thanks walid!

walid maryam dalam usaha nak berhenti merokok sekarang ni. i harap kali ni cubaan berjaya lah. dah banyak kali cubaan dah. since tak kawen. dah kawen, xpregnant lagi. dah pregnant tak beranak lagi, dah beranak..masih jugak begitu.

dulu-dulu i ade jugak bagi semangat. lama-lama rasa macam, "hisak la bie nok hisak gak. jange nipu i kato tok isak tapi belake i isap kepong2 sudoooh"

so kes mati disitu.

sakit kene tipu lagi sakit dari cancer paru-paru ye dok?=P

tapi tu lah. sejak ade maryam ni, i jentik-jentik la sikit,

"kesian kita maryam kan. cepat la kita mati. walid sedap-sedap isap rokok. kita yang kene tanggung"

jentik-jentik manja jer. dia buat donno jer. paling tak pon sengih. naseb tak jawab,

"takpelah ummi mati walid kawen lain maryam boleh dapat ummi baru"

seminggu ni jer tiba-tiba dapat hidayah. nak berhenti merokok katanya.=)

i bangga dengan you bie. plis plis plis. kuatkan semangat. nak berubah memang susah. hati kene kuat dan kental. tahan lah godaan ajakan-ajakan orang pegi hisap rokok tu. kalau stress tak perlu la hisap rokok, pegi ambik air sembahyang, semayang. =P

hehe..bahagian suruh orang kuat kan semangat kan. yang dia tu dah berapa minggu tak pergi gym sebab tak kuat semangat ok pulak.=P

i tak ape. i gemok tak membahayakan kesihatan sesiapa. you kene kuat untuk kesejahteraaan kesihatan kami-kami. okeh?

social smoker pon jangan ok~ =P

i beli buku popular tadi. sempat la belek-belek tadi sebelum tertido sambil baca buku kat atas sofa. ni sedikit info dari buku tadi

tips untuk second hand smoker

makan lah banyak strawberry. sebab strawberi membantu metabolism (macam berita baik untuk diet ummi je kan?) bllod circulation dan membuang toksin nicotine untuk mengurangkan bahaya dadah. strawberry mempunyai ellagic acid yang membantu badan kita melawan carcinogen damage.



makan maryam makan

naseb baek la maryam suka makan. tapi strawberi setahun ke atas jer. bawah setahun makan banyak-banyak food anti oxidant pon juga bagus kut.

tapi kalau xjadi 2nd hand smoker sambil makan stroberi lagi bagus kannnnn~

beruntung kamu maryam. ummi kenal walid 8 tahun, takde nye walid betul-betul serius nak berhenti rokok. janji manis mu jer sokmo. kenal maryambaru setahun 3 bulan, terus nekad nak berhenti. eh? nekad ke? jeng jenge jeng

walaubagaimanapon maryam, sila ucapkan terima kasih kepada walid sebab nak hidup dengan lebih sihat.

dan ummi, tak reti-reti nak jalani hidup dengan lebih sihat? pergi la gym wehh..-____-"

buat kerja rumah exercise jugak kan? *lari-lari setempat*

You Might Also Like

6 comments