Pages

Monday, 27 February 2012

breakfast di hari ahad~

 kalau weekend memang selalu buntu nak masak breakfast. sebab asyik- asyik makan benda sama jer kan. husband mak bukan pencinta mamak. makan mamak kalau terpaksa je kut. dia pencinta homemade. masak cucur jadi dah. asalkan wife dia yang masak. senang jer nak handle husband mak. hehe

pagi-pagi memang sesimple yang boleh jer menu. tak kisah la menu tempatan ke obersi kan *wink*

yang penting berkhasiat!

menu kesukaan kami. i suka masak sebab senang. husband suka makan sebab ada udang.

prawn olio

bawang putih 4-5 ulas hiris
bawang besar 1/2 bijik cincang dadu
udang 14 ekor saiz sederhana
cendawan shitake fresh
cendawan tiram (kalau nak tambah, xde pon takpe)
chili flake
olive oil
mix herb (kalau tak letak pon tersangat sedap dah)
perahan limau sikit

tumis bawang dengan olive oil, campak chili flakes, campak udang, campak cendawan, bila semua dah masak, campak spaghetti 2 orang makn, perisakan dengan garam gula, peram asamlimau sikit. done!

senang kannnn.. tak payah tambah kicap sos segala pon dah sedap.


maryam flat bread pizza. walid prawn olio

 kiteorang nak keluar sebenarnya. i kalau weekend pagi memang ni lah kerja nya. sebab weekend biasanya kiteorang keluar. so makanan maryam haruslah disediakan kan..so memang pagi tu ketung ketang masak breakfast sambil masak lunch ngan dinner maryam. tapi kalau nak menyenangkan kerja i masak benda yang boleh makan sekali 3 meal sekali harung la kan? so lunch ngan dinner maryam makan spaghetti ngan marinara sauce. resepi marinara sauce for baby boleh ambik sini. pastu saya ambik sikit sauce tu, sapu kat roti, tabur cheese. masuk microwave. jadilah flat bread pizza. senang jugak kan?

fresh orange juice for kami-kami...mak perah sendiri yer. haha

budak makan breakfast

ni snek maryam. bungkus. kalau keluar snek kene sentiasa ada. 


mak bapak minum juice, anak bagi makan buah jelah. dia isap-isap jer oren tu..habis comot!

menu tempatan vs menu omputih. ape kata anda?

for mak, as long as berkhasiat and senang nak prepare mak layan jerrr...

budu, ikan singgang, daging singgang, tempoyak tetap pujaan hati mak..tapi 365 hari nak makan tuuuuu jer ape celop kan? 

renung-renungkan dan selamat beramal~

3 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

sedap tgk udang

zailamohamad said...

mana nak cari chili flakes tu ya farah?? sila balas d fb ya:D

Papa, Mama & Azra said...

suka tengok menu Maryam macam2 :)