Pages

Monday, 27 August 2012

menceceh raya 2012

assalamualaikum~

tak terlewat lagi kalau nak wish selamat hari raya untuk semua. maaf zahir batin kalau ade tersalah terkasa bahasa tersentap baca blog ni kan. sebelum balik raya hari tu tak sempat nak buat entry. bila dah balik raya lagi lah tak sempat.
persiapan raya

persiapan raya tahun ni sangat lah bersederhana. baju yang betul-betul matching hanyalah pagi raya jer kut.  baju mak mix and match jer beli asing-asing. tudung pulak, punyalah lama mencari akhirnya beli jer pashmina harga rm 18 2 ketul. tawar mintak rm 15 pak cik tu tak kasik. hehehe. baju maryam jelah yang lengkap kut semua baru sampai baju tido pon baru. yelahkan. kalau beraya mesti lah sampai ke malam biasanya. haruslah pakai baju baru. tapi tahun ni tak over spend baru raya untuk dia. tak macam tahun lepas. sampai lebih baju raya. tak terpakai. tahun ni raya ke 4-5 dah recycle baru dah..hehe..bukan retis pon kan tak boleh nak recycle baju. takde baju kurung pon untuk mak tahun ni. raya 2,3,4,5 pakai jer baju nursing kain tshirt senang nak breast feed maryam di mana-mana sahaja. naseb baek pregnant kan. takde lah nampak pelik sangat. no selipar and handbag raya for me ini tahun. memang tak merancang nak beli pon. bajet raya tahun ni adalah sangat terhad. dah lebur kat kitchen kabinet, lampu, kipas, ekon rumah baru. so beraya lah seadanya. =P

turn raya di rumah mak.

tahun ni semua adik beradik ada dipagi raya. memang dah berpakat. tahun ni memang semua turn beraya ditanah merah. temanya adalah hijau. family mak jer purple. sape suruh cakap tema lambat kan. orang dah beli baju raya awal-awal.

family che manshor

*ehem* pendeknye u long =P


 depan dari kiri: abe cik, mok, shahir, abah, mi.
belakang: abe helmi, rayyan, along, si gemuk, maryam, bie, pok we, faiza

insyaAllah. tahun depan bertambah ahli lagi.

menu pagi raya. menu biasa dipagi raya. rendang ayam ngan daging, kuah kacang, kuah lodeh, sambal ikan bilis, nasi himpit, ketupat palas, lemang. semua buat kecuali lemang. hehehe

memang menu tu jer dipagi raya biasanya. bila entah nak ubah. =p kalau nak ubah tak tahu mana nak reject. macam semua penting jer dipagi  raya. haha 

petang raya dah bergerak ke rumah husband. 2nd raya, balik terengganu beraya dengan keluarga husband belah mak mertua pulak. balik hari. dapat lah makan keropok lekor ngan sotong celup tepung. raya ke 3 rumah mak pulak. begitu lah raya-raya ni kang. haruslah gilir-gilir rumah dekat ni. cuti lama pon bila bagi dua sikit sangat jadi sebenarnya.

jem raya

raya di kelantan. tak jam tak sah! sabri yunus kata jangan jadi kan jem masalah dihari raya. jadikan ia sebahagian daripada raya. tapi bejam-jam dok dalam kereta boleh keras bontot hoih. kiteorang kalau raya memang bertolak awal dari orang la sebelum raya. sejak kawen tak pernah lagi merasa jem balik raya. tapi tahun lepas kiteorang merasa jem masa beraya. gerak 1-2 km sampai 2-3 jam. serik makkkk...dah tak lalu jalan tu dah. tahun ni paling teruk pon perjalanan yang sepatutnya ambik masa 45 minit jadi 2 jam setengah. boleh sabar lagi lah. dah kereta banyak nak buat camane. kat kelantan masalah besar selain daripada jalan kecik, kereta melimpah ruah adalah masalah orang kelantan hidup takde stress bawak kereta sambil makan angin korek hidung bawak kereta 60km/jam. memang belambak-lambak orang macam ni. masa tak de orang ramai boleh la dia nak makan angin bawak kereta, tapi bila dah musim kereta banyak ni, beratur panjang lah kereta nak melayan dia makan angin. nak melintas kereta dari depan pon banyak. haishhhh.

