Pages

Wednesday, 6 June 2012

step by step: homemade cheesy chicken nugget

assalamualaikum dan hai! (eh..macam tiru zaa jer gaya nya)=P

terasa sedikit lapang hari ni. padahal kain setimbun dalam raga, dalam mesin ade kain tak jemuq. packing tak lagi esok nak pegi celebrate birthday si jantung manis. tak pe amik masa kejap.

cheesy chicken nugget

resepi Cheesy chicken nugget

1 cawan isi ayam*
Carrot diparut*
1-2 sudu cheddar cheese*
Sedikit serbuk lada sulah*
2 sudu besar tepung jagung*
Tepung atta
Sebiji telur (dipukul)
Homemade bread crumb (roti whole meal, dibakar pada suhu 200 degree C selama 30 minit, dikisar halus)

Cara-cara: 

 Campur semua bahan bertanda (*). Gaul sebati.


Kepal adunan bentukkan mengikut bentuk yang diingini, salut adunan dengan tepung atta.
Kemudia celupkan kedalam telur.

Akhir sekali, salut dengan breadcrumb.

Goreng dengan menggunakan minyak yang sedikit (shallow fried)
Adunan yang belum masak boleh di simpan didalam peti sejuk beku untuk kegunaan 3-4 hari. Lapis dengan plastic wrapper supaya tidak melekat.
*kalau baby kurang dari setahun seeloknya bakar jer dalam oven..180 degreeC  15-20 minit ataupon sehingga keperangan

boleh makan dengan nasi

 makan as a snek pon sodap

selamat mencuba!




7 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

memang nampak sedap, kena cuba ni

wardahkamaruzzaman said...

Ummi maryam kembali..ternanti2 i resepi yg best2 hehe..tp ibu mngandung saya paham kepenatan anda..take care!

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

wow ! nampak snagat dap .. :)
mudah dan cepat disediakan ..

gee ryder said...

ni resipi bday maryam aritu ke? mmg sedap!
kalau takde telur ok gak kan

shark said...

seperti biasa ayat saya..
"nak try" ;p

momma said...

anak i susah mkn ayam dia mcm malas nak kunyah. nanti nak try nugget ni, sedap la, bleh mama mintak sket.

mama said...

salam nak tanye..gune tepung biase boleh?hihi.mls nak g cari tepung atta