Pages

Tuesday, 10 January 2012

mushrooom soup

 dulu..saya tak suka air masak..sikalang bila walid belikan saya gelas colorful saya suka minum air masak (saya nak main gelas jer sebenarnya..air masak saya tabur atas lantai)tak pe.ummi saya rajin mop lantai..gagagaga 

botol ade staw ummi kata simpan lah. maryam dah big girl

maryam's mushroom soup


 bahan-bahan:

1/1 labu bawang besar hoolland
2 ulas bawang putih
2 kaki cendawan portobello(cincang)
3 kaki swiss brown buttons(cincang)
isi ayam dicincang halus
2 oz homemade stock ayam (cara sini)
2 sudu teh unsalted butter
2 sudu teh tepung atta
1 helai daun salam(bay leaf)
sedikit serbuk lada hitam
air/ susu secukupnya

1. tumis bawang, dengan oilve oil sehingga wangi, jangan sampai perang. masukkan cendawan dan isi ayam. masak sehingga air kering sedikit, ketepikan. 
2. dalam periuk yang sama, masukkan unsalted butter tunggu cair masukkan tepung. kacau sehingga menjadi paste ala peanut butter. (ni cara buat roux)
3. caul sekali dengan bahan yang kita dah tumis tadi..masukkan air sedikit demi sedikit sambil kacau supaya tak berketul-ketul. air ikur kepakatan ayang anda mahu. masukkan bay leaf dan sedikit serbuk lada hitam.

serbuk lada hitam tu i letak sikit sangat sebenarnya.kalau baby xmakan tak payah letak..=)

 dah siap..

resepi ni 8 bulan ke atas dah boleh cuba. tapi 1year + boleh tambah fresh milk untuk kesedapan berganda.tak pon formula milk pon boley.. maryam tak minum fresh milk lagi..saja i delaykan..hehe for mummy ngan walid mesti lah guna cream..yummy yummy..hehe

dalam gambar ade santan kan? untuk lunch tadi i tak tambah santan pon..dah sedap dah rasa dia..tapi untuk dinner nanti nak try tambah santan sikit..makan ngan pasta kasi creamy2 sikit..hehe

 mushroom soup with garlic bread

resepi garlic bread sama ngan makan pumpkin soup with garlic bread itu hari masa maryam masih baby. hehe

 mushroom soup with garlic bread is ready to ngap

 ummi dah bosan dengan pinggan beli kat ikea yang 3 ketul biru, oren, hijau tu..pastu lagi-lagi remekin..mangkuk cute takdak..haha..so ummi gesel-gesel walid g beli set pinggan, mangkuk, sudu, gelas kat ikea..kalerful cukup 6 set untuk 6 orang anak. ehhhhh hehe

6 set baru rm 20++ kalau kat daiso baru dapat 4 ketul (ummi kan cheapskate )=P

 masa ni behave lagi

makan sambil joget-joget ok..bukan ummi ajar coppp!!

 lepas makan habis dia buang-___-"

soup habis, roti tinggal kat kulit keras jer..tu ummi makan..hehe..seketul roti lagi dia buang..alhamdulillah..walid, belikan lagi cendawan yer..maryam suka sangat. next time boleh buat lagi.

lepas makan kita minum air~~

6 comments:

Irfa said...

suka minum sbb gelas cantik
gud girl

Mama Faris said...

faris pun guna mangkuk, pinggan, sudu & gelas ikea. pegi nursery bawakkan kaler lain². mangkuk kuning, sudu biru, gelas hijau. hehehe. bila kalerful barula nmpk ceria & syok nk mkn. hehehe.. :p

gee ryder said...

eh mcm breakfast aqeel pulak...pinggan n mangkuk pun sama :p
afeef ntah bila dia nak pandai makan roti :(

♥MAMASYAZA♥ said...

sama gak cam anak2 akak, guna gelas warna warni camni le jugak. siap dah pesan, warna kuning adik punya, warna pink kakak punya, warna hijau abg punya

LiTtLe^m3 said...

errr.. farah aku yg x der anak pun siap complete set 6 cawan, 6 pinggan dan sudu garfu tu utk aqeel, afeef & maryam bila dtg bertandang :D

ederq said...

part campak food tu eisya pon sama. i gerammmm. haha.
tak penah try lg mushroons soup, eisya ni mushroom kalau dlm scramble egg dia tamau. kalau dalam carbonara sauce ok pulak. nak try la soup ni esok!