Pages

Thursday, 2 August 2012

minum petang

 baked potato chip dengan mango lassi.

mango lassi memang dah sedia maklum,

mangga sebiji
2-3 sudu besar yogurt
sedikit air/ fresh milk kalau dah 1y++

blend semua. done!

baked potato chip tu sebenarnya tak jadi pon sebab dia adalah tak sekata. ade part lembut, ade part lemau. tapi homemade tak perlu perfect kan? asal anak makan tu ok ler teww. heheheh

2nd time sebenarnya buat. first time buat buat ngan keledek. result dia agak mengecewakan sebab maryam tak makan. instead of rangup dia jadi keras. mungkin masa tu kurang minyak. yang i buat untuk walid dia, goreng jer deep fried dia makan la jugak sikit-sikit. so kali ni i gaul dengan banyak minyak. tapi i adalah pemalas kali ni potong tak sekata la pulak tu yang kerangupan tak sekata tu kut. step2nya

1) potong kentang
2)basuh dan tos-kan
3) lap dengan tisu dapor
4) gaul dengan minyak. masa ni nak tambah herb pon boleh. tapi i tak tambah ape-ape pon. memang dah sedap.
5) susun atas baking sheet selapis jer
6) bakar suhu 180 degree C 9next time nak try dengan suhu yang lagi tinggi)
7) balik sekali sekata
8) bila dah keperangan angkat lah


 sedap tak maryam?

sekali sekala kalau mood ummi merajin boleh lahhhh =P

 epal + manggo smoothies

blend  sebiji epal (buang kulit) dengan setengah biji mangga dengan yogurt dengan sedikit air / susu. 

setakat ni kalau buat smoothies/ lassi kat maryam i tambah air masak jer. mayam mak tak intro lagi fresh milk untuk minum. yer lah. kata minum susu ummi jer. tapi untuk masak tu dah letak dah sikit-sikit.




 sedap menjilat bibir =P

gulp gulp gulp


muka happy!

9 comments:

SURIA AMANDA said...

suka tengok dia nak jer mkn...minum apatah lagi kan..

wardahkamaruzzaman said...

xsesuai sgguh tgh food maryam tghari cmni huhu..lassi tu sgt mnggoda..

Madi @ Aed said...

comot nye mayam..tp comelsssssss..

Anonymous said...

comei sgt dia...eheh

Anonymous said...

Sis guna yogurt n fresh milk apa yer?

Anonymous said...

mag..nak tnye la..u BF until now kan..so bile u strt introduce ngn lassi ni yea??

mrs.spicy said...

anon 2: guna yogurt farm fresh

anon3: bagi bila dah intro kan yogurt. smoothies maryam ni mcm puree + yogurt jer sebenarnya. =)

zawani said...

comel... selera je maryam makan... huhu..

zawani said...

selerenya tengok maryam mkn... hihi.. boleh la masuk dalm list utk kasi anak nnt...even x kawen lg..huhu