Pages

Wednesday, 8 February 2012

melt in your mouth shortbread for maryam

i tak suka sangat buat kuih-kuih kat maryam as snek. selain daripada sebab malas, nanti maryam kenyang makan meal utama sikit..tapi kadang tu boleh la kan...kesian maryam.asyik buahhhh jer. haha

resepi asal saya amik kat melt in your mouth shortbread recipe. tapi mestilah macam biasa..tukar ke bahan yang maryam boleh makan

  • 1/2 cup unsalted butter
  • 1/8 cuptepung jagung
  • 3/4-1 cawan tepung atta 
1) prehead oven 190 degree C
2)pukul unsalted butter sampai kembang. masukkan tepung. gaul sebati. kemudia saya bahagikan kepada 3 bahagian sebab saya buat 3 perisa..hehe. test mana sedap.

atas sekali hijau cerah : 1/3 adunan tambah 1 sudu besar puree kurma
tengah hijau tua siket   : 1/3 adunan + 1 sudu besar susu formula (dapat trial pack kat giant)
bawah biru muda        : 1/3 adunan + 1 sudu teh cream cheese+ 2 sudu teh puree kurma

simpan adunan dalam peti barang setengah jam. pastu keluarkan bentukkan ikut sesuka hati..daku malas hari tu..buat jer petak-petak ni haaa..hahaha..bakar selama 20 minit-setengah jam..ikut oven.

atas : cheesy kurma shortbread
tengah: kurma shortbread
bawah:milky short bread

satu adunan ni boleh hasilkan 9 biji biskut. untuk simpan seminggu boleh simpan dalam fridge kalau nak selamat=)
 ni pulak adalah teething biskut tersenang.homemade baby rusk.

potong roti wholemeal panjang-panjang senang baby nak pegang. bakar 200 degree C selama setengah jam. sampai mengeras.


pada saya yang cheesy kurma tu tersedap..yang milky muak sikit..milky cepat hancur. tapi sangat sesuai untuk baby sebab dia sangat lembut. kurma dan cheesy kurma lagi senang baby nak pegang sebab kurma tu buat dia keras sikit..walaubagaimanapon biskut ni cepat hancur..risiko nak tercekik adalah kurang, tapi risiko baby nak tabur atas sofa adalah tinggi. so please observe semasa baby makan. hahaa

4 comments:

wardahkamaruzzaman said...

setapnya nmpak cookies maryam ni..tp mls nk buat beli yg cap Heinz tu ja bg amani mkn huhu..cheese tu guna yg philadalphia cream cheese eh??

Byzura Mj (By) said...

eee maryam ni..tarik tetek kang! hahahaha. cer mu cite macam mana kulit maryam gebu giteewww?

Afifah_Fify said...

nyummm..nyummm...nampak sedappp je..hehe

lia said...

sis.tepung atta tu if gantikan dgn unbleached plain flour ok x?n sis pakai tepung jagung brand ape?tqia :)