Pages

Tuesday, 7 February 2012

menu kasih sayang: pavlova

eh..i diet la~ ni husband yang request..kalau tak buat derhaka kan?? hahaha..pastu kalau buat tak makan membazir kan? kalau membazir amalan syaitan kan? hahaha

ni cubaan pertama buat pavlova..berjaya dapatkan texture stiff and shiny peak lepas study petua-petua buat pavlova ni..(xboleh ade air dan bekas harus bebas dari segala minyak) tapi problem masa membakar. maybe my oven xcukup panas. bakar sejam lebih tak masak lagi so i tinggikan suhu ke 170 baru dapat texture crunchy di luar tuh walaupon sedikit benyek...takpe kita try lain kali, tinggikan temperature

i ikut resepi kat joyofbaking, kecuali bab membakar

4 large (120 grams) telur putih (bebas dari air dan kuning telur)
1 cup (200 grams) gula castor (i letak 120 grams jer..tu pon dah manis woiii)
1/2 teaspoon pure vanilla extract (essen vanila jer yang ado)
1 teaspoon cuka masak
1/2 tablespoon cornstarch (corn flour)

Topping:
1 cup (240 ml) heavy whipping cream (i guna half jer)
1 1/2 tablespoons (20 grams) gula (or to taste) (i tak letak pon)

cara masak boleh click kat link kat atas tu...senang jer nak buat asalkan ade mixer..husband datang jenguk kat dapur masa i tengah buah ni semalam dia cakap ,

"eh..i lupa kita pernah ade mixer..bila beli eh?"

perli la tewwww..akhirnya i guna jugak ini gajah putih..hahaha

 makan dengan grape, dan passion fruit


crunchy di luar, sangat lembut didalam. makan dengan cream yang sexy dan buah yang masam

walaupon i dah kurangkan hampir half gula dari resepi asal, dan tak letak gula dalam cream, tapi pavlova ni dah maha manis...kalah kuih tahik itik u olsss..orang kelantan kuih manis-manis. tapi ni lagi manis dari kuih kelantan ni kalau ikut resepi asal..tapi buah tu membantu mengurangkan rasa manis tu..so pilih lah buah masam sebagai topping..passion fruit memang setap lah! 

ni resepi untuk 6-8 orang makan. habis 2 orang makan sekali hadap!

*lari-lari setempat*

3 comments:

♥ Elin ♥ said...

lari lari lg...kira sampai seratus ok. :)

Lia said...

wahh..bestnya buat pavlova.. teringin jugak buat nt one day..erk, one day..mcm lama je lg tu..hehehe. btw, nice la ur blog. salam perkenalan :)

zailamohamad said...

lamo doh ngidam nak make pavlova..huhuhuhu