Pages

Monday, 30 January 2012

lempeng kentang

 happy baby (tak baby mana dah) breakfast di pagi hari

i bangun pagi hari ni terus bukak group HSFFYB . terasa nak buat donat la, pie la. hahaha. tapi last-last lempeng kentang resepi dari SINI menjadi pilihan.

tapi resepi tu kene bakar segala. mak malas lah nak bermain oven dipagi hari. so i parut halus-halus masak atas non stick pan guna api slow. pastu tutup masa masak.pastu skip mana-mana step yang ku rasa malas nak ikut.hahaha

1/2 cawan kentang diparut (2 biji kentang)
1 biji telur
1 sudu makan tepung jagung
1 ulas bawang putih (cincang halus)
sedikit bawang holland (cincang halus)
2 sudu makan puree jagung 

kacau sebati semua bahan. letak sedikit unsalted butter atas non stick pan. masak dengan api perlahan. tutup non stick pan masa memasak. masak sehingga kedua-dua belah keperangan.


 siap

inspection sebelum makan adalah wajib

5 comments:

Cho Zila said...

geram kat kaki dia... isyh sedapnyer dia makan lempeng kentang...

Byzura Mj (By) said...

besar dah dia! bila nak jumpa auntie by lagi neh!Cadar ko bagi aku selalu je pakai :D

wardahkamaruzzaman said...

cumellnya maryam!! ummi msk setap2 lg tiap ari..bess jd maryam;-)

Munie said...

Gerammmmmmmm tgk maryammm!! Huhu

N.I.N.A said...

comelnya baby awak. ada iras2 baby saya, org kata korean face hehhe. nak tanya, pinggan mangkuk baby colorful tu brand apa eh? bli kat mana? menarikla colorful mesti baby suka makan, x boring tgk pinggan ;-)