maryam

raya tahun ni ya ampunnnn. kene banyak bersabar sangat ngan dia. tak boleh nak beraya rumah orang pon. cuaca kelantan adalah super panas. rumah sedara pulak banyak rumah kayu, so siang dia panas. ade sesetengah rumah tu sempat beraya salam-salam, minum air jer. tak sempat nak berbual panjang bertanya khabar pon. rumah yang ade binatang lama la dia nak duduk. raya tahun ni dia baru kenal kucing. baru pandai main ngan kucing sambil sentuh-sentuh kucing sambil takut-takut. rumah yang ade ayam, kucing, burung, lama la sikit boleh pujuk dia duduk. rumah yang ade buai pon dia suka. sampai tak nak balik. -____-"

food maryam

ni yang nak bebel panjang. masa raya first ngan 2nd buatkan dia nasi goreng. letak dalam thermos. sebab malas nak berkuah lauk asing bagai. tapi dia tak makan banyak sangat nasi goreng. bosan ke ape entah lah. so pergi beraya mana-mana bagi lah dia makan nasi himpit. dia suka sangat nasi himpit. pagi raya buatkan dia nasi himpit goreng, habis satu pinggan dia makan. so lepas-lepas tu tak buatkan dia nasi goreng dah. just bawak lauk jer. pergi mana-mana makan dengan nasi kosong or nasi himpit. lauk dia kat kampung hari tu udang, telur ngan ikan. benda-benda yang cepat lah. banyak nye telur. ikan bakar bila masa makan ade kat rumah. masa raya ke 3 stuck dalam jam so tersilap bajet masa makan maryam mintak nak goreng telur hancur rumah sedara. makan ngan nasi kosong. heheh. terpaksa la buat muka tak malu kan. kalau tak anak lapar nanti. tapi yang kiteorang pergi tu pon sedara rapat. 

snek pulak, biasanya dalam beg maryam kiteorang sediakan kismis, buah-buah, ngan 'kuih raya maryam'. kuih raya ingat nak buatkan cookies untuk maryam. dah beli bahan, tapi dok mengemas kat kl ni tak sempat nak buatkan dia cookies. so pilihan terakhir adalah bakar roti buat roti kering. buat batch pertama sikit jer dulu. testing dia makan ke tak since dah lama tak buat. buat bentuk comel-comel macam biskut raya. selamat licin dia ngan rayyan makan. raya pertama biskut batch pertama tu dah habis. so malam raya ke dua sebelum pergi terengganu tu i bakar 2nd batch buat banyak terus. malam ni sebenarnya i adalah penaaaattttt giler. tapi gagahkan diri jugak membakar cookies tersenang untuk anakanda tersayang. takut orang sumbat benda bukan-bukan kat anak mak. husband pon kene paksa tido kat dapo sekejap sebab teman bakar biskut maryam sambil basuh kain jugak. biskut letak dalam bekas so kebanyakan kes maryam tertipu la. kalau nampak dia macam terliur tengok biskut raya, or ade orang offer biskut raya, ganti jer dengan 'kuih raya maryam' tu.

tapiiii, terlepas jugak lah benda yang tak diingini. maryam sempat la merasa popia 2 ketul. agar-agar kering manis leting. popia tu tak dapat diselamatkan. agar-agar kering dia baru jilat. mak rampas sebab terkejut. yang sempat tengok tak sempat masuk mulut macam puding, agar-agar, kek jangan cerita lah. stress mak. stressss! mak dah la kekenyangan dan kepenatan dan kepanasan kan. maryam pulak. tak leh orang offer food. -____-"

walaupon perangai buruk, tapi biasanya mak masih ingat nak berbudi bahasa ngan orang tua. walaupon control food maryam biasanya cakap baik-baik lah maryam tak makan lagi. tapi bila maryam dah besar ni, ramai orang macam tak boleh nak terima maryam still di control makan nya walaupon dah besar. i pon tak faham kenapa lah dieorang nak bagi sangat junk foood ni kat budak-budak. tapi raya kali ni sebab kepenatan kut, keterlupaan kadang-kadang tu nak berbudi bahasa. ade sorang mak cik tu dia bagi maryam makan kek. i terus ambik kek kat tangan maryam then cakap maryam tak leh makan. kek tu manis. tak tahu lah nada camane. tapi nampak lah muka dia berubah berasa hati lah kut. 

anak kurus, mak gemuk.

kesinambungan dari cerita food kat atas. disebabkan i merampas kek dari maryam and letak balik dia cakap maryam ni sure tak makan pape kan. kurus kering jer. haish. memang menguji kesabaran tau panas-panas ni. dia dah la tetamu. ade aku perambat balik kang. masa tu duduk rumah nenek i. mak redha je lah. layan lah perangai orang tua ambil suap maryam dengan food yang dibekalkan. penat-penat mak prepare food, nak sumbat ngan bukan-bukan pulak.

