Pages

Wednesday, 18 April 2012

saya sekarang seorang baby sitter yang hot. eh

 dulu saya tak dak kawan. kawan ngan barney yang boleh nyanyi ni jewww

*thanks ayoh ngoh ngan cik ngoh bagi barney yang sungguh besar ni*

i akan jadi baby sitter tak lama lagi. jaga anak jiran. kejap jer pong. mungkin 4 bulan jer. hehe prektis nak bukak nursery *koya lagi* sambil-sambil jadi kawan maryam jugak

last week ade sesi cubaan 1.2.3. nak tengok camano nak handle afeef ni

so masak kene double
 mangga yogurt oat.

feveret maryam. tapi afeef tak makan. so i blend manggo lassi kasi dia minum. minum la 2 sudu. so cakap kat mak dia, afeef tak nak makan la. terus zasss mak dia datang bagi oat+pear+pisang. nampak mangkuk dari rumah, xsempat suap dah nganga..pandai afeef ni. haha

banyak afeef makan. macam 2-3 kali ganda maryam. biasalah boy kan. kene energy lebih. makan pon kene lebih. tapi tak pulak gumuk-gumuk afeef ni..huhu

tengahari masak food selamat. food yang gerenti baby-baby makan. apo? bubur lah! haha nak tengok texture camane afeef makan sebenarnya

chicken butter porridge  

i kehabisan stock ayam sebenarnya. so i campak ayam sekali ngan tulang dan kulit sekali mahu kasi rasa

1 sudu besar butter
1/2 cawan beras wangi
3/4 cawan beras perang
seulas garlic
seulas bawang merah
sedikit halia
saur mayur (i guna corn, tomato, sawi

tumis bawang dan halia dengan butter(dalam periuk rice cooker atas dapur), masukkan beras ngan ayam, kacau2 kejap. lepas tu boleh la masak macam biasa guna rice cooker. air i guna 4 cawan (ikut kepekatan dan kelembutan yang anda mahu) bila dah nak masak campak jagung ngan tomato. bila dah masak, baru campak sawi, kacau-kacau kejap tutup api.

jagung tu i jumpa jagung manis cameron kat tesco. ade rupanya! sungguh excited. tapi mahal la sikit harga 2 kali ganda mahal tapi takpa lah asalkan setap maniss.huhu

ayam pulak bila dah masak, keluarkan, carik2 lah baby nak makan..huhu..kulit i tak suap..penambah perisa sajor.

 satu untuk afeef, satu untuk maryam

tak reti masak dalam kuantiti double lagi..so bagi i bubur ni kurang sayur. next time kene tambah sayur lagi

tapi masa lunch afeef mintak susu nak tido. so afeef menyusu, maryam makan.

suka la dia boleh rampas botol susu afeef masa afeef tido

 
lepas maryam makan, main-main kejap, mintak susu..dia pon tido sekali.

 lepas tu i pon join tido sekali. kah kah kah. bahagia jadi baby sitter macam ni

tapi maryam tdo sekejapan sajor..tu pon hari tu dah kira lama sikit dari biasa. petang tu masa maryam makan snek baru afeef bangun
 maryam snek pisang grilled cheese

pisang grilled dengan sikit butter tabur cheese

afeef nak dekat 4 jam tido baru bangun. bangun semestinya lah lapar. so panaskan bubur dia. homaigod..sedap nyelah menyuap afeef ni. ngangaaa jer xbanyak ragam. habis semangkuk penuh dia makan.

lepas tu afeef pon balik ke rumah dia (melompat dari pintu ke pintu pon sampai kalau kaki panjang. hahaha)

begitu lah cerita seorang baby sitter. ok jer bagi i. afeef tak banyak ragam pon. sebab dah besau. maryam lagi manyak songeh..ekekek..

ayam kampung goreng berempah dan sayur air untuk walid

menu simple sebab penat jaga budak.

konooooonnn..padahal hari-hari pon masak simple. haha!

kalau semua anak macam afeef beranak 10 pong xpe okeh!

eh..baru sekali jaga dah belagak..insyaAllah lepas2 pong afeef behave jadi good boy main baik2 ngan maryam okeh. boleh aunty join tdo gak petang. hihi

15 comments:

Puan Lavender said...

Kadangkala anak kita ni bila dok dgn orang memang behaved abislah. Dengan kita macam-macam karenahnya, manja, mengamuk, mengganas etc.
Dapatlah maryam berkawan-kawan dengan aqeef, sure jadi best friend nanti.

♥ Elin ♥ said...

super mommy!!
proud of u dear!.....

Legally Pink said...

Wah! Kalau I la jaga 2 budak dah pengsan kot! Jaga sorang pn asik rs nak pengsan! Hehe...

mrs.spicy said...

PL , hehe..tp afeef ni mmg budak baik..sng nk bg.huhu

Elin, Lp, budak besar boleh la..baby pengsan gamoknye

AyNz said...

super like! :) i baca sambil senyum

zailamohamad said...

anak2 kak ila pon kalu duduk d nurseri behave nyolah sapa rasa betul ke anak aku perangai gini

taaapi masuk jah dalam kereto..siaplah..mace2 mitok..huhuhu

tapi sejak anak2 dah besar ni rasa macams enang nak handle..cuma masa kecik jah letih sebab kn tgk sokmo

LiTtLe^m3 said...

praktis ye farah... pas ni ada rezeki anak aku plak ko tlg jaga :P mungkin anak2 kalau package kembar :D

Wanieys said...

jadi baby sitter best x?hihihi

wardahkamaruzzaman said...

mcm bess ja jd baby sitter hehe..snack maryam pisang +cheese tu sgt mggoda!!huhu..

Natra Rozlina Hassan said...

mrs spice.. u tinggal area mane yeh? nk tak jaga anak i, leh jd bff maryam.. haha

sally said...

gile lama ank gee tido 4jam..kalo radhi cm tu mmg syiok giler lah..1jam tido pun dah syukur..heheeh

gee ryder said...

laa ada rupanya gambar budak ni...baru tgk...
syoknye tido dekat2 tu hehehe
bubur farah tu bau jer pun dah sodap ;)

sally said...

gee bau kite tgok je pun dah sodap..heheh

Dilahadith said...

Homaigod.. U remind me of ade pisang tanduk bwk dr kg last wk ade dlm keter lg... Okeh, shud tiru resipi pisang grilled cheese utk bfast/snek farouq ke taska esok

Jajachentadia said...

selalu pakai cheese ape yee?