Pages

Monday, 7 May 2012

anak dara tunjuk bakat

weekend hari tu banyak kerja rumah nak di setelkan. pak encik dah jeling-jeling sikit lagi nak juling. dia keluar pergi pasar borong. maryam pulak kalau pak encik tak de meragam aje kerjanya. bagi dia pen ngan buku. harapnya dok la diam-diam.

memang berkesan cara ni. tapi mak kene monitor la. karang habis diconteng satu rumah. ngan cubaan nak makan pen nye. haish. semua benda nak makan kamu ni

seni agung pertama

mandi pon tak lagi ni. huhu



walid balik start masak sambil siang ikan udang ayam. banyak kerja serentak. kene buat dengan cepat sebab lepas lunch nak keluar. mak bukannya multitasker pulak tu. akibatnya,

masak lemak kuning udang maryam berketul-ketul lupa nak kacau. haha

tapi sebab semua bahan adalah fresh dari pasar borong, memang setap berganda-ganda walaupon santan berketul. 

tapi sambal ketam telur walidngan ummi marvelous. haha. sape nak puji masakan sendiri kalau bukan diri sendiri

sambal telur ketam ke, sambal ketam telur?


2 ekor ketam ni berat dia sekilo ++. sekilo ketam harga rm 20++ (lupa berapa), tapi dia bagi rm 20 jer. dah la fresh giler isi penuh.nyum2

bahan-bahan lain

telur 2 biji
serai 2 batang
bawang merah besar 2 biji
bawang putih 6 ulas
cili kering blend 2 sudu besar
halia siinci
sos tiram 2 sudu besar
sos cili 4 sudu besar
perahan limau nipis sikit


rasanya total kos nak buat sambal ketam ni kurang dari rm 25. tapi makan puas hati sampai menjilat pinggan. hihi

8 comments:

sally said...

dapnye ketam..lama giler xmkn..masakkan utk akak farah..heheh

♥MAMASYAZA♥ said...

masak lemak udang tu akak suka

shark said...

ohhh menjilat pinggan..ingatkan sampai menjilat jari kaki ;p

myle@my said...

kretip maryam...Qeesha pon suke makan pen jugok..kalu lepo sikit abeh dio lukih betis dgn corak2 abstrak...hehehe
bab walid maryam jeling sikit lg nk juling tuh tok tehe ayat...hahaha ;D
bg resepi utk bahan2 jek ker?
cara2 masak ketamnya ngak ada ker adik maniss ;)

Wanieys said...

sedap ketam tu..mabeles arrr

wardahkamaruzzaman said...

ok,wekend ni wajib beli ketam gak..dh lama xmkn ketam huhu..Maryam bijak melukis!

Dilahadith said...

Errr... Cara2 memasaknye? Ketam itu.. (smbil lap air liur)

Anonymous said...

Salam...dh byk Kali jln2 blog farah ni..kwn yg introduce..Sgt2 dasyat..mcm2 ada hihihi....best2! Sempat buat 2 mskn utk anak2....