Pages

Monday, 9 April 2012

rasa dah lama gila tak masak

husband dah teringin nak makan masakan bini sebab dah beberapa hari dok makan air tangan mamak jer=P  so dia request nak makan 'gulai darat ayam kampung' ayam kampung beli kat pasar tani shah alam pagi tadi.

dah agak lama dah tak buat, jadi call MIl tanya nak buat camane sambil menggoogle jugak. guna resepi kat sini

gulai darat ayam kampung

i tempek resepi kat sini untuk tujuan rujukan dimasa akan datang. enat aish setiap kali nak masak kene google pastu nak kene call mil. hihi

1/2 ekor ayam
2/3 biji kelapa (ambik santan)
1 sudu makan ketumbar*
3 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
sehiris lengkuas *
sehiris halia2*
sehiris kunyit*
 sudu makan kelapa goreng (kerisik)
2 sudu besar cili giling
1 keping asam keping
gula melaka (gula) secukup rasa
garam secukup rasa
budu
2 sudu besar rempah gulai darat 

blend bahan bertanda*, campur dengan rempah gulai darat, cili giling, kerisik. gaul dengan ayam dengan sedikit santan pekat. masak sehingga rempah masak dan pecah minyak (orang german panggil matti awah). lepas tu masukkan santan, asam keping, gula melaka, garam, budu secukupnya. 

rasa dah sedap. cuma kaler kurang menarik. next time kene tambah cili giling. hehe. yang penting rupa kan? =P

sungguh sedap dimakan dengan acar jelatah dan sambal lada kering sahaja.

ni salah satu cara orang masak gulai darat lah. ade jugak orang masak macam masak kari. tumis rempah 4 beradik dulu. saya suka ini version lagi.

dah selamat dah ayam-ayam itu jadi baja. hihi

nak tempek gambar maryam masa malam sebelum discharge. dia dah sihat dah sebenarnya. cuma doc suruh stay nak monitor je lah. sebab dia demam panas bila malam.

awal-awal malam tido. kumpul energy nak berjaga malam.

peluk bebear aunty baiti ngan uncle roch kasi. thanks babe susah-suah melawat maryam. maryam cranky pulak tu masa tu. hehe. banyak hadiah maryam dapat dari uncle roch ngan aunty baiti tahun ni. hadia birthday jer dah dua=P

bila orang dah nak bersiap tido dia bangun

memang xde rupa orang sakit kan? =P

memang dah tak demam dah pon masa ni


happy main ngan walid. phone ngan walid macam irama dan lagu. =___=

lepas tu walid tdo sebab ngantuk malam sebelum ni walid tak tido. mula-mula dia main jer dalam bilik, pastu bosan agaknya, ambik tudung i, suruh pakai, ajak keluar. nak main kat playground. sampai kul 1 pon dok main kat playground tu lagi. haih. anak. anak.

lepas tu i pujuk balik. banyi susu sikit terus pingsan. letih main.

i love u bie! *tetiba*

5 comments:

Fay Rahim said...

"banyi susu"
new vocab agegegege

sally said...

hahahah..baisalah kan ummi maryam ni..hehehe

~ Secantik hati ~ said...

magh..apesal tgn die kene balut cmtu skali tuh?

apijah said...

tengok style maryam ni tido sebijik macam waiz.kaki mesti nak atas badan orang..hehehe

sally said...

tlg jawab....kalo xbalut..sure nnti deir cabut tmpt jarum2 tu kan..kalo budak mmg dr akan balut....akhirnyer dpt gk jumpa maryam kan..suke22