=)


 menu tengahari maryam. sayur campur masak lemak dengan udang. 

campak jer semua benda. letak tempe jugak.

 
masak 3 rasa dengan sayur kailan ikan masin.

lama giler tak masak siakap 3 rasa sebab tak berani makan nenas. ni baru berani. huhu

masa beraya hari tu maryam sangat teliur tengok puding-puding or dadih-dadih yang dibuat dalam bekas ni. so try la buat kan dia agar-agar letak dalam bekas ni. memuaskan keinginan maryam.=P

agar-agar honeydew bermadu

i guna sukatan pot beras tu. sekali buat dapat la 3 bekas ni.

1 pot agar-agar strip 
1 pot air masak
2 pot honeydew di blend dengan sedikit air
sedikit madu

cairkan agar-agar dengan 1 pot air. bila dah agak sejuk sedikit tapi tak mengeras lagi tambahkan honeydew yang diblend dengan sedikit madu. 

tujuan tunggu sejuk tak masak sekali agar-agar tu nak mengurangkan nutrisi yang hilang. tak nak dia berubah rasa. pastu bila tuang dalam acuan pon tak panas sangat sebab bekas bukan bpa free pon.

 simpan dalam peti sampai mengeras, ready untuk dingap.

 dia sangat happy bila i hulur bekas ngan sudu bagi dia makan. sebab dah lama dah dia dok nak kan. dari masa raya lagi.




tapi tak habis pon sebekas kecik tu dia makan. kalau bagi buah betul or just blend honey dew dengan air tu lagi banyak kut dia makan. tak pelah. memuaskan nafsu maryam. or nanti kita try perisa lain pulak. walid, belikan air kelapa muda plisss. ummi nak buatkan kelapa jelly untuk maryam. hehe

p/s: agar-agar strip ni, budak 1 y ++ boleh la nak kenalkan kalau dia tak de allergic. ni first time maryam makan agar-agar, sebab ummi dia malas nak bagi. hehe

You Might Also Like

7 comments