Pages

Wednesday, 7 March 2012

first time maryam makan kek

 mula-mula sekali, ummi nak mintak maaf sebab masa birthday maryam ummi tak buat kek sebab ummi penat *ehem* malas. lagi pon ummi tak terer buat kek laaaa..buat kek asyik bantat jer. awak nak makan kek bantat?

resepi kek ni dah lama ummi mintak ngan aunty sally. resepi kek orang besau sebenarnya. ummi tak letak gula jer. dan ganti tepung kek and soda ngan tepung naik sendiri.

bahan-bahan

1 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan minyak canola
1 biji telur
1 biji pisang montel saiz besau

blend pisang, telur ngan minyak..campur tepung..bakar

ummi xde bekas tin bakar saiz kecik, so bakar dalam remekin. ade jugak 2-3 ketul bakar dan acuan tart..huhu

* lupa nak ayak tepung daaaa..next time buat kene ayak
* telur guna xroom temperature sangat..lupa nak keluarkan awal-awal. hik hik
*pisang montel jer yang ade. so guna yang tu
*next time tak nak blend la pisang. nak lenyek2 jer

hasilnya,


tak perfect, tapi ok lah untuk maryam makan. pisang sebijik saiz besar dah cukup buat kek ni manis.

masa panas-panas kek ni gebusss..lembut jer..bila sejuk dia turun sikit..tapi lembut lagi..

maryam suka tak?



alhamdulillah~

dia gelak-gela masa gigit makan. dia memang excited kalau ade food baru..nanti ummi buat lagi okeh~

resepi ni dapat 4 biji.maryam makan sebijik setengah..lebih ummi makan.

4 comments:

Anonymous said...

Nyummm2..dap sgt la tuh kak maryam mkn ;) nnt nk try jgk kasi Rifqi nyummmm2.

♥MAMASYAZA♥ said...

sedapnye tgk maryam mkn

Mummy GreenyHouse said...

wahhh... kek special for maryam la.. sedap tu! yg penting x bantat. :)

Madi @ Aed said...

rindunye nk g umh dio..nk jupo maryam..:(