Pages

Friday, 10 February 2012

baby tantrums

 maryam ni happy baby..jarang sangat dia buat perangai.

 senyum manis-manis sengih begini kan comel dan sungguh cool

kalau macam ni tak cool langsung maryam

baby tantrum biasa bermula bila dia umur setahun. masa ni dah banyak benda dia faham, banyak benda dia dengar tapi dia nak cakap tak boleh. so dengan tantrum ni jelah dia nak tunjuk perasaan. hurmm..boleh buat ummi's blood go up stair tau kalau macam ni.


kadang-kadang salah ummi jugak. benda ni boleh prevent pon. antara sebab yang boleh menyebabkan maryam tantrum 

1) overtired: kalau dia dah mengantuk, cepat-cepat pergi tidurkan. masalah kadang-kadang ummi tengah buat kerja lah dia datang genyeh-genyeh mata.

2)lapar/dahaga: maryam memang kene beri makan snek selalu. sebab dia makan kuantit sikit jer masa snek. tapi kejap lagi lapar balik. perut dia pon kecik kan. so kene lah isi dengan kerap tapi sikit-sikit

3) frust sebab tak boleh buat ape yang dia nak. jarang berlaku. sebab dia jenis berusaha sampai dapat. or mungkin dia main game budak besar, so dia tak pandai nak main. solution bagi game yang sesuai dengan umur dia. tapi maryam senang jer. dia tak tahu nak buat ape dengan barang tu or dia tak berminat dia campak. -_____-" tak pon kita boleh tolong dia buat benda tuh..macam kalau main kat taman, kadang-kadang dia tak lepas naik tangga talau tangga tu sempit sangat. huhu. kene lah mak tolong angkat...

4) tak puas mandi, tak puas main playground, tak puas main kereta depan kedai runcit kat bawah. solution dia, cakap kat baby sebelum siap or tukar activiti. " ok, lepas kita basuh tangan dah siap dah mandi. kita lap pakai baju ok nanti?" ni memang berkesan. kadang-kadang i nak cepat. mandi-mandi, angkat dia lap. masa ni lah dia mengamuk.


5) ramai sangat orang yang dia tak kenal. kalau tak ramai sorang dua jer dia ok, tapi kalau pergi kenduri ke, kalau mood dia tak ok habis lah. kadang ok pulak. biasanya i alih perhatian dia dengan toys kalau ade. kalau tak duduk jer dekat dia. hug hug tanda yang dia selamat jer ade ngan kita.

6) tak selesa or nak cakap something. tapi tak reti. poopoo adalah penyebab utama dia tantrum. so kalau dia mengamuk serba tak kena i cek pampers dulu. ya sangat! tapi i saja kadang-kadang tanya, "maryam nak ape?" dia tepuk-tepuk pampers or ajak masuk bilik air. huhu. tarik tangan ajak pergi mana-mana ni skill  baru.

ni i dapat kat baby centre macammana nak handle baby tantrum

1) mommy kene cool. jangan menjerit nak lawan dia menjerit/menangis. jangan ignore dia. nanti dia rasa diabaikan. try pujuk and baut dia selesa. dia akan appreciate kita and tahu kalau dia tak selesa kita akan ade dengan dia. tapi ade jugak bagus ignore. kalu tak kita macam reward diatas negative behavior dia. tengok situasi la kut. huhu

2) cakap balik dengan dia lepas dia dia ok. mood dah baik. " maryam tak selesa poopoo eh tadi. ok next time cakap la baik-baik kat ummi. cakap ummi, maryam poopoo.kalau tak ummi tak tahu"

3)ummi kene elakkankan sebab-sebab kat atas tu..kalau tak berkesan, bagi dia pilihan or mengalah la kalau perlu. "ok mandi la kejap lagi" or "dah la tu mandi, nanti ummi bukak tv kita tengok cartoon ok?"

4) tengok sigh over-stressed. nak perhatian sebab kita buzy? stressed  tengok kita laki bini gaduh? benda ni normal la dia nak tunjuk perasaan kecuali lepas 30 bulan dia stil mengamuk setiap hari, tanya doctor. kalau bawah 30 mengamuk 3-4 kali sekari dan tak nak cooperating dengan mana-mana rutin, macam pakai baju, kutip mainan, juga mungkin perlukan nasihat doctor.

arghh..cabaran bila anak dah besar kan. banyak benda dah senang. banyak jugak bikih kepala ada sakit. atoiii

5 comments:

Ami said...

a'kum ummi maryam
my son is about maryam's age,tua a few months je kot.masa 13-15 mths suke mengamok jugak,lagi dahsyat nye die suka berguling atas lantai,tak kene sikit berguling,tak kira lah kat rumah ke kat public ke hehe.Tapi sekarang(die dah 18 bulan),that phase is over alhamdulillah.no more berguling2,mengamok tak bersebab pon dah jarang sgt.kalau die mengamok,sy buat macam ummi maryam buat lah,investigate root cause die dulu.kalau die frustrated sebab tak dpt buat ape2,then she deserves a comfort hug,pujuk memujuk.tapi kalau die buat salah then sy ignore sekejap,biar die tau bende tue salah.nanti dah ok sket kite pegi slow talk hehe.this is just a phase insyaAllah

mrs.spicy said...

thanks ami~ hopefully la kan..penat nye kalau asyik buat perangai macam ni..huhu

~~zaa~~ said...

takut pulak zaa dengar hehehe...makin besar makin banyak cabaran dok? ishk..moga2 berjaya la kito didik anok, kan u?

♥MAMASYAZA♥ said...

suka tgk maryam senyum. cute sgt

alyyani said...

gmbr last tu mahal! maryam ni lawa besar nanti ni. bole up hantaran. eh! :p