Pages

Tuesday, 21 February 2012

paprik udang

paprik udang ngan nasi putih. dinner walid semalam.

i rasa paprik lah menu paling senang dikala malas masak tapi still ade perut yang harus di isi kan... kalau keluar food ni maknanya mood ummi maryam malas masak lah ni..haha or mau cepat.


bahan-bahan: (untuk sorang makan)

udang saiz sederhana 8 ekor
bawang putih 2 ulas
halia sikit
1 sudu kecik cili giling (optional)
hirisan bawang holland
daun limau purut
sebatang serai saiz kecik
sayur mayur (guna jagung muda, carrot, kunis bunga, tomato)
cili api (ketuk)

3-4 sos cili
2 sudu sos tiram
1 sos tomato (optional, kalau xnak letak pon ok)
sos nampla sedikit

tumis bawang ngan halia sehingga wangi, masukkan cili giling. tumis lagi sampai wangi. masukkan udang, kacau separuh masak, masukkan sos, serai, daun limau. sos tu lebih kurang la..xcukup tambah lagi. soso cili banyak, sos tiram kurang sikit, sos tomato sangat sikit, sos nampla sikit. masukkan air masukkan sayur ikut yang paling keras. siap~




 hidang panas-panas ngan nasi putih panas-panas.

hias suka hati. masakan tersangat simple pon jadi nampak sedap. haha
maryam pon nak cantik-cantik jugak

nasi putih dan sup ikan simple. resepi SINI

5 comments:

NenetPenne (NP) said...

tahap malas farah tu equivalent to tahap rajin akak...

akak punya tahap malas adalah makan kat kedai...muahahahaa....

Messy Mummy said...

Baca komen NenetPenne tergelak ja... Sbb sama lahlah..

Farah, MM punya malas mmg terus dapur tu x berasao.. Kadang2 tempoh berkilat dapur tuh agak lama :p

Azimah Ibrahim said...

Farah, sos nampla tu mcm mn ek?nk carik kt mn?hihi..nampak setapp la

mrs.spicy said...

np, mm, rumah ni dapo xberasap nak makan apeee..hahaha

mrs.spicy said...

@azimah, cari kat bahagian kicap2 sos2 tu..sos ikan..