tak cukup dengan mak cik tu sorang, moyang maryam pon nak tambah temperature ummi maryam jugak. dok bercerita anak dotdot tu, makan catu. semua benda tak boleh. anak semua kurus kering jer. anak dotdotdot pulak, semua 'sihat-sihat'. makan semua. tak memilih. yelahhhh. baik lah. baiklah. raya ni telan jer semua. tak baik nak melawan orang tua. mak telan semua. T______T

tak cukup dengan tu. mak cik yang sama dengan mak cik bagi kek kat maryam tegur i semakin menggemuk. dulu kurus. anak dia menyampuk, "mengandung kan tu mok, nyo berisi lah" tapi dia still nak tambah, " ngandung pong, kiro gemuk la besar lagutumo"

kannnnnnnnnnnnnnnnn...mak gemuk kecoh. anak kurus pong kecoh. tahun depan nak pakai tag besar-besar or buat banner kat tangga.

 "JANGAN BERCAKAP KALAU TAKDE BENDA YANG SEDAP DIDENGAR NAK DICAKAPKAN"

kan dah emo cerita pasal raya. muehehehe

keseluruhannya. my raya adalah menggembirakan hati dan mengenyangkan perut. dihidangkan dengan food yang super sedap. orang sekelililing yang rapat pon faham jer tak de isu pon pasal maryam sikurus sebab dia tak reti dok dia, mak maryam si gemuk sebab dia semua food belasah. dan mak maryam si gemuk yang masih cuba nak menjaga makan minum maryam. orang yang jumpa setahun sekali jer tu pon kadang-kadang tak jumpa jer yang susah nak faham. mak pasrah. T____T

emas murah

balik kelantan musim-musim raya ni sibuk lah orang bercakap pasal emas. balik hari tu kebetulan lagi sekali emas turun. nak beli emas baru matik la kene jelingan maut ngan walid maryam kan. setiap kali balik kampung nak beli emas. tokei balok pong bankrup. tapi nakkk jugak tambah kesibukan orang kt kedai emas tu. pergi lah tukar gelang lama yang tak sedap pakai ambik cicin ngan subang. ade jugak emas baru kan walaupon tak keluarkan duit. hehehe

berat naik berapa kilo?

biarlah rahsia dulu. yang pasti, ade harapan la nak kene minum air gula ni. petang ni ade check up. doalan mak tak kene minum air gula yer u ols. nanti malam kang. mak bercerita pasal check up petang ni pulok. dan berat semasa T_T


18 comments:

wardahkamaruzzaman said...

lama ai menanti update kisah maryam heheh..pdhal mmg baru harini mengadap pc pong.. slamat ari raya maryam!!

Aisah Salim said...

Assalamualaikum mummy Maryam, seronok baca blog kamu...banyak info yang saya dapat...best wo tengok makanan untuk Maryam...can't wait nak buatkan untuk puteri saya pulak.
Most people take easy on junk food...kita yg mak ni punya la kontrol...last² ada jugak yg gatai tangan g suap kat depa kan...humphhhh tensen je tengok!

fara said...

hehe..lamo doh nok tnya tp x tertanya2.. tp dlm hati confirm sgt farah anak cikgu mansor ni..
ni cekgu sri suria mulo dih?


selamat hari raya kak maryam :)

♥ Elin ♥ said...

hahhhaa...kalau raya mcm ni mmg makanan anak x blh nak control...kite control mcm mana pun pasti ada sedara mara yg banyk mulut....cakp itu dan ini..

mcm die sorang ada anak...mcm die sorang besarkan anak..

geram!!

apa pun dah lepas :)

mama mia said...

hihi..
ops, b4 terlupa slamt hr raya aidilfitri Farah & family..
memg dugaan la bg kite yg anak2 homemade nih musim2 raya.. sume nye nk disuap kat anak den.. bile dh x sempat nk block makanan2 itu sbelum masuk mulut si anak, jelingan manja berhati panas je la yg mampu diberi... huhu
p/s: farah bile blk kl? mcm nmpak farah la kt R&R gua musang sabtu hr tu.. ke salah org.... ;p

NenetPenne (NP) said...

depa confirm tak faham kenapa maryam perlu dkontrol makanannya.. for which i pun tak faham... sorry yer farah... sebab orang2 tua kan depa ni tak ada pun kontrol makanan anak depa..for them anak membesar dan sihat jugak..haa gitu...

jangan terasa hati yer net cakap ni..

as i said kat blog my fren, kurus pun kena kata, gemuk pun kena kata..eh memang orang kita suka mengata what!!

kalau kita kontrol makanan anak kita depa sure akan cakap, elehhh dulu mak dia tu segala mala makan, pandai jugak...

apapun selamat hari raya..

alyyani said...

hahahaha.. gigih baca sampai habis. comel betul mak kamu ni maryam. selamat hari raya farah!

