Pages

Monday, 20 February 2012

mari memuree lagi~

hai..maryam lagi ni..maryam nak cerita pasal ummi buat puree untuk maryam..

sekarang ni rajin betul ummi steam-steam. sebab ummi beli pelapik aluminium tu ka MR DIY belakang rumah maryam. murah sajor. rm 1.50. tapi kedai tu kecik jer. so tak banyak choice sangat. tapi sesetangah barang memang lagi murah dari DAISO. pelapik ni kat daiso RM 5 tau..yelaaa..kat daiso semua pon RM 5 kan...huhu


tak payam guna steamer gabak, wok, pelapik aluminium tu, penutup. dah jadi steamer

yhanks walid belikan ni. senang kerja ummi. maryam nak makan puding pon anytime sekarang. dulu ummi malas nak buat puding sebab malas nak keluarkan steamer gabak. sekarang sudah tiada alasan lagi.=)

ok, kembali kepada puree. ummi buat 

1) butternut squash (steam jer sekali ngan kuli)
2) parsnip (kopek  kulit, hiris)
3) zucchini (potong dadu)

steam sampai lembut. kalau steam ni kejap jer. cepat masak. nutrient pon tak banyak sangat yang hilang. bagus-bagus kan?

zucchini ngan parsnip ummi simpan jer dalam bentuk ketul-ketul. maryam kan dah big girl. xmakan lenyek-kenyek sangat

labu ummi scoop jer ngan sudu dari kulit labu tu. pastu simpand alam bekas tertutup. masuk freezer.

macam biasalah kan puree. macam ummi selalu cakap kat maryam..puree ni tahan 3-6 bulan. tapi untuk baby sebulan jer. lagi bagus kalau bat kuantiti kecik macam ni, then cuba habiskan dalam masa 1-2 minggu. 

bila nak guna puree ni, malam sebelum guna keluarkan dari freezer, masuk fridge biasa. biar dia mencair dalam fridge. sebab kalau mencair kat luar dalam suhu bilik nanti bacteria cepat membiak. kalau ummi, dia campak jer ketul-ketul tu dalam masakan. ok bye.

0 comments: