Pages

Wednesday, 25 April 2012

ikan kukus kunyit

 menu weekend hari tu sebenarnya. demam-demam pon konon gigih masakkan untuk walid yang pergi main badminton. sekali bila dah siap semua dia call dia makan kedai jer ngan jiran-jiran main badminton sama-sama. grrrr

ok. kembali kepada menu maryam. first time maryam makan kerapu. dah setahun ni dah boleh la maryam nak makan ikan ape pon. cara steam sama jer ngan biasa cuma kali ni tambah kunit jer

sebelum steam

bahan-bahan
* sebatang serai
*seulas bawang putih
*halia sikit
*kunyit sikit
bawang besar hiris
tomato
carrot
daun bawang, daun sup
limau nipis

tumbuk semua bahan bertanda (*), lumur pada ikan, letak dalam mangku tahan steam, tabur bawang besar, tomato, carrot, daun sup, daun bawang, akhir sekali perah asam limau

*bawah setahun xyah letak air limau pon xpe

done!

2 comments:

AIN NAZRI said...

eh baby bawah 1 tahun x leh makan mcm2 ikan ke.. alamak saya dah bantai bg ikan mcm2 kat 'Auf

Sherwieyna Muzzawer said...

salam kenal.sedapnyeee! i dah follow blog ni.follow i balik ye..tq..;D