Pages

Friday, 6 January 2012

homemade stock ayam

 homemade chicken stock sudah ready untuk disimpan di dalam freezer

stock ayam ni macam puree jugak. boleh simpan 3-6 bulan kalau peti 2 pintu. tapi sebab kita nak bagi baby makan sebaik-baiknya paling lama sebulan. tapi bagusnya buat dengan kuantiti yang sedikit cuba habiskan dalam masa 1-2 minggu sahaja

sekarang takde chicken stock macam tak best jer kalau nak masakkan untuk maryam. ade chicken stock ni bertambah kesedapan food maryam walaupon tidak ditambah garam dan gula. senang saja nak buat nye pon.

 ayam (tulang temulang)

bawang besar holland
bawang putih
leek
carrot
celery stick
halia
rempah 4 beradik

 hiris-hiris, campak jer semua dapat periuk

masak dengan api perlahan sampai isi-isi luruh dari tulang. biasanya orang buat stock 7-8 jam, i buat 3 jam jer. sampai air tinggal 1/3. lagi pekat lagi senang nak simpan. rasa pon nanti lebih ummphhh.

masa buat stock boleh tambah sedikit cuka untuk extract calcium dari tulang. bertambah nutrisi chicken stock kita!

lepas 3 jam, boleh tapis pepejal2 dan lapisan lemak. ambik air jer. simpan dalam ice tray tertutup. simpan dalam peti ais.=)

 bila dah ade stock ayam tu boleh la buat macam-macam. antaranya baby's nasi ayam
baby's nasi ayam.


bahan-bahan:(nasi ayam)

serba sedikit rempah 4 beradik
seulas bawang merah
seulas bawang putih
sehiris halia
4 sudu beras (perang +wangi)
kunyit
2 cawan air + stock ayam

cara: 
tumis bawang, rempah dan halia dengan sedikit pure olive oil sehingga naik bau.
masukkan beras, kunyit, stok ayam dan air. masak sehingga masak.


 baby's nasi ayam is ready to ngap!

hidangkan dengan ayam rebus (dicarik-carik)

sup sayur (stok ayam campur dengan sayur-sayur pilihan)

menu ni bagus untuk baby demam selesema. sebabnya kunyit ade circumin yang berkesan untuk lawan selesema. orang zaman dulu kan letak kunyit kat hidung baby. letak dalam food pon boleh. rebusan ayam pulak ade banyak mineral dan vitamin dalam bentuk yang senang diserap olah badan baby. tambahan pula, air rebusan ayam ni ade gelatin, campuran protein yang senang dihadam oleh baby. gelatin berasal dari collagen yang boleh didapat kulit, tulang, otot sendi.

boleh baca kat SINI


 bangun tido. moody

dapat makan terus hyper

semalam maryam macam xlalu makan sangat..lagi tu dia demam sikit. asyik nak bertempek jer..stock ayam dah habis. tapi ayam ade jer dalam peti. buat lah semalam. so maryam makan mee soya sup semalam.

 mee soya

nama jer mee soya. tapi ingredient dia takde mee soya pon. guna tepung gandum jer.

mee soya sup ayam

ni dinner walid. kue tiaw goreng.=)

13 comments:

~ Secantik hati ~ said...

isi ckit cuke eh..em..sikit tu bape bnyk eh?1 camce?hehehhe..sory ye..tnye..xreti nk bajet..heeee

mrs.spicy said...

sikit jer..titis2 mcm tu jer..1/2 camca jer kut

ederq said...

nak buat chicken stock and tomato puree dari ari tu tak terbuat2 hhahahah! kena buatlah weekend ni!

zailamohamad said...

leek ni sedap masok gapo lg farah?? letak dalam sup je ke?? sharelah resepi lagi

teruja akak tengok nasi ayam tu, nk buat ko budak2 nilah weekend ni

nieda said...

mncm2 mknan berkhasiat utk maryam..bagus utk perkembangan maryam

eira eixora said...

farah, kalau nasi kita letok dale peti tmpt beku tu bape lama leh tehe. biasa saya klu lebih 2 hari terus tohok tk bg dhiya make doh. sebab konfius bulih make lg ke dop?

Puan Fifiey said...

salam perkenalan.. tumpan tanya.. mee soya ni ada rasa kapur tak? saya ada gastrik..takleh makan mee yang ada rasa kapur ni...

lina said...

Salam.i dh ikut homemade stock ni.sedap.tp baru realize my bb belum try leek,celery ,bwg and rempah 4 beradik.so boleh ke simpan.maybe it will take at least 2 weeks nk try semua.nasib baik i buat dlm kuantito yg sikit.

mrs.spicy said...

ALAMAK..u makan xpe stock ayam tu..huhu

AzUraAa said...

farah..rempah 4beradik same tak dgn penumis?

Anonymous said...

Sis, bekas utk simpan stok ayam nih ade penutup x...?

mrs.spicy said...

azuraa, a ah..sama la tu..huhu

anon, ade, saya beli kat giant..tp penutup dia xkemas, saya ikat ngan getah=)

zeera said...

as salam sis, tumpang tanya. bby 6m boleh x mkn chicken stock ni campur dengan bubur?