Pages

Friday, 25 May 2012

siapakah mastermind?

i tengah menjemur baju di yard. nampak kelibat budak kecik masuk dapur, ambik something atas bangku. masa tu tengah kemas dapur, so raga yang isi roti, and buah letak atas bangku. lepas ambik benda dia nak. dia terkedek-kedek lari dengan laju. i biarkan jer sambung jemur baju. bila keluar ape jadi?

 
dah dapat roti satu sorang dah

roti tu dah habis dah pon. tinggal yang atas bawah tak de orang nak makan. i nak bakar nak buat breadcrumb sebenarnya. tapi dieorang dah selamat bagi-bagi ambik satu sorang dah. sape mastermind nye? siapa budak kecik yang kalau ambik something kat dapor cepat-cepat lari terkedek-kedek takut ummi tengok? (padahal orang dah tengok)

gadis yang dok enak baring sambil makan roti tuuuu....

maryam asyik lapar jer sekarang. masa ni masa snek dia. ummi lambat bagi makan ler tewww. terus cari makanan sendiri okeh! afeef sebab dia tido pagi sampai tengahari, masa snek petang maryam dia baru lepas lunch jer tuh. tu yang dia main-main jer ngan roti tu.

dahhhhh kene vacuum carpet sekali lagi T_T

dinner mereka buatkan sup ikan simple ler.

bahan-bahan

bawang merah
bawang purih halia
renpah 4 beradik
serai
rempah sup serbuk adabi
celery
carrot
cendawan tiram
ikan dori

tumis bawang, halia, rempah 4 beradik dengan pure olive oil sehingga naik bau. masukkan rempah sup, serai, masukkan air, sayur-mayur dan isi ikan. masak sehingga sayur lembut.

sup ikan cendawan

menu dikala malas. sup la terbaik kan? campak2 jer=P

sekarang makan sendiri ok. masuk la mulut sikit. tapi tak terer lagi.

dan kene monitor la. kalau dibiarkan, jap lagi meja yang makan, telinga makan, rambut makan. grrrr. 

kalau xbiar makan sendiri tak nak makan langsung masalahnya. takpelah. kata nak jadi kakak kan. kene la prektis berdikari. practice makes perfect.setakat kene mop lantai ngan sapu tu ape lah sangat. kalau ummi pening *ehem* malas*ehem* walid buat. kalau sama-sama malas sama-sama biar tapi penghujung cerita ummi jugak yang kene kemas T_T

lepas tu sambil2 ummi masak kat walid. makan tembikai pulokkk

masa tengah lalu makan ni layan kan ajorr








 semalam makan benda sedapppp

ikan pekasam. lalalala~

singgang sotong. ikan pekasam. sayur kailan goreng belacan. bendi celur. budu. jus tembikai kaw kaw

sayur kailan tu walid maryam punya. mak makan bendi jer cicah budu. ikan pekasam. perghhhh. ade lagi sikit. buat lunch hari ni. hihi

8 comments:

zailamohamad said...

terliur weh tengok ike pekase tu..sedapnyolah..

Farah ngandung kali ni make masin2 ni anak jate bekali:)

LiTtLe^m3 said...

kalau tgk gambar di atas yg cam bersalah si afeef je :P pandai maryam buat dek relax je :P

mama~asyfa said...

haha seriously cute lah mariam dalam this post.

Hani said...

haihhhla budok, diri atas stool minibar tuuuu...serung tengok.

magh sedapnye ikey kasse, taruh sikit, nok g nepek ni........

Mixed-family in da house.... said...

budu enterframe!!!!!!!.....sedap nih...

Cik Puan Fara said...

ala comel la kak maryam ni..
wak muko relek xbersalah je bila umi mari.. hahaha

Engku Artini said...

ceduk resipi yerk..tq

momma said...

ske tgk maryam makan sendiri, brape umo eh, macam sebaya anak i. anak i 14bulan suapkan nasi lagi, kalau dia makan sendiri habisla dia wat main.