Pages

Saturday, 14 January 2012

cous cous

terpengaruh nak beli couscous ni sebab kak sally yang asyik promote..haha..lagipon nak test maryam makan untuk travel. bosan lah asyik makan oat kan..

i guna jenama ni

mula-mula try memang menu untuk travel pon..buah-buah tak payah steam. ikan bilis sangai.


contohnya: cous cous digaul dengan ikan bilis sangai, makan dengan betik dan yogurt
kalau kita orang dewasa mesti tak makan combination ni kan?haha..tapi maryam makan jer

 ni pulak cous cous dengan pisang dan yogurt


masa kat bukit merah..alhamdulillah elok jer dia makan. tak update lagi cerita bukit merah..gagaga..nanti tu lain entry kita cerita yer.

lepas balik bukit merah dah try sekali. tapi dia tak nak. i syak sebab texture. sebab sebelum ni makan ngan buah. mungkin texture couscous ersembunyi dalam pisang/betik jadi dia makan jer..bila buat ngan sos spagheti dia tak nak makan...so i masak couscous lagi lembut.

 biasa nya masak 1 bahagian couscous 2 bahagian air panas, cous cous akan menyerap sepenuhnya air tu..dah lembut dah..dah boleh dimakan dah (dalam gambar nampak couscous sama banyak ngan air sebab dah kemang bila nak ambik gambar..hehe)

 sebab nak kasi lagi lembut..tambah lagi sekali air panas biar dia lagi kembang..masa ni kalau terlebih air dia tak serap..so tos la air ambik couscous jer

jadi la lembik macam ni

couscous with bolognese sauce

untuk bolognese sause cuma tumis bawang merah ngan bawang putih dengan oilve oil sampai lembut masukkan ayam, puree tomato, puree labu (boleh ganti ngan sayur lain) dan akhir sekali masukkan italian mix herb

lembik-lembik macam ni baru maryam suka..huhu



5 comments:

alyyani said...

rasa haritu ada makan cous2 kot. dish dia dlm chicken breast. ingat mashed potato. tp bukan. cous2 kot tgk dish maryam sebijik. sedap jugak.

Mama2Q said...

beli dekat mana, saya cari kat tesco, giant dan jusco semua takde..ke salah tempat cari taktau la...tanya budak2 jaga kat situ pun tak penah dgr...biasanya dia bhgian mana eh?

mrs.spicy said...

alya: setap jugak..huhu

mama2Q: ade kat bahagian organic..saya beli kat giant

Madi @ Aed said...

oo..cous2 nmnye..i pnh mkn..mak arab bagi..dia goreng kari..ingatkan benda ape la..

z a t i e said...

salam..7 bulan boleh tak mkn cous2 ni?