Pages

Wednesday, 29 August 2012

20 bulan, 22 minggu

assalamualaikum ~

 kak maryam tengah breakfast pagi semalam

maryam makan nasi goreng pataya. ummi makan nasi goreng kampung sayur bayam. tapi maryam ngelat. dia habiskan telur dulu baru makan nasi.

raya hari tu genaplah 20 bulan umur maryam. setahun 8 bulan. genaplah 20 bulan maryam minum susu ummi. dan 14 bulan makan food homemade ummi masak. lagi 4 bulan nak dapat PHD menyusu, lagi 4 bulan jugak nak share family food ngan ummi. insyaAllah dalam pantang nanti kita share lauk pantang. muehehehe. ikan haruan ngan belut sedap woh! =D

di usia ni, tak tahu lah sebab tanda-tanda awal terrible two ke, sebab emosi berubah nak dapat adik. dia adalah tersangat manja kededek wek. ke sebab takde adik ang jarang berkawan. tu yang jadi manja terlebih. doc yang i pergi check up panggil dia princess maryam. sebab selalu mendiva masa check up ummi. huhu

alhamdulillah, progress bercakap semakin lancar. slang german semakin berkurang. dah makin banyak perkataan dia belajar. tapi kebanyakan perkataan yang dia sebut tu dia beljar sendiri jer. dia selalu ikut mulut kita sekarang kalau kita tak suruh. kalau kita ajar dia tak nak ikut.

contohnya semalam, masa keluar makan lepas balik check up. nak hujan. so keluar kereta nak ke kedai makan walid yang dukung dia, i cakap lah. 

"nak hujan. cepat, cepat, cepat"

boleh jer dia ikut, "pat, pat, pat"

tapi lepas tu kalau ajar sebut something. contohnya walid ke, ummi ke. jangan harap dia nak ikut. huhu. still panggil abah kat semua orang.

perkataan yang baru clear sebut

atuh = jatuh
aku =thank you bila dia bagi barang kat seseorang. bukan orang yang cakap, dia yang cakap.
seesaw
box
book
ball
cat
there you are= bila dia main sorok-sorok
shejuk= bila food panas. terbalik boleh?

ape lagi eh..perkataan dia bukan yang mak ajar lah sebenarnya. pengaruh baby tv kuat budak ni

bunyi binatang dia suka buat bunyi singa, anjing, ayam. kalau kucing pulak mesti xkeluar suara. gaya manja kucing jer tangan kat pipi. tak tahu mana dia belajar. huhu

dah kenal tangan kaki kalau nak sapu ubat bila kene gigit nyamuk, tapi bila suruh point mesti tak nak. hidung jer dia nak. kalau suruh point mana-mana bahagian badan, dia pulak suruh kita nganyi lagu "head and shoulders". dia tukang joget je lah. suka lagu twinkle-twinkle ngan the wheels of the bus jugak siap ngan gaya. if you happy dah bosan.

pantang dengar orang bersin ngan batuk. sure dia yang lebih-lebih meniru. 

suka cartoon the cuddlies  ngan oliver dalam baby tv. dua-dua cartoon tak bercakap kan. aksi jer lebih. sebab tu lah. =D

maryam ni unpredictable la bakat dia. sebab apa yang kita ajar dia buat tak dengar jer. tapi tiba-tiba pandai bangga diri tunjuk kat semua orang. huhuhu 

dan yang paling penting, semalam timbang maryam berat dah naik 100g! so sekarang berat dia 9.3 kg. hehehe. ok le tewww. dah lama sangat dah dia tak naik berat.  pasal berat gemuk kurus ni sebenarnya tak lah menjadi isu bagi i, as long as dia sihat. budak maryam ni pon jarang jer pon sakit. paed maryam pon selalu pesan takde benda nak dirisaukan sebab perkembangan lain dia ok. tapi tu lah, bila balik kampung jumpa ramai-ramai orang serabuk perut jugok.
 

ummi maryam, 73.2 kg. walaubagaimanapon gambar ni nampak kecik dari luar. sebab tu mak upload. =D

i tak kene minum air gula u olsss. doc kasi can sebab baru lepas raya kang. ding ding ding~ =D

22 minggu pregnant, masih menyusukan maryam sepenuhnya. bulan puasa haritu risau takut susu drop. alhamdulillah. puas jer maryam minum. tapi makan jangan cakap la. selagi tak azan tu, selagi tu mak makan minum. orang lain puasa berat turun. mak elok jer naik sekilo seminggu. hehehe

raya hari tu sebab cuaca panas, minum air banyak giler, dan makan banyak giler tapi maryam kurang minum susu sebab selalu kene culik kesana kemari membengkak jugak lah. alhamdulillah rezeki maryam. hopefully bertahan lah 4 bulan lagi. balik kampung hari tu ramai gak terkejut masih susukan maryam. dan ramai jugak tanya ade susu lagi ke? adeeee...nak tengok? eh eh eh

perkembangan adik maryam alhamdulillah semua ok. saiz, berat, panjang, memang sesuai dengan umur dia. so takde lah nak kurang nutrisi bila menyusu sambil pregnant kan seperti yang digembar gemburkan. insyaAllah dia akan membesar dengan sihat dan kuat dalam tu. tapi jangan besar sangat nanti penat ummi nak push. kita sambung membesar dengan sihat dan kuat kat luar pulak nanti yer sayang. hehehe

cuma doc cakap uri mcm ke depan sikit. tapi tak de masalah pon sebab rahim kecik lagi. bila dah membesar nanti uri akan duduk di position sepatutunya. oouhhh..kecik lagi eh? awat perut mak besar? =P

gambar adik maryam yang scan 4d hari tu dok dalam kereta lah. nanti kalau walid dia bawak naik i ambik gambar upload. penting tu untuk kenangan.

position dia kali ni tak kepit dah. position dia cium tulang keting. boleh tahan jugak adik maryam dok ber-acrobatic dalam tu. nak jadi gymnast ke? ade ke gymnast muslimah? eh? muslimah?

yer. maryam akan dapat adik perempuan jugak nanti.insyaAllah. nanti duduk baik-baik ngan adik and sayang adik macam ibu sayang ummi dan ummi sayang ibu yer.

eh. eh. u sayang ke i long? hehehe. hopefully anok2 i rapat macam kita. ilove u!

9 comments:

Mimy Hamid said...

comel nya ko pregnant..hehehe sonok beb baby girl..tips??

zailamohamad said...

selamat hari raya Farah..dk buat open huse k tahun ni?? mehlah jale dumoh..kak ila dk buat tapi kedatangan di alu2kan..kalu beraya d shah alam, singgahlah sini ya..

Byzura Mj (By) said...

selonots nya! take care beb! kalo dah bersalin let me know k.. no hp ada dah kan?!

Madi @ Aed said...

haha..opkos la sayang..;p

Anonymous said...

ari2 ngadap maryam ni, nk tau progressnye..sbb cik mek kite pn awl 2 bln dr maryam...fail lg sebut ummi..asik la pggil semorang abah...heheheh...tp, maryam da nk dpt adik..mek kite ni, lom lg....:)
-ellyelle-

shark said...

eh 73kg cam tu..
awat nampak kecik..;p??
seriussss ni

nieda said...

Take care...nnti maryam ada geng

Lady said...

magh! menjeles! baju tu is lawa! huh...

Anonymous said...

kak farah pe rahsia ley breastfeeding maryam n pregnant in d same time?