Pages

Friday, 10 February 2012

puding oat

 puding oat

i suka pulak memuding dengan oat ni. sebab dengan cara ni oat senang nak masak. hehe..kalau dah alang-alang steamer kat luar tu. boleh la tumpang steam puding oat maryam sekejapan. bahan simple sajor.

 1 biji telur gred A
1/2 cawan susu (fresh milk kalau dah 1y+, or susu formula or ebm)
1/4 cawan rolled oat

buah-buah pilihan untuk rasa manis

pukul telur, campur semua bahan

 saya buat dua perasa
kiri: pear+blueberry
kanan: pear + puree kurma

 steam dalam 15 mint. cucuk ngan sudu/garpu nak cek dah masak sepenuhnya ke belum

ni blueberry +pear


 ni kurma+pear
 i tak blend rolled oat tu. so dia jatuh ke bawah. atas lembut bawah kental sikit

 ni sebab nak keluar..panas-panas tu saya cedok masuk thermos

 makan dengan yogurt.


ni resepi saya cuma i replace sus dengan yogurt dan i blend rolled oat nak texture lagi halus


bahan
1 biji telur gred A
1/4 cawan yogurt +1/2 cawan air masak (nak texture lagi lembut tambah lagi1/4 cup air/yogurt)
1/4 cawan rolled oat
kismis (up to you nak letak banyak mana. saya letak dalam 11 bijik rasanya)
cara: semua bahan di atas diblend pastu letak dalam acuan. tambah buah fresh pilihan


i buat dua perisa lagi..hehe..satu nanti takut dia bosan

lepas tu steam lah sampai masak

rupa lepas steam

kiri:kismis+ blueberry
kanan: kismiss +passion fruit/markisa

 versi blend ni texture dia lebih kental. makan ngan yogurt ok la dia cair sikit. if your baby still makan lembik-lembik nak tambah air sikit lagi pon boleh.

i lagi suka versi yang xblend kut...oat masak lembut jer. texture sama la ngan masak biasa untuk maryam. kalau baby dah xmakan blended food xyah blend. dia jadi macm 2 layer. bawah pekat sikit, atas lembik. i lagi suka macam tu..yang i blend ni texture dia sekata sebab dah blend kut.

campo buah blueberry adalah terbaik. nyum nyum

5 comments:

wardahkamaruzzaman said...

jelesnya tgk..kat umah xdak ramekin *hint* xdak steamer*hint* hahaha...

gee ryder said...

haih bestnyela boleh guna telur ni...macam2 kuih leh buat

cantekk said...

salam.
nak resipi ni bole?
tgh nk diet ni. saye geli nk mkn oat, so nk cari cara lain utk sediakn oat ni supaya takde la nmpk nk muntah bile nk suap tu ^_^
saye anggap awk izinkan lah.
tenkiu so much!!

yany said...

brape lame bleh than klo letak dlm peti sejuk bhg bwh ? rolled oat yg awk pkai tu , nk rendam dlu ker atau trus tuang dr peket ? sbb nmpk oat u kering ?tq...resepi yg msti cuba ...

[~CikCt~] said...

magh, mane beli bekas puding tu ek