Pages

Tuesday, 27 March 2012

monday blues

 perangai maryam kalau hari isnin. asyik nak nangis jer. sebab dah 2 hari dok bermanja ngan walid jer kut. hari isnin tak boleh tinggal, nak suruh orang mengadap layan dia jer.

 nangis, tapi mata tengok tv

 ratu air mata sangat kan

see.mata tengok tv lagi

ummi tak layan sebab tengah jemur baju..tertido sorang-sorang atas sofa. sungguh mengkesiankan.

sebab labu sangat banyak kat rumah ni, so sekarang adalah perjuangan menghabiskan labu. tengahri, maryam makan salmon stew labu

salmon
satu ulas bawang merah, 
sedikit bawang holland
sedikit halia
1/4 batang celery
labu dipotong dadu
1/2 biji tomato
sedikit bunga kubis
italian mixherb

tumis bawang dan halia dengan sedikit pure olive oil. masukkan air. masukkan celery, ikan, tomato, labu. masak sehingga labu lembut, akir sekali masukkan herb dan bunga kubis.

fish stew dengan labu

mula-mula suap dia atas pinggan dia, tapi dia tak nak. satu suap pon tak masuk dia geleng-geleng. so i berlakon makan dalam pinggan yang biasa i guna. makan sambil tengok tv, dia yang datang bukak mulut. hihi. kene tipu. padahal food sama jer. so semalam, lunch ummi ngan maryam sama jer. ummi pon makan fish stew takde garam gula jugak. setap dah. dah rasa manis labu tu.

sebab ummi dah habiskan salmon maryam, petang kene masak lain lah. untuk dinner maryam makan masak lemak kuning udang dengan labu dan bayam.


1 cawan santan
1/2 ulas bawang merah, 1/2 ulas bawang putih, sedikit halia, sedikit kunyit (ditumbuk)
labu
bayam
2 ekor udang

masak santan ngan bahan tumbuk sehingga gelegak, masukkan labu. bila labu sudah lembut masukkan udang. akhir sekali masukkan bayam.


untuk ummi ngan walid. ikan cencaru sumbat dengan bayam masak lomak

5 comments:

Irfa said...

sakan nya dia nanges
saja je tu nak tarik perhatian.
hehe..nanges pun tetap comel

wardahkamaruzzaman said...

sama cm menu kat umah,bayam tu slalu jd msak lemak tuk mama ngn abah amani plak hehe..comey la maryam wlupun airmata bguguran heheh..

Ami said...

sama dgn my Muhriz.asal isnin je merengek tak pasal2,so isnin kene paksa bapak die balik awal huhu.

sally said...

bayam dgn labu msk lemak menu radhi ari ahad..memula akak buh dlm pinggan letak nasi dgn sayur n begedil langsung xnk mkn..tunggu jap2 lg pun xmo mkn..pastu ptg masuk dlm mangkuk biasa dier tu maula plak..pelik2 radhi ni xmo mkn dlm pinggan..ni br blk klinik timbang radhi n misi KK bg ubat cacing berat radhi 9.7kg..td jumpa dr ..dr cek deir demam skit

Athirah said...

Slm.brp tahun punya mknn?maryam msih minum susu ibu?