Pages

Thursday, 19 July 2012

pisang

 maryam kalau masuk giant tempat buah-buah tu macam masuk syurga lagaknya, semua benda dia teruja. dia adalah sangat suka makan buah. apa-apa buah pon jalan. tapi ade unsur favoritism la biasanya kalau pilihan banyak depan mata.

pergi giant hari tu mintak buah pisang ngan walid.

baru lah ummi perasan. eh. lama dah jugak maryam tak makan pisang. walid ambik jelah. baguslah mintak pisang dari mintak jajan dok?

 
esoknya untuk snek pagi ummi buat fruit salad

gaul jer pisang, limau dan anggur dengan yogurt. dia korek ambik pisang dulu. lepas tu anggur. akhir sekali baru lah limau.

hari ni untuk breakfast ummi ingat nak buat roti bakar jer. (hahaha..dasar ummi yang rajin!) tapi walid tak beli roti la pulak kat bawah semalam. habis katanya. nak tak nak kene berusaha lebih. paling senang lempeng la dok? haha.

sebab masa tengah masak maryam dah bangun dia ke dapo mintak nak makan terpaksa bagi pisang dulu sebijik.

 lempeng pisang kismis.

pisang emas 4 biji
kismis hitam suka hati
2 sudu tepung atta

lenyek pisang, gaul kan dengan kismis dan tepung. tak perlu tambah air. terus masak atas pan dengan sedikit minyak.





lepas ambik gambar sekeping dua. i biar jer dia makan sorang. mak ade hajat yang perlu ditunaikan. sebelum sempat menunaikan hajat, (=P) dah datang cakap ,

" nakkk..nakkk..nak.."

keluar tengok waaahhhh..dah habis sebijik!

dia ambik pinggan cakap nak. tak cukup . haha

harus lah mak happy kan. terus lenyek pisang lagi 4 biji. buat seround lagi. hajat dah tak tahu kemana dah


 lempeng pisang kismis penuh kasih sayang dari ummi

9 comments:

NenetPenne (NP) said...

good girl..

Madi @ Aed said...

haha..maryam suke sangat sampai stim mate..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Maryam kena sayang ummi banyak2 ye

Raieza Hanim R said...

hahahhaa bentuk love tu mmg kelakar betul la Magh.. adui la hehee

Raieza Hanim R said...

hahahhaa bentuk love tu mmg kelakar betul la Magh.. adui la hehee

Anonymous said...

seronoknya i tengok maryam ni makan...berselera..and kudos to ummi yg pandai masak!

zab said...

magh..kasut maryam adalah sama dgn qaisarah la.hehe

ederq said...

eisya pon suka nana (banana) pancake dgn kismis ni. kismis mmg kena sorok ah kalau takk. yg kalau masuk tempat buah tu samalaaa. eisya akan in awe cakap haaaaaaaaa (dlm nada yg sgt awe haha) pastu mmg tak boleh tengok apa2 buah pong! nak nak nak! plg sng pisang ah, timbang, terus ngap. strawberry pon penah dia tgk da dlm troli, so terpaksa basuh situ terus bg ngap.

aieril said...

heLooo...shes so sweet gurl..umur bape tahun?