Pages

Monday, 19 March 2012

thanks walid!

walid maryam dalam usaha nak berhenti merokok sekarang ni. i harap kali ni cubaan berjaya lah. dah banyak kali cubaan dah. since tak kawen. dah kawen, xpregnant lagi. dah pregnant tak beranak lagi, dah beranak..masih jugak begitu.

dulu-dulu i ade jugak bagi semangat. lama-lama rasa macam, "hisak la bie nok hisak gak. jange nipu i kato tok isak tapi belake i isap kepong2 sudoooh"

so kes mati disitu.

sakit kene tipu lagi sakit dari cancer paru-paru ye dok?=P

tapi tu lah. sejak ade maryam ni, i jentik-jentik la sikit,

"kesian kita maryam kan. cepat la kita mati. walid sedap-sedap isap rokok. kita yang kene tanggung"

jentik-jentik manja jer. dia buat donno jer. paling tak pon sengih. naseb tak jawab,

"takpelah ummi mati walid kawen lain maryam boleh dapat ummi baru"

seminggu ni jer tiba-tiba dapat hidayah. nak berhenti merokok katanya.=)

i bangga dengan you bie. plis plis plis. kuatkan semangat. nak berubah memang susah. hati kene kuat dan kental. tahan lah godaan ajakan-ajakan orang pegi hisap rokok tu. kalau stress tak perlu la hisap rokok, pegi ambik air sembahyang, semayang. =P

hehe..bahagian suruh orang kuat kan semangat kan. yang dia tu dah berapa minggu tak pergi gym sebab tak kuat semangat ok pulak.=P

i tak ape. i gemok tak membahayakan kesihatan sesiapa. you kene kuat untuk kesejahteraaan kesihatan kami-kami. okeh?

social smoker pon jangan ok~ =P

i beli buku popular tadi. sempat la belek-belek tadi sebelum tertido sambil baca buku kat atas sofa. ni sedikit info dari buku tadi

tips untuk second hand smoker

makan lah banyak strawberry. sebab strawberi membantu metabolism (macam berita baik untuk diet ummi je kan?) bllod circulation dan membuang toksin nicotine untuk mengurangkan bahaya dadah. strawberry mempunyai ellagic acid yang membantu badan kita melawan carcinogen damage.



makan maryam makan

naseb baek la maryam suka makan. tapi strawberi setahun ke atas jer. bawah setahun makan banyak-banyak food anti oxidant pon juga bagus kut.

tapi kalau xjadi 2nd hand smoker sambil makan stroberi lagi bagus kannnnn~

beruntung kamu maryam. ummi kenal walid 8 tahun, takde nye walid betul-betul serius nak berhenti rokok. janji manis mu jer sokmo. kenal maryambaru setahun 3 bulan, terus nekad nak berhenti. eh? nekad ke? jeng jenge jeng

walaubagaimanapon maryam, sila ucapkan terima kasih kepada walid sebab nak hidup dengan lebih sihat.

dan ummi, tak reti-reti nak jalani hidup dengan lebih sihat? pergi la gym wehh..-____-"

buat kerja rumah exercise jugak kan? *lari-lari setempat*

6 comments:

wardahkamaruzzaman said...

waaa..bessnya maryam walid dia dh nk stop smoking..doakan la abah amani pn stop smoking huhuh...dlu pnh try stop sblum kawen tp biasala pngaruh rakan2 abah tewas..aritu ada gak beli niquitin tu tp xsedap plak kt nya..tahla xkn nk saket mcm2 baru nk stop kn..sama2 la kt bdoa smoga walid,abah stop smoking hehehe..

~~zaa~~ said...

lelaki&rokok gak lagu tu lah. tension aku wehhhh!! mr.k pun gitu jugok, dari mulo2 kenal, sapa ke loni, hahahahah :p kite tunggu janji baru mr.k nok brenti rokok bilo ado baby nanti!

go walid go!!

alyyani said...

kat ofis ni ada sorang. dari dah kahwin sampai dah nak masuk anak 2, merokok kat ofis je. balik rumah bini dia tak tau dia smoking. tak senonoh kan? siap kantoi tu tak yah cakap lah. sampai bila lah. hipe walid maryam kuatkan iman tahan godaan. amin... :D

♥MAMASYAZA♥ said...

sama ja cam en. abah. semangat gila nak stop smoking tapi cam hampeh. semangat berkobar2 nak stop smoking time birthday dia baru2 ni. tapi sebenar tak merokok hari tu jela. hari lain sambung balik, gerammmm

ShimaSalleh said...

Haih! sama la mulut mak ni pon berbuih sejak sblm kawen lg.. skrg dh 10thn.. 5thn bersama ;p. Dolu2 sblm kenal penah gak la dia benti rokok n pas eksiden sbb penin bau asap rokok.. oh org laki ni bila dh benti, pastu smoke balik lagik byk dr sblmnye huhuhuhu.. Cobaan Cobaan

eMMe said...

amboi suke betul makan stoberi, rileks je, takde riak masam di muka maryam, heeee~