Pages

Sunday, 6 May 2012

isteri 'mithali'

 saya masih lagi dalam mood honeymoon. masih belum berpijak ke dunia yang nyata. bangn pagi masih kepinginkan nasi kerabu daging bakar dengan kopi manis leting. haih. indahnya dunia. hakikatnya, bangun pagi kene mengadap food masak sendiri. tu satu hal. nak heret bontot keluar dari kawasan katildan tilam empuk dan melangkah ke dapo tu malasnya! kenapakah begitu malas semenjak dua menjak ni. 

tapi hari khamis lepas sebab dah lama tak makan masakan sendiri terajin la sikit nak masak. masak gulai darat daging. daging fresh dari kampung u ols. lembut manis sedap. macam makan daging korban jer rasanya.

gulai darat daging panaskan makan sampai breakfast kesokannya

kalau gulai darat lagi banyak kali panaskan lagi sedap sebab dia makin pekat kaw-kaw. makan ngan acar timun dan sambal lada kering dah cukup.

ni menu paling mithali. telur mata kerbau masak kicap.

 lama tak makan sedap jugak kan?

breakfast pagi ni. dah berzaman beli whole meal paratha ni, peram dalam deep freezer. biasalah tu. untuk bekalan perang dunia ke 3. buat seafood pizza paratha. jenama kawan ni paratha dia nipis jer. kalau dah bosan makan tortilla boleh la tukar2 ngan paratha. tapi paratha lemak lebih la sikit kut..hihi

 saute udang ngan sotong dengan bawang besar, lada hita sikit garam sikit. base guna mayonis/ thausand island, campak nenas, campak tomato tabur mozarella. bakar kejap done! paratha dah masak kejap atas pan sebelum letak semua bahan.masak paratha tanpa minyak memandangkan beliau dah penuh dengan minyak


siap simple breakfast sambil malas-malas

for my husband pizza kapit.=P guna dua keping roti. ketua keluarga kene makan lebih

mine, pizza lipat. lepas tengok gambar ni teringat hot and roll. confius identiti kejap. ni pizza ke. hot and roll ke, sandwich?

belasahla labu. asalkan husband mak kata sedap sudah. 

jomat tenaga dari kene masak kari cicah paratha kan? haha

nun dikejauhan flat bread pizza anakanda. buat 2 keping terus. breakfast ngan lunch makan benda sama. haha. sori sayang, ummi sungguh malas nak masak. 

wholemeal bread lebihan bolognese sauce, tabur mozzarella cheese



5 comments:

shark said...

sangat mithali disitu apabila berjaya masak gulai darat daging..mak hanya mampoo tgk sbb buat x penah jadi ;p

tensyen gel!!

zailamohamad said...

bestnya balik kg..haisy..kak ila pon dah lama dok kelik:(

emas loni berapa RM/100g?? nak kelik kecek che abe eh:P

ederq said...

cha kalau buat flat bread pizza dia makan 1.5 slice or 2 slices! tp mmg nila yg selalu buat utk cha punya bfast sebab malas hahah

sally said...

xpenah buat lg kt radhi..hehehe..nnti nk trylah..kalo roti kosong mmg deir mkn..koang nnti watla masa 19/5 tu..hehehe

Anonymous said...

Kak Maghfarah,
Harini buat flat bread pizza.. Tp bukan utk anak tp utk mak n bapak c tecik.. simple dan mudah.. yummy.. Thanks kak, byk resepi berguna nih..heh..