Pages

Tuesday, 3 January 2012

zucchini and millet

first time maryam makan zucchini. err..ummi jugak sebanarnya. walid pon rasanya. kan bie?=P

organic hulled millet

sebelum ni, yang yang i tahu millet ni high protein, vitamin B, folic acid, calsium, iron. pottasium dan juga no gluten so dia sesuai untuk orang yang allergic kat gluten.bijiran yang baik untuk perkenalkan kat baby kan? tapi sebenarnya i pon bagus jugak nak amalkan makan millet ni, sebab millet good source of magnesium. magnesim boleh kurangkan kesan asthma, migraine, merendahkan tekanan darah dan mengurangkan risiko penyakit jantung. semua penyakit tersebut ada dalam darah-darah i ni..so i kene masak lebih sikit tumpang makan sekali ni. hehe


hari tu buatkan maryam bubur campur millet, zucchini , corn dan daging.

2 sudu millet + 2 sudu beras wangi
stock daging
daging
1 ulas bawang putih
sedikit bawang besar
hirisan zucchini
1 oz puree jagung

tumis bawang dengan pure olive oil, masukkan stock daging, daging, 2-3 cawan air, millet dan beras. masak sehingga betul-betul kembang. tambah lagi air jika perlu. bila hampir masak masukkan zucchini dan jagung

i sangai dulu millet. lepas tu baru masak.

memang sedap millet ni. wangi.

masak sehingga millet tu pecah dan lembut


bubur daging with millet, zucchini and corn is ready to ngap~

for ummi nga walid, ikan siakap sweet sour.=)

guna zucchini dan sayur-sayur segar dari cameron.

6 comments:

alyyani said...

yg mcm timun tu apa nama nye farah? maryam makan organic food skang eh? cayalah!

Cik Sibuk said...

zuchini saya selalu masak, hiris bawang putih tumis dengan butter pastu campak masuk zucchini potong.

sodap..anak yg tak makan sayur pon ikut makan sama

:)

Anonymous said...

salam... nk tanya millet tu bleh beli kat mana ye??

Anonymous said...

Salam... nk tanya, millet tu bleh beli kat mana ye?

Anonymous said...

Salam...nak tanya, kat mana bleh beli millet tu ye?

mrs.spicy said...

millet tu beli kat bahagian organic