Pages

Friday, 24 February 2012

alhamdulillah~

 proud homemade /bf-ing momm..hehe

along dah dapat kerja. next week start kerja so semalam i paksa dia datang ronggeng buat kali terakhir sebelum dia start kerja. ronggeng mana? ronggeng giant jer..haha. tak kelas langsung~ xpelah..asalkan kan keluar..tu pon dah sibuk rayyan kejap-kejap nangis sebab bosan. hehe

first gaji u moleh la belanja i kan. i tok demang. wong solo jadi doh kalu tok sey make laksam kat berlauk pong...
 breakfast maryam: cucur bayam. tepung + bayam+bilis sangai+bawang holland. shallow fried. siap~

kalau tengok kat bawah tu, maryam sedang amuk nak makan. dia bukan bleh ummi usung pinggan kan.

for lunch ngan dinner sedikit special lah. bukan special ape. sebab tak pernah buat kan, kira special lah. hehe

bingka berlauk

resepi asal i ambik kat sini. tapi macam biasalah. convert untuk kesesuain perut comel maryam

untuk inti

seulas baeang merah hiris/cincang
seulas bawang putih
daging (dicincang)
1/2 sudu teh serbuk rempah sup adabi (resepi asal guna kari, maryam malas nak kenalkan kari lagi.hehehe)
celery (cincang)-kalau ade daun bawang lagi bagus
sayur-sayuran (saya guna zucchini, parsnip, butternutsquash, peas)
tumis bawang, masukkan daging dan rempah sup. masak sehingga masak, masukkan celery dan sayur-sayuran. 


 tepung pulak:

1/4 cawan tepung atta
3/4 cawan santan cair
1/2 biji telur
cheddar cheese (diparut)

satukan tepung, santan dan telur..kacau sebati, tapis kalau berketul. masuk dalam acuan, tabur cheese deatas.

bakar dalam over sushu 180 degree C, selama 10-15 minit (cek la ikut saiz acuan) keluarkan, tabur inti tadi kat atas. masak lagi 10-15 minit ikut saiz acuan. sedia untuk dihidangkan.

 dinasihatkan bakar guna acuan satu saiz seab bila banyak saiz, tempoh masak xsama. lecehhh
 saiz mini untuk sekali ngap. kalau ummilah. maryam tetap 2 kali ngap. hehe

 nom nom nomm. dia sangat suka. bukti nak tahu dia suka ke tak food tu?

 kalau food dia suka dia tak lari ke mana-mana. dok mengadap nganga mulut. hehe

ehhh..mommy curi makannnn..hehehe

i tak pernah makan bingka belauk ni. tapi versi maryam ni sudah tersangat sedap. semestinya i akan cuba buat versi orang tua pulak..

 bukan senang yer nak tengok dia diam masa makan ni kalau dia tak makan sendiri. huhu

 rayyan makan puree butternut squash jer...hehe

untuk lunch habis la seketul besar dan beberapa ketul saiz mini. sambil ummi curi semulut dua.haha

 2 ketul saiz besau untuk dinner

 habis 1 3/4 biji

macam biasa. gendang gendut tali kecapi. kenyang perut suka hati. hehe

3 comments:

Madi @ Aed said...

gagaga..maceh yah 4 the pashmina..i'm loving it!!

nnt i blanje u..:)

myra said...

Hi! I baru je start reading your blogs. I am a mother of two and i kagummmmmmmmmmm dgn u!! OMG! boleh tak nak pg belaja masak ngan u! Rasa mcm kesian kat anak2 i yg makan benda yg sama almost everyday, sometimes i ade la lain lain kan, tapi takde idea. and working. boo kan.. i hope you can share kat mana you beli your barang2 jugak coz my my mahalnyee barang2 skarang! nway.. congrats to u. Your daugther and hubby soooo lucky to have u!! doakan la i boleh jadi half as good as you pon i dah besyukur. amin. btw anak u muka cm anak aaron aziz skit. i think : )

Puan Fifiey said...

makin comel la ibunya.. apa rahsianya?