Pages

Wednesday, 8 February 2012

nasi goreng daging

 lama maryam tak makan daging. asyik ikan jer.

semalam buatkan nasi goreng daging untuk maryam. menu warna warni ummi suka. hehe

bahan-bahan

sedikit bawang merah dan bawang putih cincang
butternut squash (didadukan)
yellow zucchini
capsicum
brokoli floret
peas
telur kuning (lebih buat pavlova benyet)
daging dicincang
nasi beras merah+millet+quinoa+ beras putih dimasak lembik

tumis bawang dengan oolive oil sampai wangi, masukkan daging. masak sehingga masak, masukkan sayur. bermula dengan yang paling lambat masak (capcicum,butternut squash, yellow zucchini, peas) masukkan sedikit air supaya sayur cepat lembut. masukkan kuning telur. kacau sehingga masak. masukkan nasi dengan brokoli floret. kacau rata.


 colorful nasi goreng daging is ready to ngap
 tengahari, makan sambil tolong ummi 'mengemas'. makan sambil jalan-jalan banyak jugak makan.

 maryam's baked rice. nak panaskanuntuk makan petang, tabur cheese sikit. bakar sehingga cheese cair jer

 sama jer posisi maryam dengan gambar sebelum ni kan? dia memang macam tu..ikut jer mana orang pergi...dah jadi macam pari-pari ummi. bosan xde kawan eh? nanti ummi bagi kawan. eh

i'm sexy and i know it..i work out~! episode 2

semalam makan banyak. so dengan semangat waja konon nak cuba lari 3 km semalam. tapi 1.5km dah semput. 1m5 km lagi brisk walk jer. mak cik chinese sebelah i selamber sajor berlari 4-5 km non stop..

lunch semalam. ikan tenggiri masak asam pedas. resepi ambik sini. memang setiap kali buat asam pedas guna resepi ni.edit-edit sikit ikut resepi awoh. aish..rindu nye asam pedas awoh.

4 comments:

♥ Elin ♥ said...

bile kerja masa mmg terhad nak buat menu untuk amani mcm2. untung maryam yg comel punya umi setiap masa yg selalu buat mcm2 menu.

Byzura Mj (By) said...

tak sabar by nak jadi mommy :D. doakan by dipermudahkan ya.

Legally Pink said...

Selalu baca menu campak2 you. My son susah sangat nak guna style campak-campak, ada je yang tak dia berkenan.. Huhu.. Maryam belum makan nasi tak lembik lagi ya :)

ainal malas diet said...

Ai pulak yg terliur...xsbr tgu Emir bole mkn solid food ni...:-)