Pages

Sunday, 15 January 2012

yogurtlicious banana pancake

 pancake ni ummi selalu buat untuk diri sendiri..tapi sebab tepung atta maryam dah habis ummi buatkan maryam pancake ni. senang jer..untuk maryam, ummi lebih kan telur

 sori gambar gelap. dapur rumah saya romantik=P

1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan yogurt
1 biji telur gred C
1sudu besar olive oil
pisang hiris

campur semua bahan kecuali pisang kacau sebati. masak atas non stick pan tanpa minyak dengan api slow. tuang adunan susun pisang hiris..tunggu pancake berbuih dan masak, balikkan. 

 makan dengan yogurt dan pisang.

memasak/memanaskan lebih 120 degree F ogurt bileh mematikan bacteria baik dalam yogurt. tapi protein and kalsium dia masih ada. untuk baby yang dah intri susu boleh ganti ngan susu segar. maryam tak minum fresh milk lagi. huhu

i suka this version lagi..sebab dia lagi fluffy..suka pancake tebal-tebal..mungkin bila dah beli tepung atta ubah2 sikit tambah tepung atta.








4 comments:

Pn. Bayu said...

ummi..resepi ni boleh bagi pada baby yang berapa bulan yer.. my baby baru nk masuk 10 MO... boleh ker ek?

mrs.spicy said...

resepi ni setahun dear=) kalau bawah setahun buat lempeng sedap jugak..hehe

farah effy said...

Ummi, nk tnya kalau x bubuh telur xpe ke? Anak allergic telur..

farah effy said...

Ummi, kalau x bubuh twlur xpe ke? Anak allergic telur la