Byzura Mj (By) said...

Selamat hari raya maryam! Eleh kurus pun Maryam comel ok!! Auntie sayang! Hehehe. Tu la aku pun risau melepas..takot mak mertua suap memacam kang aku lak hover..terasa lak orang tua tu.

Madi @ Aed said...

A AH LA..PENDEKKKKKNYE I..ZZZZZZZZ

♥MAMASYAZA♥ said...

sabar jelah. org tua2 memang camtu, kalo ikutkan depa, semuanya nak bagi makan kat budak kecik.

Nanak said...

hi,
slmt hari raya..
so, ada minum air gula tak?hehe...
rasanya skng ni dah wajib kot test air gula..i masa 7bln nti kena minum..huhuhu..

pasal catu mkn anak ni, anak i yg dah 2y4m pn still mkn bercatu..ada jg yg bg mkn mcm2 but i mmg ckp secara baik..i pn heran napa nak sgt sumbat junkfood kat anak..

take care.

mamalieyna said...

salam aidilfitri farah....! dah setahun la nampak gaya kita tak bersua muka..mesti dh sarat kan, tahun ni buat open house tak? tak larat dah kot ye..^_^

janji anak sihat, fizikal tak jadi isulah!

gee ryder said...

afeef mmg sentiasa dikawal ketat hehe...kalau terlepas pandang, aqeel akan bagitau. dia pun dah paham sebab dia pun tau dia sendiri pun tak bole makan sebarangan haha..
sebab takut jugak kalau2 ada yg suap dia kuih raya. kang xpasal2 bengkak muka.
tapi so far takde pun yg nak suap dia sebab dia pun jenis tak duk diam. org nak suap pun tak bole asik lari2 jer.
tapi selalunya dorang akan tanya, afeef tak makan ke. kira takdela yg berani nak suap.

wong meimot said...

wah dah update..saya blom sempat lagi..sebab terlalu lame bercuti dah jadi lemau nak hupdate entry..hukhuk

Ami said...

huhu kalau bab anak kurus mmg dah macam masuk telinga kiri keluar kanan doh,mujor maknyo category ikan bilis so takdo lah makan hati hiks.tapi muhriz since turned 2 awal bule hari tue dah start kasi adult food or share lauk mak pak,pon still memilih jugak makannya.so takde issue dulu die kurus sebab lauk tak bergaram gula kot.

sally said...

sabor jelah raya2 ni..radhi pun blk tepen abih mkn macam2..xterkata dah..sedey pun ade...dah ckp dah baik2..tp sabor ajerla bln2 ryaa ni..huhuhuu..dah nmpk ke bby ape

Anonymous said...

Assalammualaikum wbt,

Reading your blog buat saya tersenyum. Saya juga melalui cabaran yang sama membesarkan anak dengan hanya makanan organik (insya Allah)

Anak saya full vegetarian sehingga 12 bulan dan baru mula makan ikan pada usia 12 bulan 1 hari.

So you can imagine setiap kali komen2 kontroversi yang dilontarkan setiap kali yg tahu.

Plus, anak tidak ambil susu formula, hanya susu kambing yang tidak dipasteur bagi mengekalkan zatnya.

So, when you mention about comments and 'pandangan' orang lain, sedara mara etc, I can totally relate.

Even this year, there is no biskut raya di rumah, bagi mengelakkan transfat dan excessive sugar.

So hasilnya setakat ini tiada tetamu yang sudi makan organik tauhu saya.

LOL!

Ain

Mimy Hamid said...

selamat hari babe...aku baru paham perasaan jadi ibu ...balik kg..aku bawa stok puree..mil aku buat muka pelik...habis setiap kali beraya org tegur badan anak aku mesti dia nak kata...."makan makanan pelik "..setiap kali ke umah sana sini la...aku tahan je la...dan dia mesti ckp anak orang KL makanan nak pelik aje