Pages

Saturday, 7 January 2012

bubur lemak bayam

bubur lemak bayam maryam

bahan-bahan:

daun bayam merah (ambik daun jer..hiris halus)
1 sudu teh ikan bilis sangai blend (ikan bilis halus, xbuang pape, rendam 2-3 jam..keringkan, sangai tanpa minyak sampai garing. pastu blend)
1 ulas bawang merah(hiris)
1 ulas bawang putih(hiris)
2 biji lada hitam ketuk (kalau baby tak makan lagi jangan letak)
2-3 sudu besar santan
4 sudu besar beras (beras wangi+beras perang)

cara dia sangat senang. hehe..campak jer semua bahan dengan 2-3 cawan air (ikut nak lembik mana bubur tu) kecuali daub bayam. bila nasi dah bertukar jadi bubur, masukkan bayam, kacau-kacau sikit. tutup api.

 bubur lemak bayam is ready to ngap~

 boleh makan ummi? ke nak ambik gambar dulu? (ayat walid setiap kali nak makan. gagaga)

 uiii..susahnye nak makan guna sudu ni

 sedap la ummi..nyummmm~

 alamak..saya melayu lah...makan guna tangan jugak yang syiok

 kene makan ngan sudu jugak ke ummi???
 haha! ingat cute ah buat muka camni???

yes..saya rasa saya cute~

sebenarnya ni menu sama ngan menu ummi ngan walid. jimat masa dan tenaga kan..bahan sama jer ngan masak lemak bayam ummi ngan walid makan. tapi ummi ngan walid ade.....

 ikan rebus ngan ikan kering goreng

eh..tapi macam kurang sesuatu je kan???












semestinya sambal belacan! nyum nyum

7 comments:

alyyani said...

hi maryam! lama tak nmpk awak lah. gi mana?

LiTtLe^m3 said...

Comel sgt si maryam ni... Rasa nk gigit dia.. hehe pinjam sehari boleh farah?

ahza rusli idris said...

mag,aku mmg suke je kekadang browse blog kau tau.one stop centre utk aku yg mls nak carik sdri kekadang.

Puan Fifiey said...

comel mariam !!! salam perkenalan

Jajachentadia said...

kat mana nak cari baby chair?

Jajachentadia said...

kat mana nak cari baby chair?

athirah said...

wahhh.. thanks u sooo much sis... sbb share semua resipi baby.. biasa tgk baby food boring tp sume sis buat lain dr lain n still healthy.. tq..