Pages

Tuesday, 17 April 2012

simple carbonara

 last week, masa tengah masak pasta gas habis. plan nak buat mee udang untuk walid ganti mee ngan pasta, so rebus keledek jugak. sebab gas habis, kene masak guna rice cooker, xkuasa lah nak bermeeudang bagai, akhirnya pasta tu jadi pasta goreng rice cooker. maryam pon masak dalam rice cooker jugak. keledek tu akhirnya ummi yang makan, letak dalam food maryam sikit.  buat cabonara simple. carbonara ni bukan resepi asli lah. takde telur bagai. tapi caro apo dih? nak letok namo carbonara jugok. =P

bahan-bahan:
leek
garlic
keledek
tomatoisi ayam,
peas
pasta
sedikit serbuk lada hitam
cheddar cheese (dalam sesudu besar jer)

tumis bawang, masukkan leek ngan ayam, masukkan tomato, keledek, peas, air sikit, cheese. masak sehingga lembut. masukkan pasta. serbuk lada hitam sikit. done!


 budak dah tak sabar nak makan

 simple carbonara kalau tak letak tomato, baby 8 bulan dah boleh makan dah. lada hitam tu kalau baby xmakan lagi tak yah letak..




 kenyang. landing baek punya. 

menu ulangan weeekend hari tu, masak yang simple jer sebab nak cepat mauk keluar jenjalan. lebihkan air supaya ade kuah sikit. ganti ayam ngan udang. pastu sayur letak peas jer sebab malas nak potong sayur. haha

5 comments:

Anonymous said...

Salam... hai kak, dah lama saya follow blog akak ni. Sangat menarik story mori akak pasal makanan baby ni.... Jangan berhenti blogging yer! blog saya hot TERBAEK! hhihihi....

sally said...

like2222 hehehhe ape yg dikomen kt ats tu..maryam cm org besar jer

Irfa said...

sgt kreatif :)

PrincesS WiLLiaNa said...

boleh tau, leek tu mana mau cari..?tq

aiNaSha said...

behave kan maryam makan...x comot pun...apa petua?