Pages

Friday, 16 March 2012

kek pisang yogurt

 kisahnya maryam reject pisang+ yogurt. maybe sebab pisang terlalu masak and mashed hancur sangat. hihi

so ummi guna pisang tu buat kek pisang lagiiii..excited buat kek pisang sebab menjadi. *ehem* orang jarang buat kek yang tak bantat kannn.=P

smiley banana yogurt cake

kali ni lagi gebus. sebab tak langgar pantang. telur guna yang room temperature and tepung diayak

gebus kan. gebus kan. hehe

 sebab gebus kene upload 2 kali=P

resepi banana yogurt cake

(sama jer ngan hari tu, cuma kali ni buat separuh dari adunan hari tu, tapi pisang lebihkan)

bahan-bahan

1/2 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan minyak canola
1/2 biji telur
1 biji pisang montel saiz besau
2 sudu besar yogurt

preheat oven 180 degreeC. blend telur ngan minyak sampai sebati. masukkan kedalam tepung yang dah diayak, gaul sekali ngan pisang and yogurt. bakar dalam masa 10-15 minit jer. sebab saya guna acuan kecik-kecik.

pisang kali ni tak blend. still jugak takdak urat. nak buat lagiii..nak try guna tepung atta and nak guna pisang ade urat pulak. busan la pisang montel.

3 comments:

gee ryder said...

menjadi dah tu tapi kena guna pisang lain kot farah nak bagi ada urat dan gelap kalernye hehe

Mama Faris said...

haih.. resepi kek aritu pun tak sempat nk try lagik cik Farah. ni awak dah masak lg dah. isk!

sally said...

salam farah
akak dah wat pakai oisang emas tp xde urat2 gak pun..kene pakai oisang awak la kot br ade urat..hehe..tp radhi xmo mkn..bg dier pegang dier baling..suap dlmmulu adela 2suap kot..uhuhuh


sally